Пленарне засідання Верховної Ради 24 квітня 2012 року

vr12 03 2012У вівторок, 24 квітня, відбулося пленарне засідання десятої сесії Верховної Ради шостого скликання. Народні депутати на початку ранкового засідання хвилиною мовчання вшанували пам'ять першого заступника Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики, члена фракції "Наша Україна-Народна Самооборона", Героя України, заслуженого будівельника України Володимира Поляченка, який помер 20 квітня на 74-му році життя.

Голова Верховної Ради В.Литвин поінформував про підсумки роботи Верховної Ради на пленарних засіданнях 10-13 квітня.

Головуючий повідомив про те, що 23 квітня Центральна виборча комісія зареєструвала народних депутатів, обраних 30 вересня 2007 року в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі, - Журавського Віталія Станіславовича, включеного до виборчого списку Партії регіонів, та Ремеза Валерія Васильовича, включеного до виборчого списку Народної Партії.

Новообрані народні депутати склали присягу перед Верховною Радою.

В.Литвин повідомив про входження народних депутатів Віталія Журавського до складу фракції Партії регіонів та Валерія Ремеза - до складу фракції Народної партії.

З оголошеннями, заявами, пропозиціями виступили уповноважені представники депутатських фракцій і груп.

В.Литвин оголосив до розгляду питання про призначення Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Головуючий нагадав, що 15 березня 2012 року у Верховній Раді відбулося таємне голосування щодо призначення на посаду Уповноваженого з прав людини по кандидатурах Захарова Євгена Юхимовича і Лутковської Валерії Володимирівни. Враховуючи, що жоден з кандидатів не набрав необхідної кількості голосів на свою підтримку, відповідно до статті 6 Закону "Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини" в 20-денний строк з наступного дня після оголошення результатів голосування, а саме з 16 березня по 4 квітня поточного року включно, знову проводилося висування кандидатур на посаду Уповноваженого.

"27 березня 2012 року до Верховної Ради надійшла пропозиція від 261 народного депутата щодо висунення кандидатури Валерії Володимирівни Лутковської на посаду Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Згідно з внесеним поданням, Верховна Рада має на пленарному засіданні розглянути кандидатуру Лутковської Валерії і прийняти рішення шляхом таємного голосування бюлетенями", - зазначив В.Литвин.

Доповідав голова Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Олег Зарубінський. Він повідомив, що Комітет на своєму засіданні 11 квітня розглянув кандидатуру В.Лутковської, подані нею документи та відомості про себе. За наслідками обговорення членами Комітету було внесено дві пропозиції щодо висновку про відповідність кандидатури В.Лутковської вимогам статті 5 Закону "Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини":

1) кандидатура В.Лутковської відповідає вимогам, передбаченим Законом "Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини" та відсутні причини, які перешкоджали б зайняттю нею цієї посади. Таку пропозицію підтримали чотири народних депутати, "проти" - п'ять.

2) В.Лутковська не має досвіду правозахисної діяльності, наявність якої є обов'язковою, передбаченою законом, умовою для призначення громадянина на посаду Уповноваженого з прав людини, а тому вона не може претендувати на цю посаду. Таке рішення підтримали 5 народних депутатів, "проти" - 4.

За його словами, більшістю голосів була підтримана друга пропозиція.

О.Зарубінський нагадав, що відповідно до Закону "Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини" Уповноважений призначається на посаду і звільняється з посади Верховною Радою таємним голосуванням, шляхом подання бюлетенів. Призначеним вважається той кандидат, за якого проголосувала більшість народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради, про що приймається постанова.

Кандидат на посаду Уповноваженого Верховної Ради України з прав В.Лутковська відповіла на запитання народних депутатів.

В обговоренні кандидатури В.Лутковської взяли участь представники депутатських фракцій і груп. Кандидатуру на посаду Уповноваженого підтримали представники парламентської більшості. Проти призначення В.Лутковської висловилися представники опозиції.

В обговоренні також взяли участь народні депутати. Парламентарії, які представляли фракції більшості, підтримуючи кандидатуру В.Лутковської, наголошували, що з цим призначенням захист прав людини стане пріоритетом у роботі парламенту.

