Справа Краснова - боротьба спецслужб на шкоду Україні

s krasnov

 
Вчора слідчі СБУ заявили, що вручили непритомному Станіславу Краснову «Гонті» підозру в шпигунстві та державній зраді. Як на мене, то це одні з найбільш тяжких звинувачень, які взагалі можуть бути висунуті людині, а особливо в той час, коли на сході країни точиться війна з російським агресором. І я б ніколи, і ні за яких обставин, не захищав Краснова, як би не було декілька «але».


Справа в тому, що Станіслав Краснов і не приховує, що займався розвідувальною діяльністю. Але стверджує, що робив це виключно в інтересах України. В матеріалах кримінального провадження щодо нього є його пояснення, з яких виходить, що він вже довгий час співпрацює з Службою зовнішньої розвідки України. Він називає прізвища офіцерів, з якими контактував в зовнішній розвідці, які їхні завдання виконував. Він, з його слів, виїжджав до Білорусі виключно за завдання зовнішньої розвідки. Для чого офіційно отримував державні кошти. Після повернення з Білорусі писав рапорти і проходив поліграф. Про співпрацю з українською зовнішньою розвідкою знало і керівництво «Азову» і батальйону «ОУН», в якому він воював.

Відомо про співпраці Краснова з українською розвідкою і в СБУ. Принаймні вчора, офіцери, з якими мене довелось спілкуватися, навіть називали прізвища куратора Краснова з зовнішньої розвідки. В той же час, СБУ ставить переді мною та іншими захисниками Краснова питання: «Чи міг він бути подвійним агентом? І що він робив біля схованки з вибухівкою поблизу Борисполя?»

Звичайно, Станіслав Краснов може бути і подвійним і потрійним агентом, але є декілька обставин, які, на мою думку, має враховувати слідство і керівництво СБУ. Служба зовнішньої розвідки, згідно чинного законодавства, не може працювати на території України в мирний час. Зараз в Україні особлива ситуація і це треба враховувати. Де-факто, Україна веде війну з зовнішнім ворогом. Де-юре, в нас мир і на сході України проходить антитерористична операція. Враховуючи це, а також той факт, що через масову державну зраду співробітників СБУ в 2014 році, в Києві і по всій Україні сформована ціла агентурна сітка, яка працює на ГРУ Російської Федерації. І події навіть останнього року це підтверджують. Адже ні для кого не таємниця, що за державну зраду вже заарештовано деяких офіцерів СБУ. Чи можуть зараз в апараті СБУ і на місцях працювати державні зрадники? Звичайно, можуть. Так як і Краснов може бути подвійним, чи навіть потрійним, агентом.

Чи міг Станіслав Краснов на момент затримання по завданню української зовнішньої розвідки вести переписку, спілкуватись по телефону, або навіть зустрічатися з резидентами іноземних спецслужб? Звичайно, міг. І він стверджує, що так і було.

Чому справа Краснова викликала такий суспільний резонанс? Чому на захист Краснова і в протистояння з СБУ виступили патріоти, які довели свою відданість Вітчизні, ризикуючи власним життям? Народні депутати, бійці «Азову» і батальйону «ОУН», громадські активісти стали на захист Краснова з двох причин. Перша, тому що Станіслав Краснов своїм життєвим шляхом: боротьбою з корупцією та продажем українських дівчат до Москви, ще в часі його роботи в МВС Криму; активною участю в Революції Гідності від самого її початку і до завершення; участю в бойових діях на сході країни, де Краснов «Гонта» брав активну участь в боях під Донецьким аеропортом; організацією продовольчої блокади Криму, довів, що є відданим патріотом України, який готовий будь-якої миті пролити власну кров в інтересах нашої держави. По-друге, українська патріотична спільнота має абсолютну недовіру до більшості правоохоронних органів країни, і в тому числі у великій мірі до СБУ, в якій навіть зараз завдяки принциповій позиції керівництва постійно виявляють державних зрадників та корупціонерів.

В той же час, Станіслав Краснов повідомляв своїм соратникам і побратимам по війні, що з боку деяких колишніх працівників СБУ Криму, які зараз працюють в Центральному апараті Служби безпеки, були спроби завербувати його на користь країни-зовнішнього агресора Російської Федерації. Наскільки мені відомо, з цього приводу має бути окрема заява самого Станіслава та його соратників.

Те, що наразі відбувається з Станіславом Красновим «Гонтою», дуже нагадує боротьбу українських спецслужб між собою. Історія знає багато випадків, особливо в часі війни, коли розвідники виявлялись подвійними агентами, або коли навпаки - розвідники несправедливо звинувачувалися в роботі не тільки на свою країну, а й на країну ворога. І, звичайно, крапку в справі Краснова має поставити неупереджене слідство і неупереджений суд. Але відбутись це слідство і судовий розгляд має виключно під контролем громадськості і побратимів, з якими на фронті воював Станіслав. Тортури, які були застосовані до нього працівниками СБУ, при затриманні і після, є неприпустимими. Також неприпустимим є факт втягування в цю справу, як це вчора робили на суді прокурори, товариша Краснова - Олександра Костенка, який був викрадений з України до Криму, засуджений окупаційною владою і визнаний всім цивілізованим світом політв'язнем. Більше того, керівництво СБУ, враховуючи резонанс справи, на моє тверде переконання, має відсторонити від участі в ній всіх колишніх працівників СБУ Криму, або офіцерів спецслужби, які мають двозначну репутацію. Те саме має зробити Генеральна прокуратура, вивівши зі складу групи прокурорів, які здійснюють процесуальне керівництво у справі Краснова, всіх, хто мав хоч якусь дотичність до роботи в нині окупованому Криму.

І на сам кінець, вважаю, що справа Краснова в такому вигляді, як вона є, в якій протистоять СБУ - Службі зовнішньої розвідки і добровольчому руху та громадським активістам, несе загрозу національній безпеці України. Враховуючи це, прошу всіх припинити інформаційні війни навколо цієї справи, а дочекатися результатів розслідування та судового розгляду. В той же час, здійснювати повний громадський контроль над слідством та судом в цій справі. Тільки таким чином ми будемо працювати на користь України, а не створювати інформаційні бульки на радість зовнішньому ворогу.

Ігор Мосійчук, facebook.com 



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.