Посол України в Польщі Андрій Дещиця вважає, що Майдан триває і для змін потрібен більший тиск суспільства на владу

deschitsya

 
«Зміна упродовж двох років олігархічно-політичної системи, яку створювали упродовж десятиліття, є складним завдання», - заявив посол України у Польщі Андрій Дещиця у розмові з Польським радіо. «Треба теж пам’ятати, що ми протистоїмо російській агресії, і багато енергії, сил і ресурсів йде на її стримування. Те, що можна би було витратити на вирішення внутрішніх проблем, ми повинні віддавати на відпір загрозам ззовні», - додав він.


На переконання Андрія Дещиці, для того, щоб «змінити державу і прийти до цінностей, за які боролися люди на Майдані, двох років замало». «Майдан і боротьба триває. Ми досягли кілька основних цілей, але для впровадження європейських стандартів кількох років не вистачить. Ми над цим працюємо. Але у цьому нам потрібна більша підтримка і тиск суспільства на владу в Україні, а також допомога з боку партнерів з Заходу», - відзначив він.

Андрій Дещиця визнав, що нині дуже багато людей в Україні розчаровані, адже вони очікували швидших змін. За словами посла, найбільшим викликом для країни нині є боротьба з корупцією та олігархами, хоча їх впливи менші, ніж до Майдану. «Якщо говорити про корупцію та судову систему, то над цим треба ще попрацювати», - додав він.

Дипломат нагадав, що протести на Майдані «були революцією гідності». «Нині громадянське суспільство розуміє, що воно має силу боротися з державою у випадку, якщо вона не відповідатиме демократичним стандартам», - сказав Дещиця.

Посол України переконаний, що повернення до старих часів в Україні не буде, оскільки люди більше не будуть миритися з олігархічною системою і режимом. «І напевно українці більше не миритимуться з політикою Росії, яка нав’язувала Україні свою політику та стримувала розвиток країни і співробітництво з Європейським Союзом. Після російської агресії український народ твердо виступає проти Росії», - наголосив він.

Український дипломат додав, що «Росія та Путін несвідомо зміцнили український народ, збудували сучасну українську державу». «В історії зазвичай є так, що такий зовнішній тиск об’єднує і мобілізує суспільство, що власне і відбулося», - зауважив він.

Андрій Дещиця спростував побоювання багатьох поляків, що в Україні сили набирають радикальні угруповання. «Те, що праворадикальні партії в Україні не пройшли до парламенту, а кандидати від цих сил отримали дуже низький результат під час президентських виборів, і що лиш в деяких областях ці партії були вибрані до органів самоврядування, означає, що вони не мають великої підтримки. Праві сили є в кожному суспільстві, це є нормою для демократії. Їх впливи можуть бути лиш тоді, коли вони мають механізми реалізації своїх програм. В Україні таких механізмів вони не мають», - наголосив посол.

Посол України в Польщі також прокоментував питання УПА у польсько-українських взаєминах. Він зауважив, що «українці самі не до кінця знають свою історію». «Про УПА в Україні упродовж декількох десятиліть не говорили, ця тема була заборонена в радянські часи. Зараз це питання перебільшується, аби показати те, що було заборонене, не зовсім при цьому знаючи, що було об’єктивним, а що ні і яку роль у боротьбі за українську державу мала УПА і яким чином вона могла завинити», - підкреслив Андрій Дещиця.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.