Пленарні засідання Верховної Ради 15 березня 2012 року

Пленарні засідання Верховної Ради 15 березня 2012 рокуУ четвер, 15 березня, відбулися пленарні засідання дев'ятої сесії Верховної Ради шостого скликання. Голова Верховної Ради України Володимир Литвин на початку ранкового засідання поінформував про результати роботи Верховної Ради на пленарному засіданні 14 березня.

В.Литвин оголосив до розгляду питання про призначення Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Головуючий повідомив про те, що у зв'язку із змінами у складі Лічильної комісії необхідно внести зміни до Постанови "Про Лічильну комісію Верховної Ради України шостого скликання".

Голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України Володимир Макеєнко доповів проект постанови, поданий народним депутатом М.Комаром за реєстр. №10079. Проектом пропонувалося відкликати: Ларіна Сергія Миколайовича; Пеклушенка Олександра Миколайовича; Сулковського Павла Гнатовича зі складу членів Лічильної комісії Верховної Ради України шостого скликання та обрати членами Лічильної комісії народних депутатів Козуба Олександра Андрійовича; Касянюка Олександра Ростиславовича; Маньковського Григорія Володимировича.

Народний депутат О.Стешенко доповів альтернативний проект постанови. Погодившись із необхідністю внесення змін до Постанови "Про Лічильну комісію Верховної Ради України шостого скликання", О.Стешенко, звернув увагу на те, що членами Лічильної комісії залишаються колишні члени фракції "БЮТ - "Батьківщина", але вони вже не мають мандата на представлення інтересів фракції "БЮТ - "Батьківщина".

"Я хотів підтвердити легітимність всіх тих дій, які сьогодні будуть відбуватися. Постанова поспіхом була ініційована саме представником більшості, Партії регіонів, у Верховній Раді. Вона зараз розглядається, то чому не врахувати законну вимогу парламентської меншості, яка об'єднана у фракції "БЮТ - "Батьківщина"? Прошу врахувати ці аргументи та підтримати", - зазначив він.

За результатами голосування 262-ма голосами був прийнятий проект постанови народного депутата М.Комара за реєстр. №10179.

Голова Верховної Ради України В.Литвин зазначив, що 8 лютого 2012 року закінчився п'ятирічний строк, на який було призначено на посаду Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Ніну Карпачову.

Головуючий нагадав, що згідно з Конституцією України до повноважень Верховної Ради належить призначення на посаду Уповноваженого з прав людини. Відповідно до Закону "Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини" кандидатури на призначення на посаду Уповноваженого вносяться у 20-денний строк з наступного дня після закінчення строку, на який було призначено Уповноваженого, Головою Верховної Ради України або не менше 1/4 народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради.

В.Литвин повідомив, що до 28 лютого, тобто у встановлені терміни, до Верховної Ради надійшли пропозиції щодо кандидатур на посаду Уповноваженого з прав людини: Євгенія Захарова - від 125 народних депутатів фракцій: "Блок Юлії Тимошенко - "Батьківщина" і блок "Наша Україна - Народна самооборона";

Валерії Лутковської - від 124 народних депутатів депутатської фракції Партії регіонів.

Голова Верховної Ради зазначив, що він вніс подання про те, щоб Верховна Рада на пленарному засіданні розглянула ці кандидатури і прийняла рішення щодо призначення на посаду Уповноваженого з прав людини одного з двох кандидатів шляхом таємного голосування бюлетенями.

Голова Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Олег Зарубінський повідомив, що Комітет розглянув кандидатуру Євгенія Захарова, внесеного 125 народними депутатами, та кандидатуру Валерії Лутковської, внесеної 124 народними депутатами, на посаду Уповноваженого з прав людини та подав свої висновки щодо кожної кандидатури у відповідності до вимог, передбачених Законом "Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини" та про відсутність причин, які перешкоджали зайняттю нею цієї посади.

За наслідками обговорення Комітет ухвалив таке рішення: "Кандидатура Євгенія Захарова відповідає вимогам, передбаченим Закону "Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини" та відсутні причини, які перешкоджали зайняттю ним цієї посади. Таке рішення підтримали шість народних депутатів, проти - один".

