Пленарне засідання Верховної Ради 4 липня 2012 року, на якому парламентарі дізналися, що «розвели» спікера

vr12 03 2012У середу, 4 липня, Верховна Рада України продовжила роботу в пленарному режимі. Голова Верховної Ради України Володимир Литвин на початку ранкового засідання оголосив, що для участі у пленарному засіданні зареєструвалося 239 народних депутатів. 


Не зареєструвалися народні депутати з фракцій "БЮТ-Батьківщина" і "Наша Україна-Народна Самооборона".

В.Литвин повідомив, що вчора його запросили на нараду до Президента України на 14.30. "Ці заходи закінчилися десь близько 20 години і в той же час, як сказав один народний депутат, "ми розвели їх, як кошенят". Розвели, насамперед, мене. Але, за великими рахунком, розвели Україну, розвели народ. І я думаю, що плоди цього розводу ми ще будемо пожинати", - зазначив В.Литвин.

Голова Верховної Ради України попросив за таких обставин розглянути питання і прийняти рішення про його відставку, включити це питання до порядку денного сесії і завтра проголосувати.

В.Литвин після цього залишив сесійний зал.

Народні депутати висловили думки щодо ситуації в парламенті.

На вимогу фракцій Партії регіонів і Народної партії у засіданні була оголошена перерва.

Керівник фракції Партії регіонів Олександр Єфремов нагадав, що по середах порядок денний пленарного засідання формується із питань, запропонованих до розгляду представниками опозиційних фракцій. "Оскільки опозиційні фракції не беруть участь у сьогоднішньому засіданні, пропонується працювати за порядком денним попереднього пленарного засідання. Пропонується також перенести проведення парламентських слухань на тему: "Українська книга: реалії сьогодення та перспективи розвитку вітчизняного книговидавництва та книгорозповсюдження" у зв'язку з тим, що парламентські слухання готуються представниками усіх фракцій. Тому проводити їх у такому складі є недоцільним", - зазначив О.Єфремов.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк запропонував оголосити перерву у пленарному засіданні до 12 години 30 хвилин, а після перерви - розпочати засідання із виступів народних депутатів.

Народні депутати 260-ма голосами підтримали пропозицію.

За результатами наступного голосування ("за" - 253 голоси) було ухвалено рішення про перенесення парламентських слухань.

Адам Мартинюк поінформував про результати роботи Верховної Ради на пленарних засіданнях 3 червня і оголосив перерву до 12 години 30 хвилин.

Після перерви з оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями виступили народні депутати.

Парламентарії розглянули питання ратифікації.

Проект закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Монголії про співробітництво у галузі попередження надзвичайних ситуацій та ліквідації їх наслідків доповів заступник Міністра надзвичайних ситуацій Василь Квашук. Урядовець зазначив, що ратифікація Угоди надасть згоду на обов'язковість виконання міжнародного договору, який встановлює принципи і рамки взаємної скоординованої допомоги сторонами Угоди у разі виникнення надзвичайної ситуації на території обох держав.

Перший заступник голови Комітету у закордонних справах Тарас Чорновіл доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді ратифікувати цю угоду.

Народні депутати 262-ма голосами дали згоду на обов'язковість Угоди.

Верховна Рада ратифікувала Договір між Україною та Туркменістаном про довгострокове торговельно-економічне співробітництво та Протокол між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Таджикистан про внесення змін до Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Таджикистан про співробітництво в галузі технічного захисту інформації.

Парламентарії включили до порядку денного сесії кілька законопроектів, зокрема, про внесення змін до статті 11 Закону "Про цінні папери та фондовий ринок" щодо казначейських зобов'язань (реєстр. №10630); про внесення змін до Податкового кодексу України щодо казначейських зобов'язань (реєстр. №10631); про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо мінімізації ризиків фізичних осіб на фінансовому ринку та підвищення надійності фінансових установ (реєстр. №10632).

Народні депутати розглянули один із включених проектів - про внесення змін до статті 11 Закону "Про цінні папери та фондовий ринок" щодо казначейських зобов'язань за реєстр. №10630 і прийняли його за основу та в цілому.

Парламентарії розглянули низку законопроектів у другому читанні.

