Пленарні засідання Верховної Ради України 2 жовтня 2012 року

vr12 03 2012У вівторок, 2 жовтня, відбулися пленарні засідання одинадцятої сесії Верховної Ради шостого скликання. Голова Верховної Ради В.Литвин на початку ранкового засідання поінформував про підсумки роботи Верховної Ради на пленарних засіданнях 18 вересня.


Верховна Рада 349-ма голосами скасувала своє рішення про прийняття в першому читанні проекту закону про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо посилення відповідальності за посягання на честь, гідність та ділову репутацію людини.

Народні депутати 261-м голосом ухвалили рішення про продовження вечірнього засідання до завершення розгляду всіх питань порядку денного.

З оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями виступили уповноважені представники депутатських фракцій.

Головуючий зачитав депутатські запити.

Парламентарії розглянули питання ратифікації.

Проект закону про ратифікацію Конвенції між Урядом України та Урядом Мексиканських Сполучених Штатів про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи та майно і Протоколу до неї доповів перший заступник Міністра фінансів Анатолій Мярковський. Урядовець зазначив, що ця конвенція створює сприятливі умови для інвесторів України та Мексики, стимулює ділову ініціативу підприємців, регулює питання між міжнародним оподаткування доходів у двосторонніх стосунках між державами.

За словами А.Мярковського, метою укладання конвенції є уникнення подвійного оподаткування доходів фізичних і юридичних осіб, які виникають на територіях обох країн. "Це досягатиметься, як шляхом розподілу права оподаткування окремих видів доходів між Україною і Мексикою в залежності від місця їх виникнення, так і шляхом врахування у податкових зобов'язаннях платника податку однієї держави сум податків, сплачених на території іншої держави.

Крім того, Конвенція також направлена на запобігання ухилення від сплати податків, усунення податкової дискримінації створення механізмів щодо покращання співробітництва між податковими органами України та Мексики шляхом встановлення процедур взаємного узгодження спірних питань, забезпечення обміну податковою інформацією", - зазначив А.Мярковський.

Голова Комітету у закордонних справах Олег Білорус доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект. За словами, О.Білоруса, "Конвенція є рамочною, і вона сприятиме уникненню подвійного оподаткування та запобіганню уникнення від сплати податків, що дасть можливість зменшити податкові перешкоди для закордонних інвестицій та торгівлі в обох країнах. Це особливо важливо стосовно України, оскільки її чинне податкове законодавство передбачає уникнення подвійного оподаткування лише на основі підписання двосторонніх угод".

Законопроект 267-ма голосами був прийнятий як закон.

Верховна Рада ратифікувала Угоду між Кабінетом Міністрів України та Урядом Федеративної Республіки Німеччина про фінансове співробітництво (асигнування 2006 і 2007 року), проект "Підвищення ефективності передачі електроенергії (модернізація підстанцій)".

Народні депутати включили до порядку денного сесії низку законопроектів.

Парламентарії розглянули у першому читанні два законопроекти, які стосувалися врегулювання повноваження органів державного регулювання з питань тарифоутворення, розроблення та формування інвестиційних програм суб'єктів господарювання у сфері теплопостачання, централізованого водопостачання та водовідвення.

Проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо повноважень Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг доповів Голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг Валерій Саратов. Він зазначив, що прийняття законопроекту дозволить виконати вимоги Національного плану та удосконалити систему стимулювання інвестиційної діяльності суб'єктів господарювання у сфері комунальних послуг, забезпечити прогнозовану та прозору процедуру встановлення комісією тарифів на комунальні послуги, та дозволить посилити дисципліну розрахунків за спожиті енергоносії.

В.Саратов також повідомив, що уряд підтримує рішення профільного комітету про прийняття за основу законопроекту, автором якого є народний депутат І.Глущенко, з урахуванням під час його доопрацювання норм законопроекту, який він доповів.

Проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання діяльності суб'єктів господарювання у сфері комунальних послуг доповів народний депутат Ігор Глущенко. Він повідомив, що цим проектом пропонується визначити обов'язок уповноважених органів встановлювати підприємствам тепло-, водопостачання і водовідведення тарифи не нижче економічно обґрунтованих витрат з урахуванням граничного рівня рентабельності, і передбачити у бюджеті кошти для компенсації різниці в тарифах, у разі встановлення їх нижче економічно обґрунтованих витрат з урахуванням граничного рівня рентабельності.

Проектом також пропонується ввести обов'язок підприємств тепло-, водопостачання, водовідведення відкривати в уповноваженому банку рахунки у спеціальному режимі використання, на які перераховуються кошти, отримані від споживачів як плата за теплову енергію, послуги централізованого водопостачання і водовідведення. При цьому, такий обов'язок вводиться тільки для тих підприємств, тарифи для яких встановлені не нижче економічно обґрунтованих витрат, з урахуванням граничного рівня рентабельності.

Документом пропонується уточнити повноваження Національної комісії з регулювання комунальних послуг як єдиного незалежного регулятора центрального рівня.

Голова підкомітету Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики Сергій Майборода доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти за основу законопроект народного депутата І.Глущенка, врахувавши під час його підготовки до другого читання положення законопроекту, який доповів Голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг.

