​Глава МЗС України розповів про українсько-польські відносини у часописі «Rzeczpospolita»

«Польща та Україна мають за собою сотні років нелегкої, часто прямо трагічної історії. Та чи є в Європі країни, які з собою межують і в історії своїх відносин не мали кривавих сторінок? Що сталося б із Європейським Союзом, якби тепер кожна країна повитягала з минулого свої жалі і претензії?» – запитує у виданні «Rzeczpospolita» міністр закордонних справ України Павло Клімкін, повідомляє Польське радіо.


Як читаємо, на його погляд, висхідною точкою польсько-української історії були не війни та конфлікти, а мирне співіснування протягом століть. Це підтверджує нинішня ситуація: «Поляки та українці – це дві надзвичайно близькі нації з подібними мовою, культурою, менталітетом та цивілізаційними цінностями», – відзначив Павло Клімкін.

Автор написав про глибоку надію, що нинішні непорозуміння не зруйнують цих досягнень: «Я абсолютно переконаний, що немає об’єктивних причин погіршення польсько-українських відносин». Як додав український міністр, їх прикрила «непотрібна і шкідлива для обох народів хвиля історичних розрахунків, яку викликали політики та ЗМІ». За його словами, «до історії слід ставитися з великою повагою й обережністю. Не можна витягати окремих подій з контексту, перекручувати фактів відповідно до актуальної потреби».

«Недопустимо також привласнювати історію, приписувати собі виключне право на правду. Звісно, існують об’єктивні історичні факти, але також кожен народ, кожна держава дивиться (...) з певною дозою суб’єктивності», – написав міністр Павло Клімкін.

На думку очільника української дипломатії, від ескалації спорів не виграє ні Польща, ні Україна, а лише росія. А це дозволяє припускати, що ідею поратися при польсько-українській історії підсунув польським націоналістам ніхто інший, як російські спецслужби. Коли взяти до уваги «брекзит», втручання у вибори в США та референдуми в Нідерландах і Каталонії, ці підозри здаються дуже ймовірними», – зазначив глава МЗС України.

На закінчення дописувач додав, що Польща та Україна мають перед собою спільне сьогодення і, як він надіється, також майбутнє. «Я готовий до щирого діалогу з польськими колегами, щоб разом з ними вшанувати пам’ять наших жертв кожної національності, просити прощення і прощати. Я готовий взяти на себе відповідальність за повернення наших відносин до нормальності і стандартів цивілізованого, європейського діалогу. На жаль, як досі, не бачу такої готовності з польського боку. Попри те, я переконаний, що іншого виходу не існує. Тому я закликаю українців і поляків, які цінують нашу спільну спадщину, не мовчати і взяти слово в ім’я примирення», – написав міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

Павло Клімкін. Фото PAP



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.