​Поляки, не без підтримки українців, допомогли кібермафії зі Сходу викрасти понад 35 млн євро

Польська поліція та прокуратура викрили міжнародну банду, яка займалася викраденням коштів з банківських рахунків, використовуючи так званий фішинг. У злочинну групу входило приблизно 500 осіб, загалом вони викрали понад 154 млн злотих (понад 35 млн євро). Головними у міжнародній злочинній групі були, ймовірно, російські гакери; банда діяла в ЄС, Україні та росії, повідомляє Польське радіо.


До Окружного суду у Любліні внесли обвинувальний акт проти 18 осіб, серед яких є троє керівників групи у Польщі.

Обвинувачення у цій справі висунуто вже 198 особам, раніше обвинувальні акти були скеровані проти 48 осіб. Щодо 46 з них вже оголошені вироки позбавлення волі або умовного позбавлення волі.

Керівникам банди загрожує до 15 років ув’язнення. Двоє з них вже зізналися у висунутих їм звинуваченнях. Слідство триває.

За інформацією польської прокуратури, група діяла щонайменше від 2011 року до квітня 2016 року на терені кільканадцяти країн Європейського Союзу, а також України та росії. Її членами були, в основному, поляки та латвійці, а постраждалими – фізичні особи, компанії та установи з європейських країн.

За повідомленням польської прокуратури, злочинна група була добре організована і її структура мала декілька рівнів. Головними були гакери, найімовірніше російські, котрі створювали та використовували програмне забезпечення для зламування банківських рахунків користувачів електронного банкінгу. У коді шкідливого програмного забезпечення були зашифровані номери рахунків, відкриті членами злочинної групи, на які вносили викрадені кошти. Гакери отримували 60% від здобутих злочинним шляхом грошей.

Польські керманичі групи займалися організацією мережі членів банди, завданням яких було відкриття банківських рахунків, одержання на ці рахунки коштів, отриманих шахрайським методом, та відправлення цих грошей гакерам, з якими вони безпосередньо контактували.

Інші члени групи вербували підставних осіб, котрі відкривали банківські рахунки і одержували на них викрадені кошти. Вони оплачували помешкання та харчування цих людей, возили їх у різні країни, організовували їм виплати з банкоматів та відділень банків, передавали їм гроші, призначені особам, котрі стояли на вищому рівні структури групи у Польщі, або переказували їх за східний кордон.

Група здійснила 1260 крадіжок з банківських рахунків на загальну суму понад 154 млн злотих. Її члени відкрили майже 2 тисячі рахунків у різних банках. На їхніх рахунках вдалося заблокувати понад 70 млн злотих. Ці гроші вже повернули їхнім власникам.

Фото KWP Lublin



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.