Проект закону про внесення зміни до Основ законодавства України про охорону здоров'я щодо встановлення обмежень під час провадження керівниками та працівниками лікувально-профілактичних і фармацевтичних (аптечних) закладів професійної діяльності доповіла голова Комітету з питань охорони здоров'я Тетяна Бахтеєва. Вона зазначила, що цим проектом пропонується доповнити Основи законодавства України про охорону здоров'я новою статтею 78-1 "Обмеження, встановлені для керівників та працівників лікувально-профілактичних і фармацевтичних (аптечних) закладів під час провадження ними професійної діяльності", положеннями якої передбачається встановлення обмеження і заборони для керівників та працівників лікувально-профілактичних і фармацевтичних (аптечних) закладів. Зокрема, забороняється одержувати від суб'єктів господарювання, які здійснюють виробництво та/або реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення, їх представників, винагороду в будь-якій формі (за винятком винагороди, передбаченої договорами про проведення клінічних досліджень лікарських засобів або клінічних випробувань виробів медичного призначення), зразки лікарських засобів, виробів медичного призначення (за винятком випадків, пов'язаних з проведенням відповідно до договорів клінічних досліджень лікарських засобів або клінічних випробувань виробів медичного призначення); рекламувати у будь-який спосіб лікарські засоби, вироби медичного призначення, в тому числі виписувати лікарські засоби на бланках (рецептурних бланках), що містять інформацію рекламного характеру, а також на яких надруковано найменування лікарських засобів та/або їх виробників (торговельних марок) тощо.

Т.Бахтеєва поінформувала про опрацьовані Комітетом пропозиції до проекту до другого читання і рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти його як закон.

Законопроект 263-ма голосами був прийнятий в цілому.

Перший заступник Голови Верховної Ради України А.Мартинюк повідомив про зустріч Президента України з представниками депутатських фракцій, на якій глава держави заявив, що не виключає проведення дострокових парламентських виборів.

А.Мартинюк звернувся до народних депутатів з проханням продовжити пленарне засідання до завершення розгляду всіх питань, передбачених порядком денним.

Народні депутати 255-ма голосами підтримали пропозицію головуючого.

Верховна Рада прийняла в цілому проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення та спрощення процедури державної реєстрації земельних ділянок та речових прав на нерухоме майно.

Народні депутати розглянули два законопроекти щодо вдосконалення чинного законодавства у сфері національної безпеки і оборони.

Проект закону про внесення змін до Закону "Про організацію оборонного планування" (щодо удосконалення норм Закону) доповів заступник Міністра оборони Володимир Можаровський. Він зазначив, що метою законопроекту є вдосконалення наявної системи оборонного планування у Збройних Силах України та інших військових формуваннях, приведення періодів оборонного планування у відповідність з періодами планування економічного і соціального розвитку України. За словами доповідача, передбачається законодавчо закріпити узгодженість періодів оборонного планування з плануванням економічного і соціального розвитку держави.

Голова підкомітету Комітету з питань національної безпеки і оборони Олександр Кузьмук доповів рішення Комітету рекомендувати парламенту прийняти законопроект за основу.

Народні депутати 262-ма голосами підтримали рішення профільного комітету.

Верховна Рада прийняла у першому читанні проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо участі Збройних Сил України в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки.

Народні депутати продовжили розгляд законопроектів у другому читанні.

За результатами розгляду в цілому як закони були ухвалені законопроекти: про внесення змін до деяких законів України (щодо ліцензування імпорту лікарських засобів та визначення терміну "активний фармацевтичний інгредієнт"); про внесення змін до Закону "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів" (щодо функцій уповноваженого органу); про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань соціального захисту військовослужбовців, виплати одноразової грошової допомоги у разі їхньої загибелі (смерті), встановлення їм інвалідності чи часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності; про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо участі у судовому засіданні у режимі відеоконференції; про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства про цінні папери; про внесення змін до розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України (щодо реалізації проекту з будівництва інфраструктурних об'єктів Київського регіону).

Розглянувши поправки до проектів законів про внесення змін до статті 37 Закону "Про виконавче провадження" (щодо збільшення дохідної частини бюджетів фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування) і про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо кримінальної відповідальності за ухилення від відбування покарання), парламентарії відхилили їх.

