​Київ прокоментував антиукраїнські висловлювання прем’єр-міністра Угорщини

Міністерство закордонних справ України звинуватило прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана у тому, що його погляди щодо України «відображають підходи» росії, а його висловлювання на цю тему «суттєво дисонують з політикою Європейського Союзу», повідомляє Польське радіо.


До МЗС України був викликаний представник посольства Угорщини, якому було висловлено рішучий протест у зв’язку з «низкою недружніх кроків офіційного Будапешта стосовно України». Українське дипломатичне відомство наголосило на «необхідності припинення дій, які негативно впливають та українсько-угорські відносини».

Під час зустрічі з тимчасовим повіреним у справах Угорщини в Україні Ласло Папом «наголошено на неприйнятності останніх заяв прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана щодо євроінтеграційних та євроатлантичних прагнень України, які суттєво дисонують з політикою Європейського Союзу та, у значній мірі, відображають підходи країни-агресора (росії – ред.)».

МЗС України вручило також угорському дипломату ноту з вимогою надання офіційних роз’яснень у зв’язку із рішенням уряду Угорщини створити посаду уповноваженого міністра, відповідального за розвиток Закарпатської області та програми розвитку дитячих садків Карпатського басейну.

«До сфери компетенції уповноваженого віднесено частину суверенної території України», - зауважили в дипломатичному відомстві.

«Незважаючи на конструктивний підхід української сторони щодо вирішення існуючих проблемних питань, останні дії Угорщини свідчать про вибір конфронтації замість співпраці і пряме втручання у внутрішні справи України», - додали в МЗС України.

Протест Києва – це реакція на суботній виступ Орбана у місті Беїле-Тушнад в Румунії. Це регіон, де живуть угорські секеї (етнічна група мадярів в Румунії – ред.). Під час свого виступу угорський прем’єр розкритикував, зокрема, Євросоюз за санкції проти росії, запроваджені за анексію українського Криму, і сказав, що не бачить України в ЄС і НАТО.

«Українці хочуть звільнитися від російської сфери впливу, хочуть зближення з НАТО та ЄС і, можливо, навіть прагнуть приєднатися до них та будувати сучасну Україну. Але я не бачу їхнього членства в НАТО, і перспективи членства в ЄС майже нульові», - заявив Орбан. За його словами, на заваді цьому стоятиме бажання росії відновити старий порядок.

Пізніше прес-секретар МЗС Угорщини Тамаш Менцер заявив, що «угорський прем'єр Віктор Орбан, висловивши сумнів щодо реалістичності прагнень України стати членом ЄС і НАТО, говорив про реальний стан речей, тож з цього приводу Київ не може докоряти Будапешту».

«Україна не може досягти прогресу у процесі вступу до ЄС і НАТО зі своєї вини, Угорщина не має до цього ніякого стосунку», - сказав він.

«Ми очікуємо, що Україна поверне національним меншинам права, яких вона позбавила, і покладе кінець їхньому безправному статусу», - зазначив міністр.

Як відомо, Угорщина блокує проведення засідання комісії Україна-НАТО на міністерському рівні. Угорська влада пояснює, що таким чином вона тисне на Україну, вимагаючи перегляду мовної норми закону про освіту. Будапешт переконаний, що закон значно обмежив права національних меншин у використанні рідної мови.

Віктор Орбан і володимир путін. Фото en.kremlin.ru



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.