Світова спільнота має захищати журналістів Криму від переслідувань російською владою

fsb

 
Незалежна медіа-профспілка України вимагає від урядів США та країн ЄС вплинути на Російську Федерацію з метою припинення незаконного кримінального переслідування та порушення прав журналістів в окупованому Криму. Вже 13 березня співробітники кримського главку ФСБ провели обшуки у квартирах за місцем реєстрації кримської журналістки, члена комітету НМПУ Анни Андрієвської та журналістки «Центру журналістських розслідувань» Наталі Кокоріної. Обшуки, проведені у рамках розслідування кримінальної справи, порушеної за статтею 208.1 Кримінального кодексу РФ (публічні заклики до здійснення дій, які спрямовані на порушення територіальної цілісності Російської Федерації, за що передбачається покарання у вигляді позбавлення волі терміном до 5 років).


Ця норма з'явилася у Кримінальному кодексі Росії вже після російської анексії Криму. НМПУ оцінює її як інструмент тиску на тих, хто публічно висловлює свою незгоду з російською окупацією півострова.

Причиною порушення кримінальної справи проти Анни Андрієвської є стаття «Волонтери батальйону «Крим», яка опублікована на сайті «Центру журналістських розслідувань» у грудні минулого року.

Пані Андрієвська як автор матеріалу є у цій кримінальній справі підозрюваною, а Наталя Кокоріна – свідком. Остання була затримана у Сімферополі та допитана. Анну Андрієвську від затримання та допитів врятувало те, що вона майже рік тому виїхала з окупованого півострова та живе у Києві.

Незалежна медіа-профспілка України наголошує, що переслідування журналіста за «екстримізм» - є інструментом залякування та політичного тиску з боку окупаційної влади Криму та не має під собою жодних правових підстав. Анна Андрієвська не є громадянкою Росії. Вона має кримську реєстрацію, але не отримувала російського паспорту і вже близько року живе та працює у Києві. Крім того, матеріал був оприлюднений у виданні, яке зареєстроване у Міністерстві юстиції України, а його редакція має юридичну і фактичну адресу у м. Києві. НМПУ також звертає увагу, що у матеріалі, який став причиною порушення кримінальної справи, не йде мова ні про які заклики до порушенні територіальної цілісності Росії.

Медіа-профспілка звертає увагу міжнародної спільноти на те, що окупаційна влада Криму створює перешкоди журналістам, які живуть на окупованому півострові та намагаються працювати за стандартами професії. Незалежні журналісти та медіа мають проблеми при отриманні реєстрації у Роскомнагляді для подальшої роботи на півострові. За словами представників кримських ЗМІ, чиновники «міністерства» інформації та масових комунікацій окупаційного уряду Криму створили «чорний список» журналістів, яким, на їхню думку, не можна надавати дозвіл на роботу у Криму. Таким чином, з 1 квітня відповідно до російського законодавства  вони не матимуть права працювати на півострові. То ж можуть піддаватися ще більшим репресіям збоку місцевої влади та спецслужб.

НМПУ наголошує, що дії Російської влади та її представників у Криму є грубим порушенням ст.10 Європейської конвенції, яка гарантує свободу вираження думок, поглядів та свободу поширення інформації без втручання держави. А кримінальне переслідування громадян України за критику уряду РФ - є брутальним порушенням фундаментальних норм міжнародного права.

Незалежна медіа-профспілка України вимагає від Президента України та Міністерства закордонних справ України заявити офіційну ноту протесту щодо незаконного кримінально-політичного переслідування журналістів, громадян України спецслужбами Російської Федерації.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.