​В історичних питаннях Польща чекає конкретних кроків з боку України

«Заява МЗС України про те, що серед українців немає антипольських настроїв, дуже нас тішить, але в історичних питаннях ми чекаємо конкретних змістовних кроків», – сказав у суботу у Львові очільник МЗС Польщі Вітольд Ващиковський, передає «Польське радіо».


Глава польського зовнішньополітичного відомства перебуває з дводенним візитом у Львові. Цими словами він прокоментував оприлюднену напередодні (3 листопада) заяву МЗС України, де зазначено, що в Україні немає антипольських настроїв. Київ заодно звернув увагу, що історичні спори слід вирішувати згідно з християнським принципом: «Прощаємо і просимо прощення» і без нав’язування своєї точки зору.

«Нас дуже тішить ця заява, що в Україні немає антипольських настроїв, що суспільство приязне. Ми також це помічаємо, проте також помічаємо різного роду інциденти, помічаємо окремих осіб, які поводяться не дуже приязно», – сказав міністр Вітольд Ващиковський на зустрічі з журналістами в Генеральному Консульстві Республіки Польща у Львові.

Міністр додав, що Польща вже багато років є відкритою, «аби питання історії, як також поточні польсько-українські контакти, з’ясовувати». «Польща вже дуже давно запропонувала різні канали співпраці, від форуму польсько-української співпраці, пропозиції президента Анджея Дуди з минулого року створити процес примирення на прикладі хоча б процесу Яд Вашем, що був реалізований в Ізраїлі.

Чекаємо лише на відповідь, на бажання співпраці української сторони», – сказав міністр Вітольд Ващиковський. За його словами, відкритий на співпрацю є також польський Інститут національної пам’яті, який хоче проводити пошукові роботи в Україні – йдеться про пошуки останків польських жертв періоду Другої світової війни. «Якщо (...) крім декларацій, крім заяв МЗС будуть також конкретні кроки співпраці з Польщею, то ми, звісно, будемо відкритими», – запевнив глава польської дипломатії.

Відносячись до наведеного Києвом правила «Прощаємо і просимо прощення», міністр Вітольд Ващиковський заявив, що українське МЗС «досить безтурботно копіює певний шлях, який колись польські єпископи запропонували німецькій стороні», проте, за його словами, «це неправильна інтерпретація, та й де ці зустрічі істориків? З нашого боку відкриття є повним», – сказав міністр.

Заява українського МЗС була відповіддю на четвергове попередження міністра Вітольда Ващиковського про можливість обмеження у праві в’їзду до Польщі осіб, які підтримують крайньо антипольську позицію. Йдеться також про українських чиновників, які не дозволяють польському Інститутові національної пам’яті вести пошукові роботи, в тому числі ексгумації, на території України.

Міністр закордонних справ Польщі перебуває з візитом в Україні до неділі. Головні пункти суботньої програми (4 листопада) – це участь у консульській нараді та зустріч з лідерами польських спільнот Львова та околиць. У неділю (5 листопада) глава зовнішньополітичного відомства Польщі, зокрема, покладе квіти на Личаківському цвинтарі – при меморіалі польських захисників Львова, а також Української Галицької Армії та українців, що полягли на Донбасі. Заплановано зустріч з представниками місцевої влади, зокрема з мером Львова Андрієм Садовим.

Міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський. Фото PAP



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.