Обстановка на Донбасі вздовж лінії розмежування сторін різко погіршилася

sc

 
Заява керівника української сторони СЦКК щодо поточної ситуації на лінії розмежування та виконання Мінських домовленостей

Керівник української сторони Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню на ліній розмежування сторін генерал-майор Борис Кременецький оприлюднив заяву щодо поточної ситуації.


Зокрема, зазначається, що Збройні Сили України продовжують неухильно виконувати відведення озброєнь згідно з графіком, передбаченим Додатком № 1 Доповнення до Комплексу заходів щодо виконання Мінських домовленостей від 12 лютого 2015 р. в частині, що стосується відводу танків, а також артилерійських гармат калібру до 100 мм і мінометів калібру до 120 мм (включно).

Вже завершено відведення танків та артилерійських систем, а також здійснено верифікацію цього процесу спостерігачами СММ ОБСЄ. Наразі триває завершальний етап по відведенню мінометів калібру до 120 мм включно.

У той же час, незважаючи на чітке дотримання Україною взятих зобов'язань щодо виконання Мінських домовленостей, представники НЗФ ОРДО/ОРЛО продовжують дестабілізувати ситуацію.

Обстановка вздовж лінії розмежування сторін різко погіршилася, починаючи з 18 жовтня 2015 року, що співпало з початком другого етапу відведення озброєнь та демонструє стійку тенденцію до подальшого загострення.

Загалом, за період з 18 жовтня до 06 листопада українською стороною СЦКК зафіксовано 26 порушень режиму припинення вогню і 361 провокаційний обстріл бойовиками позицій ЗС України та «сірої зони» з метою викликати вогонь підрозділів Збройних сил України у відповідь.

Чергове загострення обстановки відбулося у період підготовки до зустрічі міністрів закордонних справ у «нормандському форматі» в Берліні.

Лише за минулу добу, 6 листопада, черговою зміною української сторони СЦКК зафіксовано 26 провокативних обстрілів позицій ЗС України із застосуванням стрілецького озброєння, крупнокаліберних кулеметів та гранатометів.

Найчастіше обстріли лунають в районі Донецького аеропорту, Пісках, Опитному, Мар'їнці та Широкіно.

Найбільш цинічно на цьому тлі виглядає обстріл бойовиками ОРДО населеного пункту Красногорівка з мінометів калібру 82 мм 6 листопада, саме в той час, коли проходила зустріч міністрів закордонних справ у Берліні. Продовжився обстріл з мінометів позицій ЗС України в районі Зайцево і 7 листопада. При цьому бойовики через власні інформаційно-пропагандистські ресурси повідомили про відведення цього виду озброєння.

Українська сторона СЦКК розцінює такі провокативні дії НЗФ ОРДО/ОРЛО як цілеспрямовані кроки по дестабілізації обстановки та небажання ватажків НЗФ та їх спонсорів виконувати взяті зобов'язання по припиненню вогню та зниженню напруги вздовж лінії зіткнення.

Як наслідок, це може призвести до зриву процесу відводу озброєнь і подальшої ескалації конфлікту.

Збройні Сил України готові адекватно та рішуче реагувати на провокації, однак спрямовують свої зусилля на виконання Мінських домовленостей.

Провокаційні обстріли значно ускладнюють проведення розмінування та ремонтно-відновлювальних робіт напередодні зимового періоду, що може призвести до гуманітарної катастрофи.

У разі продовження практики провокаційних обстрілів позицій сил АТО та мирних населених пунктів українська сторона СЦКК буде вимушена пропонувати обговорити ситуацію в рамках Тристоронньої контактної групи.

Занепокоєння викликає і продовження практики обмеження допуску СММ ОБСЄ до всіх місць зберігання відведеного озброєння на території ОРДО/ОРЛО та тимчасово неконтрольованої Україною ділянки російсько-українського кордону, через яку продовжується постачання бойовикам озброєння, військової техніки та боєприпасів. Також продовжується періодичне перешкоджання роботі БПЛА ОБСЄ на території ОРДО засобами РЕБ, яких немає на озброєнні ЗС України.

На думку української сторони СЦКК, об'єктивній оцінці ситуації має сприяти розширення СММ ОБСЄ, встановлення камер спостереження в районі Донецького аеропорту та Широкіно та активне використання БПЛА. Українська сторона готова сприяти вирішенню зазначених питань.

З метою уточнення інформації, наданої СММ ОБСЄ у офіційному звіті від 3 листопада 2015 року, українська сторона СЦКК повідомляє, що три РСЗВ БМ-21 «Град» сил АТО в районі населеного пункту Чабанівка на Луганщині знаходяться поза межами 35-кілометрової зони відведення даного типу озброєння. Також зазначена у цьому звіті БМП-2 у Новотошківському не відноситься до забороненого Мінськими домовленостями озброєння. Відповідно порушень з боку ЗС України не має.

Слід зазначити, що представники СММ ОБСЄ отримують відповідну інформацію в ході щоденних брифінгів СЦКК у м. Солєдар та мають змогу уточнювати всі питання, що виникають.

Прес-центр АТО



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.