Рада Європи вимагає від української влади лікування Юлії Тимошенко за межами тюрми

katuvannya

 
Комітет Ради Європи із запобігання катуванням і жорсткому поводженню заявляє, що влада України повинна вжити всіх необхідних заходів для забезпечення лікування та медичного огляду в’язнів, які цього потребують, за межами слідчих ізоляторів. 


Експерти комітету занепокоєні, зокрема, лікуванням та медичним обстеженням екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко, колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка та Валерія Іващенка, який в уряді Юлії Тимошенко виконував обов’язки міністра оборони. 

"Комітет повинен висловити свою занепокоєність тим, що щодо кожної з трьох зазначених осіб відбувалися значні затримки (з різних причин) у призначенні та проведенні спеціальних медичних оглядів за межами СІЗО. Такі проблеми комітет спостерігав неодноразово під час своїх попередніх візитів до київського СІЗО та інших пенітенціарних закладів України", - йдеться у доповіді

Комітет закликає владу України вжити "необхідних заходів для того, щоб у майбутньому всі ув’язнені, які потребують фахового лікування чи огляду, потрапляли в лікарні за межами СІЗО без невиправданої затримки". 

Крім того, комітет наполягає на звітуванні влади України про всі медичні процедури, здійснені щодо Юлії Тимошенко, Юрія Луценка та Валерія Іващенка. Експерти комітету також вимагають від чинної влади надати їм копію доповіді членів міжнародної медичної комісії, яка обстежувала екс-прем’єр-міністра України в лютому 2012 року. 

Комітет Ради Європи також заявив, що не помітив значного покращення в умовах утримання в’язнів і в ставленні до них з боку правоохоронців в Україні. Зокрема, у доповіді повідомляється про велику кількість скарг на тортури і негуманну поведінку з боку представників міліції. Більшість з них стосувалася побиття, неналежного використання гумових кийків під час арешту й допитів. За висновками спеціалістів комітету, окремі повідомлення давали підстави говорити про тортури. 

Комітет Ради Європи із запобігання катуванням і жорсткому поводженню склав свою доповідь за підсумками відвідування спеціалістами комітету виправних установ України з 29 листопада по 6 грудня 2011 року. Як відомо, делегація Комітету з попередження тортур Ради Європи на чолі з Летіфом Гусейновим відвідала Україну з візитом 29 листопада – 6 грудня 2011 року

Цей візит представників Європейського комітету був позачерговим. При цьому представники Комітету стали першими європейцями, допущеними у СІЗО до Юлії Тимошенко. 

Європейський комітет з питань запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню є спеціальним органом Ради Європи, який шляхом здійснення інспекцій перевіряє поводження з позбавленими волі особами з метою посилення, у разі необхідності - захисту таких осіб від катувань чи нелюдського або такого, що принижує їхню гідність, поводження чи покарання, повідомляє tymoshenko.ua.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.