Президент Парламентської асамблеї ОБСЄ висловлює впевненість, що вибори Президента України в 2010 році будуть чесними і справедливими

Фото
«Конфликты и законы» 

На цьому Жоао Соареш наголосив під час зустрічі в Верховному Суді України, яка пройшла в рамках робочого візиту делегації Парламентської асамблеї ОБСЄ в Україну, повідомляє прес-служба Верховного Суду України

Мета нинішніх відвідин нашої держави представниками Парламентської асамблеї Організації з безпеки й співробітництва в Європі, поінформував її Президент Жоао Соареш, — з’ясувати ситуацію перед президентськими виборами в Україні і, таким чином, підготувати робочі пропозиції для місії експертів, яка працюватиме на виборах.
 
У цьому сенсі, зауважив заступник Голови Верховного Суду України Анатолій Ярема, зрозуміле виявлене Президентом Парламентської асамблеї ОБСЄ бажання зустрітися з представниками Верховного Суду України – суду, який у виборчих перегонах 2004—2005 років став на захист принципів верховенства права.
 
Нині, повідомив поважним гостям Анатолій Ярема, законодавство, яке регулює виборчі процеси в Україні, дещо змінилося, що пов’язано зі сформуванням у державі юрисдикції адміністративних судів. І тепер Верховний Суд України не вирішуватиме долю Президента України. Скарги на результати виборів розглядатиме Вищий адміністративний суд України як суд першої інстанції, що, безумовно, покладає на нього величезну відповідальність.
 
У Верховного Суду у нинішніх перегонах — особлива роль, наголосив Анатолій Ярема. Це — аналіз наявності у передвиборній програмі кандидата в Президенти положень, спрямованих на ліквідацію незалежності України, зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету й цілісності держави, підрив її безпеки, незаконне захоплення державної влади, пропаганду війни, насильства, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, посягання на права і свободи людини, здоров’я населення.
 
Заступник Голови Верховного Суду України висловив упевненість, що до розгляду таких справ у найвищому судовому органі країни не дійде, оскільки кожен із кандидатів у президенти має розуміти свої державницьку місію й відповідальність, однак контроль за подібними процесами обов’язково має бути.
 
Водночас, поінформував Анатолій Ярема, для забезпечення судового захисту прав учасників виборчого процесу та належного розгляду судами у встановлені законодавством строки спорів, пов’язаних із виборами Президента України 17 січня 2010 року, Верховний Суд України спільно з Вищим адміністративним судом України направили в місцеві загальні суди як адміністративні в цьому виборчому процесі листи про необхідність забезпечення організації їх роботи. Зокрема, рекомендовано встановити щоденне чергування у приміщеннях відповідних судів суддів та інших працівників до 24-ї години, визначити відповідальних працівників за організацію проведення чергування. Адже, наголосив заступник Голови Верховного Суду України, виборчий процес – достатньо швидкоплинний, і час розгляду спорів обмежується інколи не днями, а годинами.
 
Крім того, Вищому адміністративному суду України, апеляційним та окружним адміністративним судам рекомендовано надавати методичну допомогу загальним судам шляхом проведення круглих столів і семінарів.
 
Учасники зустрічі дійшли висновку, що про “зрілість” демократичного суспільства в Україні свідчитиме вирішення спірних питань не в судових органах, а на виборчих дільницях.
 
На завершення Жоао Соареш констатував: досвід його роботи в різних країнах свідчить, що кожна держава по-своєму перебуває під тиском національних виборчих систем, однак це не означає, що від цього виборчі процеси стають менш демократичними.
 
Головне, наголосив Президент Парламентської асамблеї ОБСЄ, щоб вибори були чесними й справедливими за будь-якої виборчої системи. Такими, на переконання Жоао Соареша, мають бути й президентські вибори в Україні. 

Наступна стаття »



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.