Українська журналістка заявила в ООН про репресії її колег у Криму

andrievska

 

20 жовтня кримська журналістка, член комітету НМПУ Анна Андрієвська, виступаючи на конфренції у Палаці націй в Женеві, спростувала інформацію росіян про те, що Росія не застосовує статтю 280.1 кримінального кодексу РФ «Публічні заклики до порушення територіальної цілісності РФ».


Про це «Конфліктам і законам» повідомили у прес-службі Незалежної медіа-профспілки України.

«Попри те, що Крим залишається частиною України, хоч і анексованою, там зараз діють закони РФ, - сказала вона, - Вже немало кримінальних проваджень проти журналістів відкрито саме за цією статтею». Вона додала, що є живим прикладом застосування цього закону, адже проти неї порушено кримінальну справу саме за цією статтею. Російська правозахисниця Галина Арапова погодилася з цим, але відзначила, що судових вироків за заклики про порушення територіальної цілісності нема.

У свою чергу, голова Незалежної медіа-профспілки України Юрій Луканов сказав у своєму виступі, що долати нинішню кризу в стосунках двох країн доведеться протягом кількох поколінь і це можливо лише за умови, коли росіяни усвідомлять трагічність того, що відбулося, що неможливо закінчити війну і знову жити так, наче нічого не сталося. На його думку, це стосується і журналістів. Він закликав російських колег відмовитися від зверхнього ставлення до України, запропонував припинити давати поради як нам краще жити і облаштувати свою країну. «Діалог між двома країнами, і журналістами в тому числі, можливий лише тоді, - сказав він, - коли росіяни усвідомлять, що Україна не якась недорозвинена Росія, а самостійна країна, яка сама здатна турбуватися про своє життя».

Дискусія відбувалася в рамках конференції «Роль ЗМІ в попередженні та боротьбі з пропагандою національної, расової та релігійної ненависті, що є закликом до дискримінації, ворожнечі та насилля», яка відбулася в Женеві. В ній взяли участь журналісти з України та Росії - представники журналістських організацій: Незалежна медіа-профспілка України (НМПУ), Національна спілка журналістів України (НСЖУ) та Союз журналістів Росії (СЖР). Зустріч журналістів конфліктуючих країн відбувалась на нейтральній території під егідою ООН. Медійники з України та Росії виступили із оглядом законодавчої бази своїх країн, яка регулює правові та етичні норми в журналістиці, а також проаналізували ситуацію з «мовою ворожнечі» в своєму інформаційному середовищі. Для журналістів із презентацією власного досвіду подолання проблеми «мови ворожнечі» в медіа виступили експерти з Іспанії та Норвегії, а також представники Європейської комісії проти расизму і нетерпимості Ради Європи й Секції з недопущення расової дискримінації Управління Верховного комісара з прав людини ООН.

Учасники конференції також ухвалили спільну заяву з осудом мови ворожнечі у ЗМІ. Вони відзначили, що інструментом розпалювання ворожнечі є не лише лексика, але й умисне спотворення фактів та порушення журналістських стандартів. Делегати закликали журналістів обидвох країн залишатися вірними професії. По завершенню учасники зустрічі прийняли спільну заяву та домовились про подальшу співпрацю в напрямку навчання медійників небезпекам від «мови ворожнечі». Також учасники закликали національні органи саморегулювання медіа оперативно реагувати на такі прояви.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.