О.Зарубінський також зазначив, що під час обговорення кандидатури Валерії Лутковської основної темою дискусії стало питання наявності у неї досвіду правозахисної діяльності. "В той час, як одні народні депутати стверджували відсутність такого досвіду, інші навпаки наголошували на тому, що згідно документів ООН держава несе основну відповідальність і обов'язок захищати, сприяти і здійснювати всі права людини і основні свободи, а відтак робота в державних установах у сфері прав людини може розглядатись як правозахисна діяльність", - зазначив Голова Комітету.

За наслідками обговорення членами Комітету було внесено дві пропозиції щодо висновку про відповідність кандидатури Валерії Лутковської вимогам Закону "Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини". Перша пропозиція - кандидатура В.Лутковської відповідає вимогам передбаченим Законом "Про уповноваженого Верховної Ради України з прав людини" та відсутні причини, які перешкоджали зайняттю нею цієї посади. Таку пропозицію підтримали 2 народні депутати, проти - 4, утримався - 1.

Друга пропозиція - Валерія Лутковська не має досвіду правозахисної діяльності, наявність якої є обов'язковою, передбаченою законом умовою для призначення громадянина на посаду Уповноваженого з прав людини, і тому вона не може претендувати на цю посаду. Таке рішення підтримали 4 народні депутати, проти - 2, утримався - 1.

О.Зарубінський звернув увагу на те, що Закон "Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини" встановлює, що Верховна Рада здійснює голосування щодо кожної кандидатури на посаду Уповноваженого, які були висунуті в порядку, встановленим цим законом, і які дали згоду балотуватися. А призначеним вважається той кандидат, за якого проголосувала більшість народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради, про що приймається відповідна постанова.

Перед Верховною Радою виступили кандидати на посаду Уповноваженого з прав людини Євген Захаров і Валерія Лутковська. Вони розповіли про свою діяльність і про своє бачення того, що вони будуть робити на посаді Уповноваженого з прав людини в разі їх обрання на цю посаду.

Претенденти відповіли на запитання народних депутатів.

В обговоренні кандидатур на посаду Уповноваженого з прав людини взяли участь представники депутатських фракцій і груп. Вони поінформували про позицію політичних сил, які вони представляють, щодо того, хто з них має обійняти посаду.

Головуючий надав слово голові Лічильної комісії Миколі Шершуну, який поінформував про необхідність провести засідання членів Лічильної комісії.

Фракції "БЮТ-"Батьківщина" і "Наша Україна-Народна Самооборона" вимагали оголосити перерву або надати можливість для заяви.

Представник фракції "БЮТ-"Батьківщина" Сергій Соболєв зачитав заяву, в якій зазначалося: "Уже півтора роки в Україні триває переслідування і цькування опозиції та її лідерів. Це відбувається за прямою вказівкою Президента Віктора Януковича руками Генеральної прокуратури, Служби безпеки України та інших силових структур.

Внаслідок таких незаконних, політично вмотивованих та злочинних дій влади Юлія Тимошенко, Юрій Луценко та інші представники опозиції безпідставно засуджені та перебувають за ґратами. Протягом півроку з того моменту, коли у Юлії Тимошенко серйозно погіршилося здоров'я, ми вимагали незалежного медичного обстеження лідера опозиції. Весь цей час належне лікування Юлії Тимошенко не надавалося, і більше того, протягом цих довгих місяців влада продовжувала щоденні знущання над лідером опозиції, багатогодинні допити, подвійні арешти, унікальні для демократичних країн судові засідання просто в камері СІЗО".

У заяві також наголошувалося на тому, що "фракція вимагає припинити тортури та забезпечити належне лікування Юлії Тимошенко, виконати всі рекомендації німецьких лікарів, зокрема в частині проведення комплексного лікування у спеціалізованій клініці належного рівня, кваліфікації, поза межами пенітенціарної системи, зупинити провадження у справах проти Юлії Тимошенко на підставі статті 208 Кримінально-процесуального кодексу України у зв'язку зі станом здоров'я екс-прем'єр-міністра, закрити сфальшовані кримінальні справи та звільнити лідера опозиції".

С.Соболєв повідомив, що ця заява фракції передана Президентові України, Генеральному прокурору, а також Голові Служби безпеки.

Народні депутати розглянули низку законопроектів у другому читанні.

Верховна Рада ухвалила в цілому проекти законів: про внесення зміни до статті 18 Закону "Про засади функціонування ринку природного газу" (щодо розрахунків); про внесення зміни до статті 22 Закону "Про теплопостачання" щодо передачі майна, що використовується для вироблення теплової енергії (об'єктів теплопостачання); про внесення змін до деяких законів України щодо надання соціальних послуг; про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо об'єднань співвласників багатоквартирного будинку.

