​Країни Вишеградської четвірки очікують від Києва кращих результатів у реалізації реформ

Країни Вишеградської групи підтримують Україну, але очікують від Києва кращих результатів у реалізації реформ, – сказали в п’ятницю учасники дискусії, яку в Будапешті зорганізував дослідний інститут Policy Solutions, повідомляє «Польське радіо».


У зустрічі під назвою «Добре сусідство?» взяли участь експерти та посли Вишеградських країн і України в Угорщині, у тому числі посол Польщі Єжи Снопек.

«Про значення, яке країни Вишеградської групи надають Україні, свідчить кількість зустрічей високопоставлених представників країн Вишеграду та України – президентів, прем'єр-міністрів, а також на рівні міністрів закордонних справ. Можливо, із жодною іншою країною цих зустрічей не було так багато», – наголосив угорський аналітик Центру євроатлантичної інтеграції та демократії Даніел Барта.

Як він зазначив, країни Вишеграду (Польща, Чехія, Угорщина і Словаччина – ред.) розділили поміж себе сфери, в яких допомагають Україні. У випадку Угорщини – це малі і середні підприємства, Словаччини – енергетичний сектор, Чехії – медіа, громадянське суспільство, освіта; Польщі, натомість, – реформа місцевого самоврядування і державні фінанси.

Даніель Барта наголосив, що в рік Україна, у формі ґрантів, отримує через Міжнародний вишеградський фонд приблизно 1,5 мільйона євро. Угорський експерт додав, що Україна належить до п’яти найважливіших експортних ринків Польщі, Словаччини і Угорщини. У випадку Чехії, натомість, входить до першої десятки.

Аналіз, що опублікував Policy Solutions, показує, що 90–95 відсотків угорської двосторонньої допомоги Україні спрямована на те, щоб поліпшити умови життя угорського населення, яке проживає в Україні.

«Це не випадково, що росія грає картою меншин і через дезінформацію шкодить угорсько-українським відносинам», – написано в аналізі.

«Але треба також визнати, що росія і Угорщина понад два десятиліття є природними союзниками в суперечках, які стосуються прав меншин. Кожен український закон про національні меншини, а особливо пов'язаний із використанням національної мови, викликає сильну протидію з боку угорського уряду», – підкреслюється в аналізі.

Учасники конференції зазначили, що Україна є тестом не лише для країн Вишеградської групи, але й ЄС.

1 липня Угорщина перейняла від Польщі головування у Вишеградській групі. Серед своїх пріоритетів Будапешт назвав зміцнення співпраці Вишеградської четвірки в регіональному контексті, ЄС і в світі, а також підвищення конкурентоспроможності Вишеграду в цифровій галузі.

Країни Вишеградської групи: Польща, Чехія, Угорщина і Словаччина. Фото Wikipedia



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.