Пленарне засідання Верховної Ради 14 березня 2012 року

Пленарне засідання Верховної Ради 14 березня 2012 рокуУ середу, 14 березня, Верховна Рада України продовжила роботу в пленарному режимі. Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, відкривши ранкове засідання, поінформував про результати роботи Верховної Ради на пленарних засіданнях 13 березня.

З оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями виступили народні депутати.

Парламентарії розглянули питання ратифікації.

Проект закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Королівства Марокко про морське торговельне судноплавство доповів заступник Міністра інфраструктури Володимир Корнієнко. Урядовець нагадав, що Угоду було підписано 7 грудня 2009 року в місті Рабат. За його словами, реалізація Угоди створить умови для активізації процесу двосторонніх міждержавних зв'язків між Україною та Королівством Марокко та розвитку співробітництва у галузі морських перевезень.

Голова підкомітету Комітету у закордонних справах Євген Добряк доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді дати згоду на обов'язковість Угоди.

Під час обговорення народні депутати підтримали ратифікацію Угоди. Водночас деякі виступаючі звернули увагу на те, як виконуються інші міжнародні угоди. Народний депутат В.В'язівський, зокрема, запитав: "чи не дарма ми тут приймаємо певні ратифікації, щоб потім, в подальшому, влада їх не виконувала? Напевно, правильно поставити питання про проведення не тільки комітетських, а парламентських слухань на тему: як українська сторона виконує міжнародні угоди, взяті на себе зобов'язання?"

Верховна Рада 281-им голосом ратифікувала Угоду.

Народні депутати розглянули питання про включення до порядку денного сесії низки проектів законів і постанов.

До порядку денного був включений проект постанови про відзначення 140-річчя з дня народження Соломії Крушельницької (реєстр. №10013).

Парламентарії не підтримали включення до порядку денного сесії проекту постанови про заслуховування інформації Кабінету Міністрів України щодо здійснення закупівель товарів, робіт та послуг за державні кошти для потреб, пов'язаних з підготовкою та проведенням в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу (не пізніше 16 березня 2012 року) за реєстр. №7523 та законопроектів про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо усунення необґрунтованої деталізації кримінально-правових заборон (реєстр. №10072) і про внесення змін до Закону "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям" (щодо визначення розміру допомоги) (реєстр. №9003).

Голова Верховної Ради України В.Литвин оголосив згідно з протоколом засідання фракції про виключення народного депутата Н.Королевської із складу фракції "БЮТ-Батьківщина".

Фракції "БЮТ-Батьківщина" і "Наша Україна-Народна Самооборона" вимагали оголосити перерву або надати можливість для заяви.

Представник фракції "БЮТ-Батьківщина" Олена Бондаренко нагадала, що вчора Верховна Рада майже одноголосно ухвалила рішення про розгляд проекту постанови про заходи з реалізації рекомендацій і вимог Парламентської асамблеї Ради Європи. "Сьогодні проект не включений до порядку денного, і це дає всі підстави вважати, що керівництво Верховної Ради, очевидно, під впливом і на вимогу більшості свідомо гальмує розгляд постанови, якою передбачено чіткий план виконання вимог резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи".

"До порядку денного також не включений законопроект члена нашої фракції Віктора Швеця про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо усунення необґрунтованості деталізації кримінально-правових заборон). Цей законопроект спрямований на гармонізацію українського кримінального законодавства з європейським стандартами", - зазначила вона.

"Фракція "БЮТ - "Батьківщина" заявляє "відкладення розгляду в парламенті питання по імплементації положень Резолюції ПАРЄ в українське законодавство, це свідомий саботаж, перш за все проти євроінтеграційного процесу України", - наголосила О.Бондаренко.

Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо гуманізації законодавства про попереднє ув'язнення та забезпечення конституційних прав і свобод осіб, взятих під варту) доповів народний депутат Арсеній Яценюк. А.Яценюк поінформував про відвідини групою народних депутатів Лук'янівського слідчого ізолятора і привернув увагу до умов утримання громадян, які перебувають під слідством. "Лук'янівський слідчий ізолятор майже наполовину перезавантажений від своєї потужності. В слідчому ізоляторі немає ліків. Я не кажу про те, що в слідчому ізоляторі немає можливості нагодувати тих людей, які невинні за чинним законом", - зазначив А.Яценюк.

Народний депутат також зазначив: 19 тисяч людей утримуються в слідчих ізоляторах, з них 1 тисяча 300 людей утримуються понад півтора роки.

А.Яценюк повідомив, що учора Рада Європи оприлюднила звіт про ситуацію в українських слідчих ізоляторах. "Згідно із звітом, в Харківському слідчому ізоляторі в камері на 28 місць утримується 44 людини, які сплять по черзі. В Харківському слідчому ізоляторі, в Київських слідчих ізоляторах осіб, які утримуються, б'ють кийками, катують під час допитів і використовують електрошокери і душать за допомогою пластикових пакетів та протигазів. Це висновок Ради Європи", - зазначив народний депутат.

"Наш закон спрямований на те, щоб дати можливість людям, які не засуджені, відчувати себе людьми. В першу чергу, це стосується відвідин, передач, можливості прийняти душ, можливості отримати медичне забезпечення, можливості залишитися людиною, як це передбачає Загальна декларація прав людей, а не бути знищеним цим режимом", - наголосив парламентарій.

Голова підкомітету Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимир Мойсик доповів рішення Комітету рекомендувати парламенту прийняти законопроект за основу.

В.Мойсик також зазначив, що новим Кримінально-процесуальним кодексом, який готується до розгляду, забороняється родичам і близьким людям бути адвокатами людей, що знаходяться під слідством, у кримінальному судочинстві. Не можуть відвідати їх ні депутати, ні представники світових організацій. "Отже, законопроект врегульовує ці питання і гуманізує умови відбування покарання людей, які утримуються в ув'язненні", - наголосив він.

Під час обговорення законопроект підтримали представники опозиційних фракцій. Вони наголошували на тому, що у цьому проекті "немає політики", він спрямований на те, щоб "кожна особа в цій державі знала, що незалежно від того, де вона перебуватиме завтра, її конституційні права належним чином будуть захищені".

Опоненти погоджувались з необхідністю навести порядок у СІЗО. Водночас вони пропонували це зробити в інший спосіб - внести зміни до державного бюджету після першого кварталу, таким чином збільшивши фінансування цих закладів і розв'язавши їх проблеми. У такому вигляді, зауважували вони, цей проект підтримувати не можна.

Законопроект за результатами голосування не набрав голосів ("за" - 163 голоси).

Голова Верховної Ради В.Литвин за результатами розгляду і голосування запропонував доручити Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності протягом 10 днів підготувати на квітень місяць відповідний проект, який вносив би доповнення, уточнення та зміни до чинного законодавства щодо його гуманізації.

Проект закону про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України (щодо посилення державного та громадського контролю за дотриманням прав засуджених осіб в установах виконання покарань) доповів народний депутат Анатолій Гриценко. А.Гриценко, як і автор попереднього законопроекту, привернув увагу до того, що у в'язницях перебувають десятки тисяч людей. "Це - наші громадяни, і ми повинні бути переконані, що там дотримуються закону так само, як і на свободі. Суть законопроекту полягає в тому, щоб посилити державний і громадський контроль за тим, що відбувається в тюрмах. Все просто. Державні посадові особи, які без будь-яких додаткових дозволів проходять і фіксують ситуацію, так само і засоби масової інформації, громадськість. Щоб ми розуміли, що із тюрми повинні виходити люди, які повернуться до нормального вільного життя, а не будуть покаліченими", - наголосив А.Гриценко.

