​Павло Клімкін критикує відкриття кримінального провадження проти лідера української меншини у Польщі

Міністр закордонних справ України Павло Клікін критикує відкриття кримінального провадження проти одного з лідерів української меншини у Польщі Григорія Купріяновича. Як відомо, Окружна прокуратура в Замості Люблінського воєводства почала слідство у справі висловлювань голови Українського товариства, з якими він виступив під час пам’ятних заходів у Сагрині, присвячених вшануванню вбитих польським збройним підпіллям українців у 1944 році. Йдеться про кримінальну статтю щодо публічної образи польського народу або Республіки Польща, повідомляє Польське радіо.


На переконання голови української дипломатії, це є прояв переслідування представника національної меншини. Павло Клімкін написав на своїй сторінці в соцмережах, що слідство є наслідком прийняття у Польщі нової редакції Закону про Інститут національної пам’яті. Тим часом, як написав Клімкін, український історик «мав сміливість сказати, хто був жертвою, а хто здійснив злочин, тобто ще раз озвучив давно відомі факти, які досі нікому навіть на думку не спадало заперечувати».

Як наголосив міністр закордонних справ, Україна «категорично проти того, щоб судовий механізм використовувався для переслідування одного з провідних діячів української громади Польщі».

Нагадаємо, у своєму виступі Григорій Купріянович сказав, що мешканці Сагриня загинули від рук представників польського народу, партизанів Армії крайової, тому що вони говорили іншою мовою, ніж більшість, і були іншого віросповідання. До прокуратури у справі слів Григорія Купріяновича звернувся люблінський воєвода Пшемислав Чарнек.

Пам'ятні заходи із вшанування жертв польсько-українського конфлікту під час Другої світової війни у селі Сагринь. Фото PAP



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну по ночам ракетами, шахедами, а также обстреливать ракетными системами залпового огня

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.