За результатами голосування за основу був прийнятий депутатський законопроект.

Народні депутати розглянули низку проектів постанов про обрання та звільнення суддів і ухвалили відповідні рішення.

Парламентарії продовжили розгляд законопроектів у першому читанні.

Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо виготовлення документів та бланків документів суворого обліку або звітності доповіла перший заступник Міністра юстиції Інна Ємельянова. За словами доповідачки, метою законопроекту є спрощення і здешевлення процедур, пов'язаних з реалізацією прав, свобод і обов'язків людини і громадянина, та посилення прозорості здійснення таких процедур. Проектом пропонується внести зміни до 24 законодавчих актів в частині виключення положень, які визначають певні документи та бланки документів як документи суворого обліку.

І.Ємельянова зазначила, що виготовлення документів чи бланків суворого обліку є витратною процедурою, яка до того ж підлягає ліцензуванню. Це, за її словами, впливає на вартість відповідного документу чи бланку документа і, як наслідок, на вартість послуг, що включають видачу таких документів. А відповідні витрати нерідко є невиправданими, оскільки не гарантують співмірного захисту від протиправних посягань на права чи власність кінцевого споживача в результаті можливої підробки цих документів.

Заступник Голови Комітету з питань економічної політики Юрій Воропаєв доповів рішення Комітету рекомендувати парламенту прийняти законопроект за основу та в цілому за умови виключення з тексту проекту норм стосовно виборчих бюлетенів на вибори Президента України, до Верховної Ради та місцевих рад.

Верховна Рада 234-ма голосами прийняла законопроект в цілому за виключенням цих норм.

Народні депутати розглянули та прийняли за основу проекти законів: про внесення змін до Закону "Про здійснення державних закупівель" (щодо зміни конкурсних умов); про внесення зміни до пункту 4 розділу ХХІ "Прикінцеві та перехідні положення" Митного кодексу України щодо звільнення від оподаткування ввізним митом товарів, що ввозяться на митну територію України у рамках реалізації проектів (програм) за рахунок міжнародної технічної допомоги, яка надається відповідно до чинних міжнародних договорів, ініціативи країн Великої вісімки "Глобальне партнерство проти розповсюдження зброї та матеріалів масового знищення".

За результатами голосування були відхилені проекти законів: про внесення змін до Податкового кодексу України щодо виготовлення документів та бланків документів суворого обліку або звітності і про внесення змін до пунктів 14 і 15 розділу X "Перехідні положення" Земельного кодексу України щодо терміну на продаж земельних ділянок.

Законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо захисту прав дітей на безпечний інформаційний простір) доповів народний депутат Євген Царьков. Він запропонував встановити у чинному законодавстві відповідальність за пропаганду гомосексуалізму.

Є.Царьков обумовив прийняття законопроекту необхідністю підвищити ефективність протидії пропаганди сексуальних збочень в Україні та забезпечити правові засади притягнення до відповідальності осіб, винних у порушенні законодавства у сфері захисту основ національної безпеки України, громадського порядку та моральності.

Перший заступник голови Комітету з питань свободи слова та інформації Олена Бондаренко доповіла рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти цей законопроект за основу.

Народні депутати 289-ма голосами підтримали рішення профільного комітету.

За основу були прийняті проекти законів: про систему професійних кваліфікацій; про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення сторін колективних переговорів; про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення діяльності бюро кредитних історій.

Головуючий закрив ранкове засідання.

На початку вечірнього засідання народні депутати розглянули у першому читанні два законопроекти про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо зміни ставок деяких податків і зборів). Про суть одного з них доповів народний депутат Віталій Хомутиннік.

В.Хомутиннік також доповів рішення Комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики рекомендувати Верховній Раді прийняти за основу проект закону, який він доповідав як автор.

Законопроект 230-ма голосами був прийнятий у першому читанні.

Проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо оформлення спадщини доповів народний депутат Василь Шпак. Він запропонував надати право нотаріальних дій селищним і сільським радам. В.Шпак аргументував необхідність прийняття законопроекту тим, що оформити спадщину на земельну ділянку, будинок або майно сільському спадкоємцю сьогодні не просто і надто обтяжливо, оскільки він змушений для цього отримувати платні довідки, здійснювати поїздки до нотаріуса в районний чи обласний центр тощо.

Народні депутати під час обговорення зазначали, що така проблема дійсно існує і вона актуальна.

Деякі з парламентаріїв зауважували, що наміри хороші, але з юридичної точки зору законопроект не має сенсу. Вони пропонували розв'язати цю проблему по-іншому, зокрема, відкривши філіали державних нотаріальних контор у селах.

Більшість з тих, хто взяв участь в обговоренні проекту, схилялися до думки, що його потрібно підтримати.

281-м голосом законопроект був прийнятий за основу.

Народні депутати ухвалили низку постанов про призначення позачергових місцевих виборів. Верховна Рада призначила проведення цих виборів на неділю, 16 грудня 2012 року.

