Міноборони не визнає існування природного парку

karta oleshkivski piski

 
До розпорядження ЕПЛ потрапили документи, які вказують на те, що Міноборони не лише самовільно займає територію національного природного парку «Олешківські піски», а й не визнає його існування. Про це «Конфліктам і законам» повідомили у прес-службі громадської організації «Екологія-Право-Людина» (ЕПЛ).


У післявоєнний час, територія Олешківських пісків, найбільшої пустелі Європи, була передана до складу земель державного лісового фонду України – Цюрупинського держлісгоспу. На правах оренди, землю використовували підрозділи Збройних сил України в якості полігону для бомбометання.

З 2001 року оренда у Міноборони закінчилася, ділянку зняли з обліку. Вже у 2004 році авіаполігон «Херсон» розформували, а 2010 року Указом Президента України було створено національний природний парк (http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/221/2010). Згідно із Указом, Міністерству оборони України разом із Херсонською обласною державною адміністрацією доручено «вжити протягом 2010-2013 років заходів щодо вивільнення земельних ділянок колишнього авіаційного полігону «Херсон» Міністерства оборони України від вибухонебезпечних предметів з метою дальшої передачі таких земель у постійне користування національному природному парку «Олешківські піски».

З початку було заплановано оголосити національним природним парком весь колишній полігон (19 000 гектарів). Його центральна, найбільш цінна частина (близько 5000 га), мала стати заповідною зоною парку і залишитися для наукової діяльності, а території навколо – рекреаційною зоною для туристів. Втім, лісгосп відмовився створювати повноцінний національний парк та погодився передати під охорону лише центральну частину пісків, яку початково було запропоновано як заповідну зону. Відтак, колишній полігон здобув форму бублика, діркою в якому є національний парк.

Карта: http://nppop.gov.ua/sites/default/files/karta_oleshkivski_piski.jpg

Після початку війни на Сході України, забувши про завершену 15 років тому оренду, військові повернулися на «Олешківські піски». Тепер тут активно проводять навчання з використанням різних видів озброєння, що вже не є авіанавчанням. Тому ні відвідувачі, ні працівники парку потрапити на його територію не можуть: вона оточена та охороняється вартовими у формі. Робота національного парку повністю паралізована.

23 квітня у Херсоні відбулося виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань бюджету http://budget.rada.gov.ua/kombjudjet/control/uk/publish/article;jsessionid=D7F669995CAD05D3E021F66EE9635134?art_id=56332&cat_id=44731. Із доповідної записки, підготовленої військовими для виїзного засідання, дізнаємося, що в системі Міноборони розформування полігону та відсутність оренди не вважають чимось серйозним, а створення національного парку називають «проблемним питанням», вирішенням якого є оформлення військовими документації на всю територію «Олешківських пісків», включно з нацпарком.

Екологи ЕПЛ звернулися до Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики з проханням про невідкладне проведення круглого столу за участі Мінприроди та Міноборони з метою вирішення скрутної ситуації із фактичним захопленням військовими ЗСУ території національного природного парку «Олешківські піски».



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.