Вісімнадцяти річні діти шахтарів не можуть користуватися пільгами під час вступу до ВНЗ

shahtary

 
Минулого тижня у ЗМІ з’явилася інформація про те, що діти шахтарів отримали пільги при вступі до вищих навчальних закладів. Громадянська мережа ОПОРА дає роз’яснення стосовно поправок, прийнятих до ЗУ “Про підвищення престижності шахтарської праці”.


19 червня 2012 року Верховна Рада прийняла за основу Закон України про внесення змін до статті 5 Закону України “Про підвищення престижності шахтарської праці” щодо особливості здобуття освіти. Одночасно було проголосоване доручення комітету опрацювати цей законопроект до другого читання за скороченою процедурою. «Завдяки» цій процедурі 5 липня ВРУ вже у другому читанні проголосувала за внесення змін до ЗУ “Про підвищення престижності шахтарської праці” у частині, що стосується надання пільг для дітей шахтарів при вступі до ВНЗ. Нагадаємо, до цього такі абітурієнти вже користувалися пільгами, адже в Умовах прийому, затверджених Міністерством освіти і науки, молоді і спорту для них передбачено право на позаконкурсний вступ. Такою пільгою можуть користуватися діти, батьки-шахтарі яких мають стаж підземної роботи не менш як 15 років, або які загинули внаслідок нещасного випадку на виробництві чи стали інвалідами I або II групи.

Проголосовані ж зміни пропонують розширити коло таких пільговиків та додати ще тих абітурієнтів, які вступають не відразу після здобуття середньої освіти, а три роки після того, як закінчили школу. Основна мотивація прийняття таких поправок, за словами авторів законопроекту, полягає в тому, щоб дати можливість школярам, які закінчили школу у 18 років, користуватися пільгами, адже такі особи за визначенням Цивільного кодексу, вже не категоризуються як діти і до ухвалення цього закону не могли користуватися такою пільгою.

Проте, засоби масової інформації поспішили з висновками – закон лише проголосовано Верховною Радою, підписано Головою ВР і переданий на підпис Президенту, а тому наразі такі поправки не набрали чинності. Якщо ж поправки приймуть найближчим часом, то 18-річні абітурієнти, які вже подали документи на вступ до ВНЗ, втратили свій шанс на пільгу цього року. Ті, які ще не писали заяв, отримають право на вступ поза конкурсом.

Таке вибіркове застосування пільги дає ще один привід говорити про нерівний доступ до освіти для цієї пільгової категорії абітурієнтів, тому Громадянська мережа ОПОРА закликає Президента зачекати з підписанням відповідних змін до Закону та затвердити поправки після закінчення вступної кампанії-2012, або разом з підписанням пояснити такий вибірковий підхід та вибачитися перед тими абітурієнтами, які цього року вже втратили шанси на позаконкурсний вступ, повідомляє прес-служба ГМ ОПОРА.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха: двумя баллистическими ракетами Искандер М 16 ударными беспилотниками типа «шахед»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.