Голова підкомітету Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Юрій Прокопчук повідомив, що Комітет не розглядав цей законопроект, але на його думку, його необхідно прийняти.

Під час розгляду проекту, народні депутати погоджуючись з необхідністю гуманізації закладів утримання, ставили під сумнів: чи варто допускати у ці заклади з метою контролю всіх охочих, зокрема представників громадськості чи засобів масової інформації і у будь-який час?

Виступаючі пропонували об'єднати законопроекти народних депутатів А.Яценюка і А.Гриценка, доопрацювати в комітеті і внести на розгляд Верховної Ради узгоджений проект.

За результатами голосування законопроект не набрав голосів.

Верховна Рада відхилила проекти законів про внесення змін до деяких законів України щодо сприяння працевлаштуванню студентів та випускників вищих навчальних закладів і про внесення змін до статті 16 Закону "Основи законодавства України про охорону здоров'я" (щодо реорганізації закладів охорони здоров'я).

Народні депутати розглянули у першому читанні низку законопроектів, які стосувалися вдосконалення чинного законодавства у соціальній сфері.

За результатами голосування були відхилені законопроекти про тимчасову заборону нарахування та стягнення з громадян України пені у разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги і про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо принципів формування та порядку встановлення набору продовольчих, непродовольчих товарів та послуг, розрахунку та затвердження прожиткового мінімуму).

Проект закону про внесення змін до Закону "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" щодо зниження ставок єдиного внеску для фізичних осіб-підприємців доповіла народний депутат Наталія Королевська. Н.Королевська звернула увагу на те, що народні депутати приймають закони, які неможливо виконувати. Вона нагадала, що з 1 січня 2011 року набрав чинності Закон "Про єдиний соціальний внесок". За її словами, з того часу понад 200 тисяч підприємств або припинило свою діяльність, або змушені були піти в тінь. "Люди, які у 90-ті роки були викинуті на вулицю, створили собі робочі місця, забезпечили себе і свої сім'ї роботою, платять заробітну плату, не в змозі платити ту ставку єдиного соціального внеску, яку від них сьогодні вимагає влада", - наголосила доповідачка.

Н.Королевська у цьому зв'язку запропонувала знизити у 2 рази ставку єдиного соціального внеску, "дати можливість людям нормально працювати, нормально платити податки, виплачувати заробітні плати і розвивати свою справу. Інакше тенденція до тінізації економіки, до скорочення робочих місць, до ліквідації малого та середнього бізнесу буде продовжуватися".

Під час обговорення народні депутати погоджувались з ідеєю підтримати малий та середній бізнес, дати можливість їм нормально працювати.

Водночас деякі виступаючі запитували в автора проекту: чи прорахувала вона всі варіанти сплати єдиного соціального внеску. Вони також просили у автора надати фінансове обґрунтування щодо зменшення в 2 рази єдиного соціального внеску і роз'яснити: як це відіб'ється на соціальних фондах і на тих соціальних виплатах, які отримують мільйони наших співвітчизників?

Законопроект за результатами голосування був відхилений ("за" - 23 голоси).

Верховна Рада відхилила проект закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо скасування вимог наявності первинних документів у фізичних осіб-підприємців, що обрали спрощену систему оподаткування, обліку та звітності.

На доопрацювання був направлений законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо фактичних перевірок).

Верховна Рада ухвалила постанови: "Про відзначення 100-річчя з дня народження Михайла Панасовича Стельмаха"; "Про відзначення 130-річчя з дня народження Ігоря Федоровича Стравінського"; "Про відзначення 130-річчя з дня народження видатного політичного діяча, історика В'ячеслава Казимировича Липинського"; "Про відзначення 120-річчя з дня народження Миколи Куліша".

Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк закрив ранкове засідання.

Наступне пленарне засідання десятої сесії відбудеться у четвер, 15 березня, повідомляє інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха: двумя баллистическими ракетами Искандер М 16 ударными беспилотниками типа «шахед»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.