У Радбезі ООН стався скандал через АТО, яку проводить Україна

radbez ato

 
Скандалом завершилося засідання Ради Безпеки ООН щодо загострення ситуації в Україні. Останньою подією заходу став обмін критичними репліками представників США Саманти Пауер і РФ Віталія Чуркіна, повідомляють «Конфлікти і закони» з посиланням на ТСН.ua.


Абсолютна більшість членів Радбезу від різних країн світу виступили зі словами підтримки антитерористичної операції, яку проводить Україна на своїй території. Тільки Китай обмежився дипломатично нейтральної заявою.

Представник цієї країни заявив, що КНР «глибоко турбує» ситуація в Україні. І додав, що Пекін хотів би бачити «політичне врегулювання на основі діалогу, а не конфронтації».

Україна подякувала світовому співтовариству за підтримку і адекватний аналіз ситуації.

«Ми офіційно заявляємо про те, що ніяких танків, ніяких ракет не використали проти цивільного населення. Російські заяви про участь неурядових збройних груп в АТО не відповідають дійсності. Абсолютно цинічне і фальшиве твердження Росії про те, що були англомовні іноземці. Ми офіційно заявляємо, що єдині іноземні військові в Східній Україні - це російські диверсанти і найманці», - підкреслив представник України в дискусії.

З критикою керівництва України виступила Росія. Її представник не обмежився своїм протокольним виступом і зажадав додаткового слова в кінці засідання.

У ньому Чуркін знову розкритикував дії Києва і позицію США, а також зазначив, що Росія «не відмовлялася» від виконання домовленостей від 21 лютого (угода в Києві між януковичем, тодішньою опозицією і західними послами, яке представник Москви відмовився підписувати) і 17 квітня (угода в Женеві щодо деескалації конфлікту в Україні між Києвом, Брюсселем, Вашингтоном і Москвою) поточного року.

При цьому російський дипломат закликав Радбез ООН підтримати положення Женевської угоди і вимагати його виконання «в повному обсязі», особливо підкресливши, що має на увазі «негайне припинення насильства, включаючи Збройними Силами України».

«Ми готові підтримати», - запевнив Чуркін.

У відповідь на критику представник США заявила, що з боку РФ в черговий раз використовується брехня. Пауер нагадала, що Вашингтон виступав із засудженням силових дій і захоплень приміщень майданівців під час акцій протесту в Києві цієї зими, хоч Чуркін говорив, що такого факту не було. Пауер привела дату цієї заяви Америки і зажадала від опонента спростування брехливих слів.

Крім того, американський дипломат акцентувала увагу на тому, що Росія була єдиною стороною переговорів, яка відмовилася підписувати угоди 21 лютого, до яких Кремль постійно апелює останнім часом. Тому, на думку Пауер, Росія не має права вимагати їх виконання, адже воно є справою тих, хто підписував домовленості.

Також представник США розкритикувала тези росіян про застосування ЗСУ до мирних жителів на Донбасі. «У них форма, як у ваших солдатів. Звідки вони взяли зброю, за допомогою якої можна збивати вертольоти?», - Іронічно запитала Пауер.

Після цього Чуркін втретє попросив слова і заявив про те, що «брехня не обов'язково є спотворенням фактів, але вибірковим поданням своєї позиції». Він пояснив, що заява американців, на яку посилалася Пауер, все одно не засуджувала дії опонентів януковича, які врешті-решт «скинули законну владу». Вибачень за брехню не прозвучало.

Зате Чуркін підтвердив серйозність намірів відновити актуальність положень угоди в Женеві, закликавши Радбез ООН спільною заявою схвалити ці домовленості як обов'язкові до виконання.

«Серйозно зайнятися реалізацією женевського документа», - підкреслив Чуркін.

Радбез ООН доручив секретаріату опрацювати це питання до наступного засідання. Після чого сьогоднішню дискусію було оголошено закритою.

Раніше на засіданні Радбезу представник США Пауер заявила, що Росія бреше про Україну і фінансує насильство на Донбасі.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

За прошедшие сутки боевая активность уменьшилась - на фронте произошло 54 боевых столкновения, враг нанес 8 ракетных и 85 авиационных ударов

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.