​У Польщі пересічний працівник заробляє утричі більше, ніж в Україні

Надходження, що Національний банк України трактує як оплату праці за кордоном, складають 1,12-1,17 млрд доларів щомісяця. Про це йдеться на сторінці Експертної платформи Національного банку у Facebook, повідомляє Польське радіо.


За даними експертів, у третьому кварталі 2019 року середня зарплата штатного робітника в Україні досягла 382 євро.

У той же час пересічний працівник у Чехії у третьому кварталі 2019 року отримував 1309 євро (в 3,4 рази більше, ніж в Україні), у Польщі – 1142 євро (у 3 рази), у росії – 636 євро (в 1,7 рази).

Експерти НБУ вважають, що, судячи з переказів заробітчан, у 2019 році сягнув рекорду відплив робочої сили з країни. За 10 місяців року, за оцінками НБУ, вони перерахували до України 10,5 млрд доларів (минулого року за цей період – 9,4 млрд доларів). Водночас з липня надходження, які центральний банк трактує як оплату праці за кордоном, становлять сталу величину – 1,12-1,17 млрд доларів щомісяця.

«Певною мірою це може пояснюватися скороченням розриву в рівні зарплат з країнами, куди традиційно прямує найбільше українських заробітчан. Адже з кінця 2016-го середні зарплати в євроеквіваленті на території росії зросли лише на 9%, у Польщі – на 18%, у Чехії – на 20%. Натомість в Україні таке зростання становило 85% завдяки спурту номінальних заробітних плат та ревальвації гривні», – йдеться в публікації.

Якщо взяти все десятиліття, то найбільший розрив в оплаті праці в Україні й Польщі (основний напрям трудової міграції) був на початку 2015-го – 6 разів.

«Недивно, що саме після того року спостерігалося різке зростання інтересу українців до праці за кордоном. Найменший розрив у заробітках був у середині 2013 року (2,7 рази). Але така різниця все одно не спиняла бажання працездатних їхати за кордон», – наголошують експерти НБУ.

Нагадаємо, Національний банк України оцінює грошові перекази від трудових мігрантів в 11 мільярдів доларів за підсумками 2018 року.

За 10 місяців 2019 року перекази трудових мігрантів з-за кордону становили 9,7 мільярда доларів, до кінця року в НБУ очікують приблизно 11,5 мільярда доларів.

Фото publicdomainpictures.net



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.