​Що дасть Мінському процесу новий член «нормандської четвірки» Макрон?

Хоча президент Петро Порошенко досі не втомлювався повторювати, що «Мінськ» не має альтернативи, з’являється щораз більше ознак виснаження безрезультатного мирного процесу і готовності сторін шукати нових підходів.


Про це пише «Голос Америки».

У понеділок Порошенко відвідав Париж, де узгоджував позиції з новим членом «нормандської четвірки», французьким президентом Емманюелем Макроном, який перебрав естафету від свого попередника Франсуа Олланда.

Коментатори, які стежили за попередніми раундами переговорів керівників України, Німеччини, Франції та росії щодо врегулювання збройного конфлікту на Донбасі, досить часто іронізували з Олланда, натякаючи, що він ймовірно «грав другу скрипку» поруч з могутньою Анґелою Меркель.

Але Європа досі показувала себе найвпливовішою саме тоді, коли Берлін і Париж діяли узгоджено, тому роль Макрона у будь-якому випадку буде дуже важливою.

Французький президент вже подав певні ознаки його позиції, заявивши в інтерв’ю вісьмом європейським часописам минулого тижня, що «не поступиться» у тому, що він вважає своїм обов’язком захищати Європу та європейських союзників у регіоні.

Кореспонденти британської Guardian, які брали участь в інтерв’ю, дійшли висновку, що Емманюель Макрон вважає нерішучість попереднього президента США Барака Обами і Франції у Сирії однією з причин зухвалості путіна в Україні.

«США оголосили «червону межу» (про наслідки для режиму Асада за використання хімічної зброї), але вирішили не втручатися. Що послабило Францію? Політичне окреслення «межі», але відсутність наслідків. І що тоді звільнило володимира путіна в інших операціях? Те, що він бачив перед собою людей, які оголошували межі, але не захищали їх», - цитує Макрона кореспондентка Guardian у Парижі Анжелік Крісафі.

Президентові Порошенку треба буде довести у Парижі, що Україна - союзниця Європи на тлі приготувань до зустрічі у «Нормандському форматі», яка за словами президента Франції повинна відбутися до саміту керівників країн «Двадцятки» (7-8 липня) у Гамбурзі.

Завдання Порошенка нелегке, бо Макрон вже показав, що його дратує підхід деяких східноєвропейських країн, які вважають Євросоюз «супермаркетом», до якого вони приходять на усе готове, щоб узяти лише те, що їм хочеться.

Але надією для Києва може бути те, що Емманюель Макрон заявив, що дотримуватиметься принципів, а не лише прагматичних інтересів.

За словами президента Порошенка «левова частина» його переговорів з президентом Макроном у понеділок була присвячена ситуації на сході України, але свій виступ у Парижі він почав з компліментів господареві та повідомлень про економічну співпрацю двох країн.

Минулого тижня Франція разом з рештою країн ЄС проголосувала за продовження ще на півроку санкцій щодо росії за захоплення москвою Кримського півострова.

У травні Макрон приймав у Парижі російського президента і показав, що не збирається замовчувати неприємності, коли, стоячи поруч з путіним на прес-конференції, назвав російські служби мовлення за кордоном: rt та sputnik не просто засобами масової інформації, а «агентами впливу», які поширювали фальшиву інформацію під час минулої виборчої кампанії у Франції.

«Ми ніколи не будемо цьому піддаватися», - підкреслив Макрон.

Щодо ситуації в Україні, то французький президент тоді заявляв, що «мирний процес повинен тривати» і закликав до «деескалації» насильства.

Одним з важливих чинників у стимулюванні пошуків активізації Мінського процесу або альтернатив йому стала нова адміністрація у Вашингтоні.

Хоча США офіційно не беруть участі у «Нормандському форматі», американська адміністрація відігравала важливу роль у координації тиску на путіна через запровадження разом з ЄС санкцій щодо росії.

Нова адміністрація досі подавала суперечливі сигнали щодо москви. Дональд Трамп під час виборчої кампанії заявляв, що хоче покращити взаємини з росією і готовий розглядати можливість скасування санкцій.

Але Конгрес США вимагає від президентської адміністрації посилення тиску на росію, зокрема через звинувачення про намагання росіян втручатися у політичні процеси в Америці.

Еммануєль Макрон. Фото Reuters



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.