У національному природному парку «Олешківські піски» відбулися повномасштабні військові навчання

oleshkivski piski

 
Як було відомо раніше, ще у жовтні 2015 року на територію Козачелагерської арени Нижньодніпровських (Олешківських) пісків було введено військовий контингент. Військові ЗСУ фактично самовільно захопили цю територію, включно з частиною, яка межує з НПП «Олешківські піски». Інформація про це була поширена самою дирекцією національного природного парку на головній сторінці сайту НПП[1]. У парку є заповідна зона площею 1391 га, на території якої заборонено навіть перебувати. «Ми розуміємо необхідність підвищення боєздатності ЗСУ і їхню потребу у постійному навчанні, але не можна з одного боку боронити свою землю, а з іншого боку руйнувати її природну спадщину» - йдеться в заяві.


За словами дирекції національного парку, протягом тривалого періоду на заповідній території відбувалося до декількох сотень пострілів та вибухів з різної зброї. Військові заборонили працівникам парку заходити на його територію. Як стало відомо, йдеться про батальйонно-тактичні навчання за участю окремої механізованої бригади оперативного командування «Схід». «За легендою українські військові тримають оборону на певних рубежах. Тим часом, диверсійно-розвідувальні групи намагаються прорватися крізь оборонні ряди. До оборони приступають військові окремої механізованої бригади. Сухопутникам допомагають інші підрозділи: мінометники, артилеристи, танкові підрозділи»[2].

На листи дирекції парку та громадських організацій з цього питання Міноборони відповіді не надає. Крім того, ситуація не змінилась навіть після розголосу проблеми у виданні Голос України[3] та на ресурсі Українська правда[4].

Внаслідок обстрілів ґрунти стають значно забрудненими низкою хімічних сполук: ціанідами, формальдегідом, оксидом алюмінію, а також великою кількість ідентифікованої та неідентифікованої токсичної органіки. Окрім цього, концентрація важких металів у ґрунтах зростає до небезпечного для життя рівня. У воронках було знайдено титан, ванадій, свинець, кадмій, нікель, цинк, стронцій, манган, залізо, купрум, цирконій, кобальт, галій та навіть рідкоземельний метал ітрій.



«Вперше заповідний статус Нижньодніпровські піски отримали ще у 1928 році. Проте тодішній Пісковий заповідник був ліквідований через політичні переслідування його працівників тоталітарним режимом. У радянські часи тут розміщався військовий полігон. Після ліквідації полігону найціннішу його частину оголосили Національним природним парком «Олешківські піски», з метою відновлення пошкодженої військовими унікальної ділянки піщаних степів.

Піщані степи – одна з найбільш тендітних екосистем в Україні. Достатньо незначного пошкодження, щоб спровокувати руйнування всього природного комплексу та перетворення його на пустелю.

В ЕПЛ вважають, що діяльність окремої механізованої бригади оперативного командування «Схід» на території Національного природного парку «Олешківські піски» є порушенням природоохоронного законодавства та передбачає відповідальність відповідно до статті 252 Кримінального кодексу України. З цього питання ЕПЛ звернулись до Генеральної прокуратури України з проханням порушити кримінальну справу, а також провести обрахування збитків, нанесених території природно-заповідного фонду механічним пошкодженням, забрудненням ґрунтів продуктами вибухів та самовільним використанням земельної ділянки.

Олексій Василюк, еколог ЕПЛ



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.