Винуватцями можливого затоплення Києва стануть власники котеджів «Конча-Заспи»

Громадські екологічні організації Києва переконані, що в разі затоплення території Києва під час весняного паводку, винними у цьому будуть власники елітних маєтків в «Конча-Заспі» та на Жуковому острові.

Вже не перший місяць в Києві нагнітаються тривожні настрої з приводу можливого паводку на Дніпрі. Здебільшого, інформація про це походить від громадських природоохоронних організацій. Бачимо потребу пояснити причину такої тривоги.

В середньому, кожні 30 років на Дніпрі відбувається велика повінь. Це стається, коли паводкові води наповнюють одночасно русла Дніпра, Прип’яті та Десни. Остання така повінь була у 1979 році. В піковий момент проходження Дніпром паводку за одиницю часу Дніпром проходило в 30 разів більше води, ніж сьогодні; рівень води піднявся на 7 м. Вже тоді частина Києва і, зокрема Поділ, була затоплена. З того часу збудована більша частина лівого берега міста, розбудовані основні житлові масиви Троєщина, Позняки, Осокорки і Оболонь, які розташовані в заплаві* Дніпра.

З того часу суттєвого паводку не відбувалось. Проте, починаючи з 2001 року, на заплавних землях в південній частині Жукового острова, в зоні «Конча-Заспи», розпочалась елітна котеджна забудова. Аналогічна забудова розпочата і з протилежного берега Дніпра – біля сіл Вишеньки і Гнідин. Всі такі забудови здійснюються з попереднім гідронамивом**, тобто з підняттям рівня ділянок. Середня висота намивів – 6-8 м. Загальна площа намитих ділянок до цього часу вже наближається до 1000 га.

Ширина заплави в районі м.Києва і «Конча-Заспи» зокрема складає 7,5 км. На ділянці між с.Козин і с.Гнідин, завдяки гідронамивним ділянкам, заплава Дніпра звужена максимально і лишається тільки власне русло річки (750 м). Таким чином, в цій частині простір для проходження паводкових вод звужений вдесятеро. Важливо підкреслити, що ця ділянка розташована безпосередньо в зоні південної межі Києва. Таким чином, в разі різкого збільшення води у Дніпрі, вона не зможе швидко проходити через звужену гідронамивом ділянку заплави. Через це відбудеться різке підняття рівня води. Саме в межах м.Києва. вода може піднятись до 8 м – мінімуму, потрібного для того, щоб паводок «перелився» через намивні ділянки.

Причинами паводку можуть бути сильні дощі (як, наприклад, відбулось у Карпатському регіоні у недалекому минулому) або весняне танення снігу. Саме ця гіпотетична причина зараз викликає найбільше занепокоєння, адже саме зараз підходить до завершення доволі сніжна зима. Важливо і те, що зима виявляється сніжною не лише в Україні, а і в Білорусі, а також Брянській, Смоленській та інших областях Російської Федерації. Саме в цих регіонах відбувається живлення річок Дніпра, Прип’яті і Десни. Важливо і те, що протягом зими було кілька відлиг, за якими йшли суттєві зниження температури. Таким чином земля просякла водою і промерзла. Тобто талі води цієї весни практично не поглинатимуться ґрунтом.

Що стосується безпеки Києва, то існують хибні уявлення про роль греблі Київської ГЕС. Гребля ГЕС є гідротехнічною спорудою і аж ніяк не створена для стримування паводкових вод. Навпаки, в разі підняття рівня води у водосховищі з’явиться загроза прориву і розмиву греблі. А цього ніхто не допустить, адже в разі прориву греблі ГЕС зможе виникнути загроза порушення «пасток радіоактивного мулу», які з 1986 року сховані на дні водосховища. Тому вода неминуче буде скидатись через шлюзи ГЕС. Адже пошкодження «пасток» і пересування в місто радіоактивного мулу зможе стати значно суттєвішою катастрофою, ніж паводок.

Починаючи з 2005 року, Національний екологічний центр України (НЕЦУ) попереджає про можливість такої загрози. Проте, практично половина всіх гідронамивних ділянок створені вже після 2005 року. Намив триває і досі. Звертаючись до моделі можливого паводку, розробленої в НЕЦУ, в разі підняття рівня води в Києві на 8-10 метрів, близько 25% міста буде підтопленою. Зокрема, це стосується частини Дніпровського району, Троєщини, Оболоні, мікрорайонів Осокорки, Позняки, Чапаєвка, Корчувате та всіх придніпровських дачних масивів (які ще недавно завбачливо будували на сваях, та в останні роки перестали).

В зону можливого підтоплення потрапляє мінімум одна з гілок метрополітену. Практики реабілітації їх після затоплення в Україні немає. Затопленими виявляться і більшість комунікацій, які у нас класично розміщують під землею. Крім того, паводкові води приносять велику кількість піску і мулу. Варто нагадати, що кожен з дніпровських островів в минулому був намитий одним з потужних паводків. Реабілітація міста (у т.ч. комунікацій, метрополітену) від хоча б півметрового шару піску поки також уявляється слабко.

Проте, найбільшою проблемою лишається розміщення в заплаві Борницької станції аерації, затоплення якої призведе до потрапляння відходів столичної каналізації у Дніпро. При цьому Дніпро лишається джерелом водопостачання для багатьох великих міст, розміщених нижче по течії від Києва. Підстави розраховувати на швидке очищення річки від забруднення немає, бо в акваторії водосховищ дніпровського каскаду течія майже відсутня. Тому забруднення лишатиметься в річці ще довго.

«Головна причина можливого підтоплення Києва – гідронамивні ділянки і збудовані на них „елітні” маєтки. – пояснив «Конфліктам і законам» заступник голови НЕЦУ Олексій Василюк. – Робити будь-які протипаводкові заходи сенсу немає, тому що будь-які перешкоди для повені в даній ситуації лише сприятимуть різкому підняттю рівня води в місті».

Отже, можливість великого паводку, як періодичного природного явища, завжди лишатиметься актуальною. Інша справа, загрозу підтоплення Києва можна збільшувати або зменшувати. Природоохоронці впевнені, що загроза затоплення Києва лишатиметься аж допоки гідронамивні ділянки в «Конча-Заспі» і на Жуковому острові не будуть знесені.

_________________________________

* Заплава – це понижена територія вздовж русла річки, в межах якої відбувається розлив води під час паводку.

** Гідронамив – штучне підняття рівня земельної ділянки шляхом насипання шару грунту (піску), здійснюється для того, щоб убезпечити ділянку від підтоплення.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.