Європейський суд навесні винесе рішення за позовами Луценка і Тимошенко

Фото ie-agency.com

Рішення Європейського суду з прав людини за позовами Юлії Тимошенко та Юрія Луценка очікують вже навесні. Оглядачі майже не сумніваються, що судові ухвали винесуть на користь позивачів. Інтригою ж стане реакція української влади.

Європейський суд з прав людини розглядатиме позов Юлії Тимошенко проти України за скороченою процедурою. Суд перед ухваленням рішення ще з’ясує, чи піддавалася підзахисна тортурам та негуманному ставленню, чи отримувала Тимошенко необхідну медичну допомогу, а головне – чи є її справа політично мотивованою.

Схожі запитання суд у Страсбурзі має й у справі колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

Українська опозиція покладає грандіозні надії на рішення цієї інстанції, навіть незважаючи на те, що практика виконання рішень Європейського суду з прав людини доводить, що українська влада нерідко ці вердикти якщо й не ігнорує, то «спускає на гальмах». Про це неодноразово йшлося у критичних резолюціях Парламентської Асамблеї Ради Європи.

І хоча, як зазначила у розмові з Deutsche Welle аналітик Європейського центру політики у Брюсселі Аманда Пол, прецеденти розгляду справ екс-урядовців проти нової влади у цьому суді вже є (йдеться, серед іншого, про справи, наприклад, з Франції та Румунії) унікальність української ситуації у тому, що проти держави позивається ув’язнена екс-глава уряду.

На думку Пол, головною інтригою буде навіть не рішення суду, а реакція української влади. У Києві послідовно переконували світ у незаангажованості українського правосуддя у справах екс-урядовців, які на Заході здебільшого вважають політичною розправою. «Рішення Європейського суду номінально є обов’язковим до виконання. Звичайно, якщо українському керівництву не сподобається ухвала суду, воно може звернутися до так званої «Великої Палати» за повторним розглядом. Але не факт, що судді залишать можливість для апеляції», - каже Пол.

На думку Аманди Пол, конкретного політичного сценарію реакції на рішення Страсбурзького суду ще не сформовано й у Євросоюзі. «Все залежатиме від того, як поведе себе українське керівництво», - наголошує Пол. Тим не менше, експерт вважає, що найбільш контрпродуктивним у цій ситуації була б будь-яка форма політичної ізоляції України, котра, на її переконання, зашкодить інтересам як України, так і Євросоюзу, повідомляє tyzhden.ua.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.