Порошенко наступив на горло громадському обвинуваченню

poroshenko veto

 
Президент Петро Порошенко ветував прийнятий Верховною Радою 22 травня закон, «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення ролі громадянського суспільства в боротьбі з корупційними злочинами». Як повідомляється у картці законопроекту на сайті ВР, Порошенко  повернув законопроект зі своїми зауваженнями, передає УНІАН.


Зокрема, на думку Порошенка, права, що надаються Законом громадянам, «спричиняють ризики порушень Конституції і законів України, погіршення ситуації із дотриманням прав і свобод людини в державі, створюють загрози національній безпеці, чим нівелюється потенційний позитивний ефект від прийняття Закону».

На думку президента, пропонований законом підхід щодо збирання та оцінки доказів суперечить низці конституційних гарантій прав і свобод людини, встановлених кількома статтями Конституції.

«На будь-яку фізичну чи юридичну особу як на громадського обвинувача фактично покладаються повноваження прокурора щодо підтримання обвинувачення в суді поряд із прокурором. Це є неприйнятним, оскільки Конституцією України функцію підтримання обвинувачення в суді покладено безпосередньо на прокуратуру», - підкреслюється у висновку.

«Слід дійти висновку, що положення Закону спричиняють ризики порушень прав і свобод людини, не відповідають Конституції України, базовим законодавчим актам, міжнародним зобов'язанням України у сфері боротьби із корупцією, інтересам забезпечення національної безпеки, у зв'язку з чим пропоную його відхилити. Натомість вважаю за необхідне зосередити зусилля державних органів та інститутів громадянського суспільства на забезпеченні ефективної та дієвої реалізації існуючих законодавчих норм щодо протидії і боротьби з корупцією та участі громадськості у цьому процесі», - йдеться у висновку президента.

Як повідомлялося раніше, 22 травня ВР прийняла в цілому закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення ролі громадянського суспільства в боротьбі з корупційними злочинами».

Ветований закон припускав після введення в дію дозвіл використовувати в суді як доказ відео- та аудіофіксацію вимагання чиновником хабара.

Також передбачалося запровадження інституту громадського обвинувачення щодо злочинів, визначених статтею 368 «Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою», статтею 370 «Провокація підкупу» Кримінального кодексу України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.