​Розвінчуючи міфи про імпічмент президента

Парубій заявив, що Рада може розглянути закон про імпічмент президента в четвер.


Я хочу нагадати, що «імпічмент» - це дуже електорально вдячна тема, тим більше перед парламентськими виборами.

Але від виборців приховують головне у цій темі. Прийняття закону про імпічмент в рамках чинної Конституції навпаки посилить позиції президента. Розвінчую міфи... дочитайте, щоб не почуватися потім ошуканими.

Насправді, у нас є закон, який врегульовує процедуру імпічменту. Це закон «Про регламент Верховної Ради».

Глава 30 зазначеного закону має красномовну назву «Порядок дострокового припинення повноважень президента України у зв’язку з неспроможністю виконання ним своїх повноважень за станом здоров’я, а також у разі усунення президента України з посади в порядку імпічменту».

У зазначеній главі детально прописано процедуру імпічменту на виконання відповідної норми Конституції.

У реальності реалізацію імпічменту унеможливлює встановлена Конституцією процедура, а не відсутність закону про імпічмент. І новий закон ніяк не спростить цю процедуру.

Судіть самі:

Для ухвалення рішення Верховної Ради про імпічмент необхідно три умови:

1) три чверті голосів від конституційного складу ВРУ;

2) висновок Конституційного суду щодо додержання конституційної процедури розслідування і розгляду справи про імпічмент;

3) висновок Верховного Суду про те, що діяння, у яких звинувачується президент, містять ознаки державної зради або іншого злочину.

От саме цю процедуру з трьох компонентів практично неможливо виконати. Тому, якщо депутати щирі у намірах - тобто, хочуть зробити процедуру імпічменту реальною, то треба змінювати Конституцію, а не приймати закон, який закріпить де-факто нереальну для виконання процедуру імпічменту та зміцнить позиції президента.

Адже формально інститут імпічменту буде закріплений у законодавстві – у Конституції та спеціальному законі, але реалізувати його на практиці шансів не буде. Бо назбирати близько 340 голосів у парламенті та об’єднати проти президента Конституційний і Верховний суди не змогли навіть щодо януковича, чиї злочини були очевидними.

Я про це говорю давно - ще з грудня 2017 року (на сайті Української правди є моя деталізована стаття з цього приводу).

Anna Maliar, facebook.com

Фото УНІАН



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.