Народні депутати обговорили законопроект про внесення змін до Закону "Про електроенергетику" (щодо стимулювання виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії) і 258-ма голосами прийняли його за основу.

Верховна Рада відхилила законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення процедур та скорочення строків набуття права на землю.

Парламентарії розглянули і прийняли за основу проект закону про внесення змін до Закону "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" (щодо впорядкування перевірок суб'єктів господарювання).

Верховна Рада ухвалила Постанову "Про відзначення 150-річчя від дня народження Бориса Дмитровича Грінченка".

Проект закону про внесення зміни до статті 16 Закону "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" (щодо права власності) доповів заступник голови Комітету з питань економічної політики Юрій Воропаєв. Він зазначив, що проектом пропонується спростити процедуру державної реєстрації речових прав у випадку одночасного виникнення, переходу та припинення таких прав на житловий будинок, будівлю чи споруду та земельну ділянку, на якій вони розташовані шляхом подання однієї заяви про державну реєстрацію.

Законопроект 258-ма голосами був прийнятий за основу.

Верховна Рада прийняла у першому читанні проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо мінімізації ризиків фізичних осіб на фінансовому ринку та підвищення надійності фінансових установ.

Народні депутати включили до порядку денного сесії проект закону про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України (щодо обрання, призначення та відкликання посадових осіб Верховної Ради України) за реєстр. №10677.

Парламентарії розглянули та прийняли за основу проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо функціонування платіжних систем та розвитку безготівкових розрахунків).

Проект закону про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України (щодо обрання, призначення та відкликання посадових осіб Верховної Ради України) за реєстр. №10677 доповів автор, народний депутат В.Забарський. Він повідомив, що цим проектом передбачається змінити порядок обрання Голови Верховної Ради України та відкликання його з посади, встановивши, що відповідні рішення приймаються відкритим поіменним голосуванням більшістю народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради України.

Необхідність внесення запропонованих змін до Регламенту автор обумовив тим, що положення частин п'ятої, шостої статті 75, частини четвертої статті 77 Регламенту не узгоджуються з Конституцією України і потребують приведення у відповідність з конституційними нормами.

В.Забарський також повідомив, що законопроектом пропонується уніфікувати порядок голосування народних депутатів щодо прийняття рішення про обрання Голови Верховної Ради України та прийняття аналогічного рішення стосовно Першого заступника і заступника Голови Верховної Ради України.

Крім того, проектом передбачається вдосконалити процедуру прийняття парламентом рішення про відкликання Першого заступника і заступника Голови Верховної Ради України. За словами автора, сьогодні у Регламенті фактично відсутнє регулювання порядку голосування народних депутатів щодо прийняття рішення про відкликання їх з посад.

Голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України Володимир Макеєнко доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу та в цілому.

Законопроект 255-ма голосами був прийнятий у першому читанні та в цілому як закон.

Верховна Рада прийняла за основу та в цілому проект закону про внесення змін до Закону "Про державну підтримку сільського господарства України" (щодо діяльності Аграрного фонду).

Народні депутати розглянули низку законопроектів щодо внесення змін до Закону "Про Державний бюджет України на 2012 рік", зокрема, щодо видатків для забезпечення діяльності Генеральної прокуратури (реєстр. №10680), щодо державних запозичень (реєстр. №10683), щодо зміни назви бюджетної програми та перерозподілу асигнувань загального фонду державного бюджету, передбачених Міністерству юстиції (реєстр. №10639), щодо видатків Центральної виборчої комісії (реєстр. №10682), щодо збільшення видатків на капітальне будівництво та технічне переоснащення вугледобувних підприємств (реєстр. №10576).

За результатами голосування всі законопроекти були прийняті в цілому як закони.

Перший заступник Голови Верховної Ради України А.Мартинюк оголосив ранкове засідання закритим.

Наступне пленарне засідання десятої сесії відбудеться у четвер, 5 липня.

За матеріалами Інформаційного управління ВР України



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Эта ночь тоже прошла для нас неспокойно. Враг продолжает беспокоить воздушное пространство Украины ракетно-«шахедными» атаками

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.