Опоненти наголошували на тому, що В.Лутковська не має досвіду правозахисної діяльності і згідно із законом не може бути призначена на цю посаду. Народний депутат Ю.Кармазін, зокрема, заявив, що кандидат внесла неправдиві відомості до податкової декларації. Інші опоненти заявляли, що призначення В.Лутковської - це ліквідація інституту з прав людини в Україні.

Голова Верховної Ради В.Литвин продемонстрував офіційні документи, отримані під час перевірки: розбіжностей з інформацією про отриманий В.Лутковською загальний сукупний дохід за 2011 рік немає, порушень не встановлено.

В.Литвин звернувся до народного депутата Ю.Кармазіна з проханням передати йому документи, які він оприлюднив, і які, за його словами, є персональною інформацією, для додаткового вивчення.

Головуючий надав слово голові Лічильної комісії Миколі Шершуну, який поінформував про необхідність провести засідання членів Лічильної комісії.

На вимогу фракцій "БЮТ-Батьківщина" і "Наша Україна-Народна Самооборона" у засіданні було оголошено перерву.

Представник фракції "БЮТ-Батьківщина" Олена Шустік після закінчення перерви зачитала Звернення об'єднаної опозиції до Парламентської асамблеї Ради Європи, Європарламенту, Євросоюзу.

У зверненні, зокрема, наголошується на тому, що "українська влада на словах декларує євроінтеграцію та демократичний розвиток держави, на практиці - показово ігнорує базові європейські принципи верховенства права та пріоритет прав і свобод людини і громадянина. Остання резолюція ПАРЄ однозначно вимагає від української влади припинити політичні вмотивовані переслідування опозиції. Натомість протягом 3 останніх місяців справа Юлії Тимошенко стала символом знищення демократії в Україні. В країні почалася друга, більш жорстока і страшна хвиля політичних репресій".

"Четвертий день до Юлії Тимошенко не допускають захист. Це показові психологічні і фізичні тортури влади над Юлією Тимошенко, намагання знищити лідера опозиції фізично і зламати психологічно. Але владі це не вдасться. На тлі цих єзуїтських політичних розправ надшвидкими темпами будується авторитарна держава. Шалених обертів набирає корупція найвищих посадових осіб держави, приймаються закони, які позбавляють громадян будь-яких прав і перетворюють прокуратуру, міліцію, суди на органи екзекуції.

Об'єднана українська опозиція бореться за демократичну, цивілізовану, європейську країну і звертається до світового співтовариства з проханням допомогти українському народу ліквідувати авторитаризм, який нині вкорінюється у центрі Європи", - йдеться у зверненні.

Парламентарії включили до порядку денного сесії низку законопроектів.

Голова Лічильної комісії М.Шершун повідомив про те, що Комісія затвердила форму бюлетеня для таємного голосування.

З 12-ї до 13-ї години у засіданні було оголошено перерву, під час якої народні депутати взяли участь у таємному голосуванні щодо призначення Уповноваженого з прав людини.

О 13-ій годині Голова Верховної Ради України В.Литвин повідомив, що таємне голосування відбулося і як тільки будуть відомі його результати, голова Лічильної комісії оголосить їх.

Народні депутати продовжили розгляд законопроектів, запропонованих для включення до порядку денного сесії.

За результатами голосування до порядку денного було включено ще низку проектів законів та постанов.

Парламентарії прийняли постанови про відкликання проектів законів: про ціни та ціноутворення (реєстр. №9361); про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення вимог кредиторів із передачі об'єктів будівництва та інвестування (реєстр. №9334); про Концепцію реформи місцевого самоврядування (реєстр. №9646); про Концепцію державної політики запобігання шкідливому вживанню алкоголю населенням України на період 2011-2020 років (реєстр. №7372); про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України (щодо запобігання затягуванню розгляду справи) (реєстр. №8706); про державне регулювання діяльності суб'єктів природних монополій у сфері транспорту (реєстр. №9668); про похідні (деривативи) (реєстр. №8576).

В.Литвин нагадав про неприйняте рішення щодо проведення у п'ятницю "Години запитань до Уряду". Він запропонував заслухати цієї п'ятниці Міністра соціальної політики та праці з приводу того, як відбувається процес реалізації соціальних ініціатив.

