Півтора роки Україна ігнорує екологічні наслідки війни

naslidki viyni

 
Незважаючи на зусилля Міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Людина» (ЕПЛ) від початку військових дій на сході України, відповідальні за цю тематику державні органи ігнорують наявність катастрофічних екологічних наслідків війни.


Про це повідомляє прес-служба ЕПЛ, передають «Конфлікти і закони».

Ще 22 січня 2015 року у Києві відбувся круглий стіл «Військові дії на сході України: ризики та наслідки для довкілля і здоров'я», ініційований ЕПЛ, що зібрала зацікавлених представників держави та експертів, які досліджують наслідки війни на сході України для довкілля та здоров'я населення. Під час круглого столу експерти ЕПЛ озвучили перші підсумки дослідження екологічних наслідків військових дій на сході України, а саме:

1) затоплення шахт та вихід шахтних вод на поверхню, проникнення у підземні води;
2) руйнування очисних споруд;
3) хімічне та радіаційне забруднення водних ресурсів;
4) забруднення атмосферного повітря та ґрунтів;
5) розриви снарядів та розсіювання хімічних речовин;
6) руйнування місць зберігання небезпечних хімічних речовин, відходів, їхнє займання;
7) знищення ландшафтів, рослинності;
8) знищення значних площ лісів.

Серед іншого, ЕПЛ зібрала факти знищення заповідних територій в зоні АТО. Було, зокрема, досліджено, що військові дії нанесли збитків заповідним об’єктам щонайменше на 14 мільярдів гривень.

Учасники круглого столу дійшли висновків, що військові дії на сході України завдали шкоду усім без винятку сферам життя країни. Донецька та Луганська області знаходяться на межі екологічної, техногенної та санітарної катастрофи. Ситуація, що склалася, потребує вжиття заходів з невідкладного виявлення техногенних екологічних проблем, спричинених війною, та розробки методології їхнього подолання, саме тому в кінці круглого столу учасниками було розроблено перелік рекомендацій негайної дії для органів державної влади, що були передані в т.ч. у Мінприроди. Також за підсумками своїх досліджень ЕПЛ видала посібник «Воєнні дії на сході України – цивілізаційні виклики людству», що містить повний текст рекомендацій.

Присутній на круглому столі Міністр екології та природних ресурсів Ігор Шевченко виступив з промовою, позитивно відгукнувшись щодо напрацювань ЕПЛ, та запевнив учасників заходу в тому, що найближчим часом буде утворена робоча група в рамках Мінприроди, якій буде доручено реалізувати зазначені рекомендації, напрацьовані учасниками заходу. Але віз і нині там.

Експерти ЕПЛ переконані, що зволікання з вирішенням екологічних проблем у зоні АТО (в т.ч. на звільнених територіях) у найближчому майбутньому може обернутись значно більшими екологічними та економічними наслідками. Бездіяльність держави у попередженні порушення фундаментальних прав людини на безпечне для життя здоров’я і довкілля має стати предметом широкого міжнародного обговорення.

6 листопада в світі відзначається Міжнародний день запобігання експлуатації навколишнього середовища під час війни і озброєних конфліктів. Як і торік, урядові органи України не мають очевидних результатів роботи з вивчення, попередження та мінімізації екологічних наслідків війни. Напередодні відзначення цієї сумної дати, просимо представників ЗМІ звернути увагу на бездіяльність держави у питаннях АТО та довкілля.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.