Звернення Євромайдану SOS та Адвокатської Дорадчої Групи щодо звіту Міжнародного кримінального суду від 12 листопада 2015 року

evromaydan mks

 
В українських засобах масової інформації минулого тижня була поширена інформація щодо «ухвалення» Міжнародним кримінальним судом в Гаазі рішення про те, що злочини, вчинені під час масових протестних акцій в Україні в період листопада 2013 - лютого 2014 років, не є злочинами проти людяності, і, відповідно, справа України не буде прийнята судом до розгляду.


У зв'язку з цим Євромайдан SOS та Адвокатська Дорадча Група вважають за необхідне заявити про те, що таке твердження не має нічого спільного із інформацією, поширеною Міжнародним кримінальним судом, і є лише її помилковим тлумаченням.

12 листопада 2015 був опублікований регулярний звіт офісу прокурора Міжнародного кримінального суду про діяльність на стадії попереднього вивчення (Report on Preliminary Examination Activities) по всіх справах, які проходять перевірку на відповідність вимогам Римського Статуту. Звіт стосується попереднього вивчення справ по Іраку, Палестині, Україні, Колумбії, Гондурасу, Грузії та іншим.

Даний звіт публікується щорічно і лише відображає поточний стан і стадію попереднього вивчення справи, що прямо пов'язано з інформацією, яку подають до суду офіційні представники країн і представники громадянського суспільства. Висновки звіту ґрунтуються лише на відомостях, які подаються до суду офіційними представниками держав і представниками громадянського суспільства, так як на даному етапі Міжнародний кримінальний суд не може самостійно збирати докази.

У звіті Міжнародний кримінальний суд прямо вказав на брак доказів системності та масштабності нападу на мирне населення, як однієї зі складових кваліфікації злочинів проти людяності відповідно до статті 7 Римського Статуту.

Євромайдан SOS та Адвокатська Дорадча Група вважають, що в даному випадку поточна позиція офісу прокурора МКС зумовлена, в першу чергу, відсутністю достатнього обсягу доказової інформації про широкомасштабність та систематичність злочинів проти людяності, що були вчинені під час Євромайдану. Дані докази не були в повному обсязі надані суду в Гаазі, що свідчить в першу чергу про недостатню роботу офіційних представників країни (у першу чергу Генеральної прокуратури) із надання належних доказів.

Безумовно, дана інформація не є остаточною і держава Україна має можливість надати всі необхідні докази для зміни цього проміжного висновку. Нагадаємо, що Міжнародний кримінальний суд не виконує роботу за державу, яка до нього звернулася, він робить свій висновок, ґрунтуючись винятково на якості та повноті переданих йому матеріалів.

Ми закликаємо Генеральну прокуратуру України провести належну роботу з передачі в Міжнародний кримінальний суд належних доказів системного та масштабного характеру переслідування учасників Євромайдану в Києві та регіонах, ґрунтуючись на матеріалах офіційного розслідування, до яких наші ініціативи просто не мають доступ.

Євромайдан SOS та Адвокатська Дорадча Група разом із іншими правозахисними організаціями розпочинають підготовку додаткових матеріалів до Міжнародного кримінального суду. Для демонстрації масштабності нападу на мирних протестувальників потрібно представити Міжнародному кримінальному суду повну картину того, що відбувалося протягом Євромайдану у регіонах по всій країні. На жаль, знайти таку систематизовану інформацію досить складно.

Тому ми звертаємося до адвокатів, потерпілих та рідних осіб, які стали жертвами злочинів, скоєних в рамках придушення мирного протесту, як-от: знищення майна, побиття, катування, викрадення, вбивства, незаконні арешти, порушення сфабрикованих адміністративних та кримінальних справ, винесення завідомо неправосудних рішень про взяття під варту тощо – надіслати стислу інформацію про це на електронну пошту [email protected] або контактний телефон +380507058672.

Із повним текстом звіту Міжнародного кримінального суду про дії у рамках попередніх проваджень у 2015 році можна ознайомитися за посиланням (тільки англійською):
https://www.icc-cpi.int/en_menus/icc/press%20and%20media/press%20releases/Pages/pr1172.aspx.

Євромайдан SOS, facebook.com



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Враг продолжает атаковать нашу страну по ночам ракетами, шахедами, а также обстреливать ракетными системами залпового огня

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.