Парламентарії розглянули низку законопроектів, включених до порядку денного на ранковому засіданні. Зокрема, про включення змін до Бюджетного кодексу України щодо казначейських рахунків та до Закону "Про Державний бюджет України на 2012 рік" щодо фінансування різних програм.

Верховна Рада прийняла в цілому проекти законів: про внесення змін до статті 16 Бюджетного кодексу України щодо казначейських рахунків; про внесення змін до додатка № 3 до Закону "Про Державний бюджет України на 2012 рік" (щодо фінансування програми з проведення земельної реформи); про внесення змін до Закону "Про Державний бюджет України на 2012 рік" (щодо питань, пов'язаних з проведенням розрахунків із Держкомрезервом); про внесення змін до Закону "Про Державний бюджет України на 2012 рік" (щодо закупівлі телекомунікаційного обладнання); про внесення змін до додатка №3 до Закону "Про Державний бюджет України на 2012 рік" (щодо підприємств з виробництва ядерного палива); про внесення змін до Закону "Про Державний бюджет України на 2012 рік" (щодо фінансування проекту "Завершення будівництва метрополітену у м. Дніпропетровську"); про внесення змін до Закону "Про Державний бюджет України на 2012 рік" щодо компенсації різниці між цінами закупівлі імпортованого природного газу та його реалізації; про внесення змін до Закону "Про Державний бюджет України на 2012 рік" щодо збільшення обсягу видатків, передбачених для розвитку культури і управління державними корпоративними правами та майном.

За основу та в цілому прийнято проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо відміни реєстрації декларації про відповідність.

У першому читанні прийняті законопроекти: про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо сплати судового збору); про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань регулювання містобудівної діяльності; про внесення зміни до розділу X "Перехідні положення" Земельного кодексу України (щодо врегулювання питання проведення торгів); про внесення змін до деяких законів України щодо декларування майна, доходів, витрат і зобов'язань фінансового характеру.

Верховна Рада прийняла Постанову "Про присудження у 2012 році Премії Верховної Ради України за внесок молоді у розвиток парламентаризму, місцевого самоврядування".

Народні депутати розглянули поправки до законопроектів у другому читанні.

За результатами голосування в цілому прийняті проекти законів: про внесення зміни до статті 15 Закону "Про Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим" (щодо управління майном); про Єдиний державний демографічний реєстр; про внесення змін до Закону "Про захист персональних даних" (щодо удосконалення правового регулювання у цій сфері).

Парламентарії також розглянули поправки до низки законопроектів щодо вдосконалення чинного законодавства у сфері земельних відносин. З їх урахуванням в цілому прийняті проекти законів: про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо дерегуляції господарської діяльності з проведення робіт із землеустрою та землеоціночних робіт); про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури відведення земельних ділянок та зміни їх цільового призначення; про внесення змін Земельного кодексу України щодо набуття права власності на землю; про внесення змін до Закону "Про насіння і садивний матеріал".

У другому читанні та в цілому були прийняті законопроекти: про внесення змін до статті 18 Закону "Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю" (щодо спрощення ліцензування операцій з валютою); про внесення змін до законів "Про архітектурну діяльність" та "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" (щодо ліцензування господарської діяльності в будівництві); про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державного регулювання у сфері комунальних послуг.

Верховна Рада прийняла в цілому законопроекти про внесення змін до Закону "Про особливості забезпечення відкритості, прозорості та демократичності виборів народних депутатів 28 жовтня 2012 року" (щодо вдосконалення окремих положень) і про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення механізму правового регулювання та посилення відповідальності у сфері поводження з відходами.

Народні депутати розглянули поправки та ухвалили в цілому Кодекс цивільного захисту України та проект закону про внесення змін до законодавчих актів у зв'язку з прийняттям Кодексу цивільного захисту України.

За результатами голосування відхилено проект закону про внесення змін до деяких законів України (щодо вдосконалення правового регулювання адміністративних відносин між органами державного нагляду у сфері цивільного захисту, пожежної та техногенної безпеки і суб'єктами господарювання).

У другому читанні та в цілому прийняті законопроекти: про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо виконання господарських зобов'язань; про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо виконання угод про розподіл продукції; про внесення змін до Закону "Про державне регулювання діяльності у сфері трансферу технологій"; про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо громадянства; про внесення змін до Закону "Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини" щодо національного превентивного механізму; про внесення змін до деяких законів України у частині скасування вимог щодо необхідності обов'язкового надання паперових витягів, виписок з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців; про внесення змін до Закону "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" щодо вдосконалення діяльності Фонду та встановлення мінімальної суми граничного розміру відшкодування вкладів; про внесення змін до Податкового кодексу України щодо проведення перевірок у зв'язку з припиненням за заявницьким принципом підприємницької діяльності фізичних осіб-підприємців, які не мають найманих працівників; про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення оподаткування при відчуженні транспортних засобів; про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо питань оподаткування підприємств оборонно-промислового комплексу).

Головуючий закрив вечірнє засідання.

3-5 і 8-12 жовтня народні депутати працюватимуть у комітетах та фракціях.

Наступне пленарне засідання одинадцятої сесії відбудеться у вівторок, 16 жовтня, повідомляє Інформаційне управління ВР України. 



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.