​Голова МЗС Польщі розкритикував агресію росії та висловився про польсько-українські відносини

«Я думаю, що здатність висловлювати інтереси нашого регіону зросла, ми ефективно розвиваємо коаліції з партнерами з Вишеградської групи та усієї Центральної Європи, зокрема, у межах Ініціативи Тримор’я та Східного партнерства», - заявив минулого тижня в інтерв’ю Польському пресовому агентству міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович, повідомляє Польське радіо.


Очільник польської дипломатії розкритикував інтерв’ю росію за її агресію проти інших держав та наголосив не необхідності подальшого розширення Європейського Союзу.

«Ми (країни регіону – ред.) маємо подібне сприйняття загроз, що надходять з-за нашого східного кордону. Нас об’єднує спільний досвід, подібні інтереси у межах ЄС, проблеми розвитку, що ми отримали після попередньої епохи, та прихильність до таких цінностей, як суверенітет. Ми подібно дивимося на Європейський Союз – ми прагнемо поглиблення спільного ринку, побудови економічно-соціальної згуртованості, більшого бюджету, зміцнення демократичної легітимізації інтеграційних процесів. Ми підтримуємо відкритий ЄС, активний у своєму сусідстві, а також сильне НАТО та сильні трансатлантичні відносини», - сказав він.

«Нашу політику щодо росії визначають агресивні та протизаконні дії цієї держави у нашому найближчому сусідстві, тобто в Україні та Грузії, а нині також в інших частинах світу: в Сирії, Лівії, Венесуелі та Центральноафриканській Республіці. Стурбованість викликають теж дії проти опозиції у росії, розгін демонстрацій, репресії проти активістів (...). Санкції, введені з приводу агресії росії в Україні, ми вважаємо виправданими. Тривале поліпшення відносин з росією буде можливим тільки після припинення причин нинішньої політики та повернення росії на шлях дотримання міжнародного права. Однак ми є безпосередніми сусідами, котрі повинні вести діалог між собою. Ми намагаємося співпрацювати з росією у сферах, що можуть принести справжню користь нашим суспільствам, наприклад, - це транскордонна і культурнонаукова співпраця (...). У межах Програми транскордонної співпраці ми реалізуємо спільні проєкти розвитку з Калінінградською областю (…) Повернення уламків Ту-154М – це серйозна проблема у наших двосторонніх відносинах. Під час зустрічі з міністром (Сєрґєєм) Лавровим 17 травня я наголосив, що Польща відкрита на різні рішення, що забезпечать обом сторонам доступ до уламків. Резолюція Парламентської Асамблеї Ради Європи від 12 жовтня 2018 року наказує росії повернути польську власність, однак росія не виконує її», - наголосив Чапутович.

В інтерв'ю голова МЗС Польщі нагадав також, що його країна спільно зі Швецією є ініціаторами Східного партнерства, метою якого є розвиток відносин зі східними сусідами.

«Від 2009 року багато чого змінилося як в Європейському Союзі, так і на Сході. Ми можемо ствердити, що Східне партнерство вдалося наблизити країни регіону до ЄС. Водночас ми усвідомлюємо, що через десять років асоційовані держави очікують на перспективи членства в Євросоюзі. Частина країн ЄС підтримує нині Східне партнерство на технічному рівні та зосереджена на імплементації угод про асоціацію з Україною, Молдовою та Грузією і угоди про співпрацю з Вірменією. Польща належить до тих держав, котрі підтримують тісну політичну співпрацю та глибшу інтеграцію, що повинна максимально наблизити наших сусідів до повного членства в ЄС», - зазначив він.

Яцек Чапутович в інтерв’ю PAP прокоментував також польсько-українські відносини.

«Україна є одним із найважливіших партнерів Польщі. Зростає торговельний обмін, також завдяки Угоді про асоціацію між ЄС та Україною. Присутність у Польщі приблизно мільйона українських працівників сприяє зростанню польської економіки. Зміцнюється співробітництво у таких галузях, як оборона, енергетика, співпраця урядової адміністрації та самоврядування, розвиваються контакти між людьми. Візит президента Володимира Зеленського до Польщі надав нової динаміки нашим відносинам. Президент зробив важливу заяву у справі дозволу на пошуки та ексгумації поляків – жертв військових дій та політичних переслідувань на території України. Інститут національної пам’яті подав відповідні заяви – ми сподіваємося на їх позитивний розгляд та початок роботи», - наголосив Чапутович.

Яцек Чапутович. Фото PAP



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Враг продолжает атаковать нашу страну по ночам ракетами, шахедами, а также обстреливать ракетными системами залпового огня

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.