Народні депутати розглянули низку проектів постанов про обрання та звільнення суддів і ухвалили відповідні рішення.

Парламентарії продовжили розгляд законопроектів у другому читанні. Зокрема, вони почали розгляд поправок до проекту закону про особливості продажу пакетів акцій, що належать державі у статутному капіталі банків, у капіталізації яких взяла участь держава.

О 13 годині 45 хвилин головуючий оголосив перерву у зв'язку з необхідністю провести таємне голосування щодо призначення Уповноваженого з прав людини.

О 16-ій годині Голова Верховної Ради України В.Литвин оголосив ранкове засідання закритим, а вечірнє засідання - відкритим.

Голова Лічильної комісії Микола Шершун поінформував про результати таємного голосування щодо призначення на посаду Уповноваженого з прав людини:

із 450 народних депутатів, повноваження яких визнані, 392 отримали бюлетені для таємного голосування, з них 391 взяли участь у голосуванні. Лічильна комісія за результатами підрахунку голосів встановила, що за кандидатуру Є.Захарова проголосувало 134 народні депутати, за кандидатуру В.Лутковської - 212. 18 народних депутатів не підтримали жодного з кандидатів, 27 бюлетенів було визнано недійсними;

таким чином, Лічильна комісія постановила вважати непризначеним на посаду Уповноваженого з прав людини жодного з кандидатів.

Головуючий зазначив, що з 16 березня починається відлік у 20 днів для внесення нових кандидатур на посаду Уповноваженого з прав людини.

Народні депутати продовжили розгляд поправок до законопроекту про особливості продажу пакетів акцій, що належать державі у статутному капіталі банків, у капіталізації яких взяла участь держава.

Перед голосуванням головуючий повідомив, що цей законопроект за висновком Головного науково-експертного управління потребує суттєвого доопрацювання.

За результатами голосування законопроект 226-ма голосами був прийнятий в цілому.

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроекти: про внесення змін до Сімейного кодексу України (щодо підвищення рівня мінімального шлюбного віку); про внесення змін до деяких законів України щодо обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів; про внесення зміни до статті 23 Закону "Про державну службу" (щодо граничного віку перебування на державній службі) (у редакції першого читання).

На повторне друге читання був направлений законопроект про порядок організації і проведення мирних заходів.

За результатами голосування парламентарії відхилили проект закону про внесення змін до Закону "Про рекламу" (щодо визначення часу закінчення переривання телевізійної програми).

Верховна Рада прийняла низку постанов про перейменування деяких населених пунктів. Зокрема, були прийняті постанови "Про перейменування села Українське Білогірського району Автономної Республіки Крим"; "Про перейменування села Кизилівка Сімферопольського району Автономної Республіки Крим"; "Про перейменування села Лідава Здолбунівського району Рівненської області".

Народні депутати ухвалили Постанову "Про зміну і встановлення меж міста Барвінкове Барвінківського району Харківської області".

Парламентарії 268-ма голосами підтримали проект постанови про Рекомендації парламентських слухань на тему: "Створення в Україні сприятливих умов для розвитку індустрії програмного забезпечення".

Народні депутати повторно розглянули низку законів з пропозиціями Президента України.

З урахуванням пропозицій Президента України прийняті в цілому закони "Про внесення змін до Земельного та Лісового кодексів України щодо збереження лісів" і "Про внесення змін до деяких законодавчих актів у зв'язку з оптимізацією функцій центрального органу виконавчої влади у сфері екології та природних ресурсів щодо надання документів дозвільного характеру".

За результатами голосування були підтримані пропозиції Президента України про відхилення законів "Про внесення зміни до статті 151 Земельного кодексу України щодо спрощення процедури надання земельних ділянок для потреб, пов'язаних з користуванням надрами"; "Про внесення змін до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" щодо регуляторних актів"; "Про внесення змін до статті 10 Закону України "Про пожежну безпеку" щодо декларативного принципу"; "Про метрологію та метрологічну діяльність".

Перший заступник Голови Верховної Ради України Адама Мартинюк закрив вечірнє засідання.

Наступне пленарне засідання десятої сесії відбудеться у п'ятницю, 16 березня, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.