Підготовлений до другого читання проект закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо впорядкування податкового декларування) доповів голова Комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Віталій Хомутиннік. Він повідомив, що до законопроекту надійшло 19 пропозицій народних депутатів, з яких 15 враховано, 4 - відхилено.

В.Хомутиннік нагадав: законопроектом пропонується чітко визначити в Податковому кодексі порядок декларування фізичними особами, які працюють виключно на одній роботі, та фізичними особами, які працюють на двох і більше роботах. Зокрема, пропонується, що фізичні особи, які працюють на одній роботі, незалежно від виду і розміру отриманого доходу, не повинні подавати до 1 травня податкову декларацію. За таких осіб щокварталу звітує податковий агент, і в податкових органах є вся інформація про отриманий дохід та сплачені податки. Ці ж фізичні особи за себе і членів сім'ї вже до 1 квітня задекларували доходи за місцем своєї роботи. Такий обов'язок встановлений згідно з Законом "Про засади і протидію корупції".

Стосовно фізичних осіб, які працюють на одній і більше роботах і отримують дохід вище за 120 мінімальних заробітних плат протягом року, голова Комітету повідомив, що для них залишаються ті самі зобов'язання - подавати дві декларації. Одну - згідно з антикорупційним законодавством, а другу - згідно з податковим законодавством. Тобто одну - до 1 квітня, а другу - до 1 травня. Також це стосується тих фізичних осіб - державних службовців та працівників державних установ, які отримують додаткові доходи від такої діяльності, як наукова діяльність, від дивідендів, можливо, депозити та інші доходи, які не враховуються роботодавцем.

Таким чином, повідомив В.Хомутиннік, Комітет пропонує прийняти законопроект, який спростить процедуру декларування державними службовцями та фізичними особами, які працюють фактично на державу, в другому читанні та в цілому. Доповідач пояснив, що ситуація з подвійним декларуванням виникла через те, що податкове законодавство приймалося з 1 січня 2011 року, а антикорупційне законодавство приймалося через рік, після прийняття Податкового кодексу. Тому члени Комітету пропонують зняти двозначне тлумачення, щоб спростити ці процедури.

В.Хомутиннік повідомив, що Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти цей законопроект у другому читанні та в цілому.

Народні депутати розглянули поправки, на яких наполягали їх автори.

Верховна Рада 265-ма голосами ухвалила законопроект у другому читанні та в цілому.

Головуючий на вимогу надав слово народному депутатові Сергію Пашинському. Парламентарій повідомив про "безпрецедентний, дикий випадок, який стався 4 дні тому під час транспортування Юлії Тимошенко до лікарні". За його словами, "конвоєм було застосовано силу до Ю.Тимошенко, її ударили ногою в живіт, у неї на животі гематома, їй викручували руки і нанесли декілька ударів в тулуб".

С.Пашинський повідомив, що Юлія Тимошенко зареєструвала відповідну заяву ще в понеділок. Від імені фракції "БЮТ-Батьківщина" С.Пашинський заявив, що народні депутати не залишать трибуну для виступів, яку вони оточили, до того часу, поки Генеральний прокурор не надасть детальних пояснень.

В.Литвин зазначив, що він зараз терміново зробить запит Генеральній прокуратурі, пенітенціарній системі і Міністерству охорони здоров'я щодо надання Верховній Раді офіційної письмової інформації.

Голова Лічильної комісії Микола Шершун поінформував про результати таємного голосування щодо призначення на посаду Уповноваженого з прав людини. Він повідомив, що у бюлетень для таємного голосування про призначення на посаду Уповноваженого з прав людини була включена кандидатура Лутковської Валерії Володимирівні.

На підставі результатів таємного голосування Лічильна комісія встановила:

кількість народних депутатів, повноваження яких визнані - 450;

кількість народних депутатів, які одержали бюлетені для таємного голосування - 273;

кількість народних депутатів, які взяли участь у голосуванні - 269;

кількість бюлетенів, визнаних недійсними - 3;

не підтримано жодного кандидата - 14;

прізвище та ім'я по-батькові кандидата - Лутковська Валерія Володимирівна;

кількість голосів, поданих за кандидата - 252.

Лічильна комісія вирішила: вважати призначеною на посаду Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Лутковську Валерію Володимирівну.

Головуючий закрив ранкове засідання.

За матеріалами Інформаційного управління ВР України



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.