​У Польщі засудили українця за незвичайну крадіжку в ювелірній крамниці на суму майже 170 тис. євро

Районний суд у Варшаві засудив 36-річного громадянина України до 7 років позбавлення волі. Євгенія К. обвинуватили у проникненні в ювелірну крамницю у варшавському торгово-розважальному центрі Arkadia та викраденні ювелірних виробів на суму понад 700 тис. злотих. Чоловік також повинен частково відшкодувати збитки, завдані ювелірному салону, і сплатити майже 380 тис. (понад 88 тис. євро) злотих, повідомляє Польське радіо.


Прокуратура обвинуватила 36-річного громадянина України у тому, що у ніч з 26 на 27 листопада 2017 року він пробрався через вентиляційну шахту у ювелірну крамницю у торгово-розважальному центрі Arkadia та викрав біжутерію на суму приблизно 720 тис. злотих (167 тис. євро). Відомо, що він діяв спільно з «іншим невстановленим зловмисником на ім’я Олег».

«На думку суду, доказовий матеріал, зібраний у цій справі, не викликає жодних сумнівів щодо вини обвинуваченого», - сказала суддя Анна Тишкєвич із Районного суду Варшава-Середмістя.

Вона нагадала, що обвинувачений визнав свою вину та дав розлогі пояснення, а на місці злочину «залишив ряд слідів».

«За крадіжку із проникненням загрожує від одного до десяти років позбавлення волі. У цій конкретній справі не можна ствердити, що це була звичайна крадіжка із проникненням. (…) Обвинувачений у демонстративний спосіб проникнув у ювелірний салон у торговому центрі Arkadia. Рідко траплялося, аби злочинець підвісними перекриттями пролазив у приміщення, з якого мав намір викрасти предмети, що цікавили його», - прокоментувала суддя Тришкєвич.

Суд визнав, що Євгеній К. підготувався до злочину, здійснивши розвідку території.

«Він не прийшов на місце і не зірвав замок», - сказала суддя і додала, що це «обтяжуюча обставина», а тому суд не погодився на 4 роки позбавлення волі, як просив обвинувачений. Ще однією обтяжуючою обставиною була велика сума збитків.

Єдиною пом’якшувальною обставиною була попередня несудимість обвинуваченого у Польщі.

Суд обґрунтував суворість покарання ступенем соціальної шкідливості вчиненого громадянином України.

Єдиний судовий процес відбувся 22 березня. Обвинувачений, за професією столяр, визнав тоді свою вину. Він сказав, що ініціатором проникнення був Олег, якому він віддав викрадену біжутерію. З Олегом, за його словами, він нібито познайомився у хостелі.

«Олег знайшов той салон, проникнення було його ідеєю (…) Він продав речі у ломбарді неподалік хостела. Я не знаю, за скільки він продав (…) Я не знав, що товар коштує понад 700 тис. злотих. (…) Олег мені показав, як можна проникнути, я не знаю, звідки він знав, що так можна», - сказав обвинувачений і додав, що Олег декілька разів приходив з ним у торговий центр, аби розвідати територію. Потім їхні шляхи розійшлися. Євгеній К. повернувся в Україну.

Після направлення обвинувального акту у прокуратурі розповіли, що 36-рінчий чоловік сховався у технічному приміщенні в одному з туалетів, коли торговий центр ще працював. Там він раніше підготував інструменти для проникнення. Після закриття центру чоловік заліз у вентиляційну шахту у підвісній стелі, звідки проліз над приміщенням ювелірної крамниці. Усередину він спустився по мотузці, витягнув зі столу ключ від сейфу, у якому зберігалися ювелірні вироби. Зловмисник зібрав коштовні предмети і готівку. Вентиляційною шахтою він повернувся у туалет, де до ранку прочекав на відкриття торгового центру. Тоді чоловік покинув будівлю.

Головний слід, що залишився після злочинця, була мотузка зі слідами епідермісу і волосся. «За результатами вивчення ДНК було виявлено, що профіль злочинця, введений у систему польською поліцією, відповідає профілю ДНК злочинця у Німеччині, приписаному Євгенію К. Чоловіка розшукували також у Німеччині на підставі Європейського ордеру на арешт», - повідомили у прокуратурі.

Підозри підтвердили також чергові тести ДНК із пляшок та одягу, які Євгеній К. залишив у торговому центрі. Його також видало взуття та відбитки пальців. Крім того, чоловіка також зареєструвала камера відеоспостереження. На відеоролику він купував мотузку у центрі Arkadia і перед проникненням приходив у ювелірну крамницю.

Чоловіка затримали, коли він повернувся з України у Польщу у червні минулого року. Його затримали прикордонники на підставі німецького ордеру на арешт. Тоді прокуратура у Варшаві викликала його на допит і висунула обвинувачення.

Фото arch. Policja.pl



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.