Ситуацію з виконанням вимог ЄС можна назвати близькою до критичної

monitoring es

 

Моніторинг виконання пунктів Європлану (28 жовтня – 4 листопада 2013 року)


Кінець жовтня та початок листопада не позначився активізацією євроінтеграційних процесів. Це традиційно для непарламентського тижня. Проте зважаючи на попередні тенденції та те, що до прийняття рішення європейською стороною залишилося близько десяти днів, ситуацію можна назвати близькою до критичної.


Позитивами минулого тижня стала реєстрація кількох законопроектів у сферах, які стосуються пріоритетних вимог Євроінтеграції, зокрема:

1. 28 жовтня 2013 року у Верховній Раді України зареєстровано проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства з питань проведення виборів» (реєстр. № 3396-1, внесений народними депутатами України Ковальчуком В.А., Агафоновою Н.В. та Різаненком П.О.), який є альтернативним щодо проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства з питань проведення виборів» (реєстр. № 3396 від 10 жовтня 2013 року, внесений народними депутатами України Єфремовим О.С. та Олійником В.М.). Крім того, народним депутатом Яценюком А.П. зареєстровано Проект Постанови про утворення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань вдосконалення виборчого законодавства (реєстр. № 3531 від 04 листопада 2013 року). Таким чином опозиція запропонувала власні підходи до виконання першої вимоги єврокомісара Ш. Фюле щодо вдосконалення виборчого законодавства та пункту 1.3 Європлану.

2. 31 жовтня 2013 року зареєстровано Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо посилення ефективності державної антикорупційної політики) (реєстр. № 3522, автори Чумак В.В., Тігіпко С.Л., Петренко П.Д., Мохніцький О.І., Оробець Л.Ю.), який містить ключові положення як урядового законопроекту 3312, так і опозиційного 2207. Таким чином, влада і опозиція змогли вийти на компромісний варіант системного законопроекту в сфері боротьби з корупцією та контролю за державними закупівлями, чим наблизили ймовірність виконання восьмого та дев’ятого пунктів вимог єврокомісара Ш. Фюле та пунктів 8.1 та 9.1 Європлану.

Виконавча влада не продемонструвала жодних суттєвих зрушень у сфері виконання євроінтеграційних вимог.

Зважаючи на обмаль часу, рекомендуємо владі та опозиції сконцентруватися на двох ключових вимогах, які можна виконати до Вільнюського саміту:

- виконання рішень Європейського суду з прав людини та вирішення питань політично-вмотивованих судових рішень (пункти 2.1-2.3 Європлану);

- реформування правоохоронних органів, перш за все прокуратури (пункти 4.1-4.3 Європлану).

Підготовлено Експертною радою Національного круглого столу «Порозуміння заради європейського майбутнього»



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.