Введення російської мови захлинулося регіональною «відрижкою»

moscal

 
Народний депутат Геннадій Москаль пропонує владі «не словом, а ділом» довести, що «мовний» закон приймався не тільки під російську.


«Блискавичне і широкомасштабне проведення сесій обласних і окремих міських рад, де російська мова була оголошена регіональною, раптово захлинулось рвотними масами, або, як любить казати один із авторів «мовного» закону Вадим Колесніченко, «відрижкою», - наголосив Москаль.

За його словами, це сталося через п. 2-1 ст. 5 закону «Про засади державної мовної політики», в якому, зокрема, сказано, що «при здійсненні державної мовної політики Україна дотримується таких цілей і принципів - визнання всіх мов, які традиційно використовуються в межах держави чи її певної території, національним надбанням, недопущення привілеїв чи обмежень за мовними ознаками».

«Першою серйозною «осічкою» регіоналів стала широко анонсована сесія Верховної ради Автономної республіки Крим, на якій було заплановане надання російській мові статусу регіональної. Але макіївському солдафону Могильову хтось вчасно підказав, що згідно з «мовним» законом одночасно з російською подібний статус потрібно було надати і кримсько-татарській мові!», - зауважив народний депутат і додав: «Не дивлячись на сумнівні інтелектуальні здібності, пан Могильов таки спромігся зрозуміти, що надання обом мовам статусу регіональної впродовж однієї сесії помножило б рейтинг Партії регіонів у Криму на нуль. Тому розгляд питання було відкладено на невизначений термін - скоріше за все, до виборів до нього не повернуться».

Москаль уточнює: «Зараз серед населення Криму більше 13% складають кримські татари, і ненадання їх мові статусу регіональної є не тільки грубим порушенням улюбленого закону Партії регіонів, але й Конституції України! Нагадаю, в ст. 24 Основного закону серед іншого сказано: «Громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом. Не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками».

«З достовірних джерел мені стало відомо, що з адміністрації президента керівникам Закарпатської та Чернівецької обласних рад та адміністрацій дана сувора вказівка не проводити сесій з мовного питання. І взагалі – до виборів це питання «поховати». Серед населення Чернівецької області більше 13% складають румуни і більше 10% – молдавани. Згідно «мовного» закону, ці дві мови мали бути оголошені регіональними, однак з відомих причин це не було зроблено. Крім того, в області є села, де компактно проживають росіяни-старообрядці та поляки. Аналогічна ситуація і в Закарпатській області – кількість етнічних угорців тут складає більше 12%, що є підставою для визнання угорської мови регіональною на території області. Крім того, в окремих районах компактно проживають румуни, є майже повністю словацькі, німецькі села, а також села, заселені представниками інших національностей… Не дивно, що на територіях, де проживають представники цих меншин, ніякі сесії не проводилися, адже недарма заслужений пітекантроп Партії регіонів та брилліантова рука парламенту Михайло Чечетов нещодавно обмовився, що закон придумали тільки для російської», - зазначив народний депутат.

«Саме тому я звернувся кримськотатарською мовою до голови Верховної ради АРК та голів Чернівецької і Закарпатської обласних рад (румунською і угорською мовами) з вимогою провести сесії та визнати регіональніми, відповідно, кримськотатарську мову в Криму, молдавську та румунську на Буковині та угорську мову на Закарпатті. Якщо цього не буде зроблено, залишаю за собою право звернутися до окружних адміністративних судів згаданих регіонів, послів Угорщини, Румунії та Молдови, а також до структур ОБСЄ та Ради Європи, що опікуються правами національних меншин», - резюмував Геннадій Москаль, повідомляє "Народна самооборона".



Коментарі

  +0 #1 Віктор Борківський 20 авг. 2012 г., 09:34:43
В Україні, за Конституцією України, не існує "регіонів", а є області, тому не може існувати і регіональних мов. За КУ, в Україні є державна мова – українська. А держава розвиває мови нацменшин. Саме це і є доказом шахрайства україноненависників в Україні. Під виглядом надання статусу неконституційній регіональній російській мові в областях – нав’язується мова однієї із нацменшин в Україні. В природі не існує такого нацменшинства розуміння як «рускоязичіє».
ЄВРОПЕЙСЬКА ХАРТІЯ
регіональних мов або мов меншин
Страсбург, 5 листопада 1992 року


Держави - члени Ради Європи, які підписали цю Хартію,
враховуючи, що метою Ради Європи є досягнення більшого єднання між її членами, зокрема для збереження та втілення в життя ідеалів і принципів, які є їхнім спільним надбанням,
вважаючи, що охорона історичних регіональних мов або мов меншин Європи, деякі з яких знаходяться під загрозою відмирання,

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.