​Україна у поясі нестабільності Молдови

Я би підтримав думку тих українських експертів, які сьогодні висловились за більш активну позицію України у врегулюванні кризи в Молдові. Формальна реакція України - заява МЗС - є. Її варто підтримати. Є рішення РНБОУ про певну підготовку на власній території. Тобто, перехідний період передачі влади (цікаво, що він розпочався не перед інаугурацією, а після) не завадив Україні проявити себе.


Але мова йде про сусідню країну, де розвиток нинішньої кризи може призвести або до хаотизації Молдови, або до посилення впливу росії. Ні того, ні того Україні не потрібно апріорі.

Подальше загострення внутрішньополітичного життя в Молдові - продовження оточення України поясом нестабільності. Посилення російського впливу - той самий результат. Наслідком буде ситуація, при якій Україна буде змушена надовго розпорошувати і так невражаючі оборонні та безпекові ресурси, щоб перекрити усі напрямки загрози.

Це підказує необхідність діяти більш рішуче і наполегливо.

Зокрема, безпекові приготування мають підкреслити нашу готовність прийти на допомогу Молдові, в разі її звернення. Кнутом має бути план економічного, політичного та військового реагування на випадок зміни Молдовою курсу на інтеграцію в ЄС і співробітництво з НАТО.

Політичні приготування (в умовах відсутності посла) повинні включати відрядження до сусідньої держави спеціального уповноваженого президента України з мандатом на консультації з усіма сторонами протистояння, а також усіма зовнішніми партнерами з метою врегулювання ситуації і пошуку політичної розв’язки кризи.

Надання території України та медіація переговорів - це недостатній мінімум можливих пропозицій з боку України.

Діяти швидко і рішуче сьогодні - заощадити гроші завтра.

Bohdan Yaremenko, facebook.com

Фото polonews.in.ua



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.