Пленарні засідання ВР України 20 листопада 2012 року

vr12 03 2012

 
У вівторок, 20 листопада, відбулися пленарні засідання одинадцятої сесії Верховної Ради шостого скликання. На початку ранкового засідання народні депутати хвилиною мовчання вшанували пам'ять народного депутата, члена Комітету з питань транспорту і зв'язку, президента ПАТ "Азовмаш" Олександра Савчука, який пішов з життя 11 листопада.


Голова Верховної Ради Володимир Литвин поінформував про підсумки роботи Верховної Ради на пленарних засіданнях 6 листопада.

Головуючий повідомив про те, що 17 листопада відбувся Установчий з'їзд адвокатів України. Відповідно до статті 131 Конституції України, статті 10, 11 Закону "Про Вищу раду юстиції" з'їздом адвокатів прийнято рішення про призначення членом Вищої ради юстиції судді Вищого адміністративного суду України Темкіжева Ігоря Хажмуридовича.

Перед вступом на посаду І.Темкіжев склав присягу члена Вищої ради юстиції.

З оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями виступили уповноважені представники депутатських фракцій.

В.Литвин звернувся до народних депутатів з пропозицією про прийняття рішення щодо організації подальшої роботи до початку роботи Верховної Ради України нового скликання. Він нагадав, коли планували роботу парламенту на цей пленарний тиждень, виходили з того, що Кабінет Міністрів подасть до Верховної Ради проект Держаного бюджету на 2013 рік.

"Разом з тим, ситуація така, що Кабінет Міністрів продовжує роботу над головним економічним документом країни на наступний календарний рік, в тому числі узгоджує макроекономічні показники. І в нас виникла ситуація: чи потрібно нам продовжувати роботу у пленарному режимі упродовж всього цього пленарного тижня? На засіданні Погоджувальної ради це питання обговорювалося, щоб сьогодні, у вівторок, 20 листопада, розглянути законопроекти, запропоновані урядом, і ті закони, щодо яких Президент України застосував право вето, і працювати до завершення розгляду питань, визначених на вівторок. 21-го, 22-го і 23-го листопада працювати в комітетах і фракціях, А 4 грудня має відбутися пленарне засідання", - повідомив В.Литвин.

234-ма голосами народні депутати ухвалили рішення про внесення змін до Календарного плану проведення одинадцятої сесії. Зокрема, вирішено у вівторок, 20 листопада, працювати у пленарному режимі до завершення розгляду всіх питань порядку денного; 21, 22, 23 листопада працювати у комітетах та фракціях і групах, 4 грудня провести пленарне засідання.

Головуючий після голосування зазначив: "якщо не буде державного бюджету, то це буде останнє засідання Верховної Ради цього скликання. Якщо буде бюджет, тоді будемо працювати над розглядом державного бюджету 4-7 грудня".

Народні депутати розглянули питання про включення до порядку денного низки законопроектів.

Більшість запропонованих проектів було включено для розгляду. Парламентарії, зокрема, обговорили питання щодо доцільності включення двох законопроектів про внесення змін до Закону "Про державну службу" (щодо оплати праці).

Проти їх включення виступили майже всі народні депутати, які взяли участь в обговоренні. Деякі промовці аргументували свої позиції "несправедливим підходом до державних службовців". "Абсолютна більшість з них не є високооплачуваними працівниками центральних міністерств, а рядовими працівниками районних і обласних державних адміністрацій. Вони опиняться в складних умовах роботи. Тому що вимоги до державної служби цим законом посилюється, особливо в умовах прокурорської і правоохоронної системи щодо застосування до них Закону "Про корупцію", але не буде відповідної компенсації у вигляді підвищення заробітної плати".

За результатами голосування обидва законопроекти були включені до порядку денного ("за" - 236 голосів).

У сесійному залі відбулася дискусія навколо включення до порядку денного законопроекту про внесення змін до деяких законів України щодо операцій з іноземною валютою. Народні депутати пропонували не включати цей законопроект, називаючи його "не чим іншим, як соціальною диверсією проти населення України", оскільки "не можна вводити податок на гроші". За словами промовців, це також "призведе однозначно до формування чорного ринку".

За пропозицією профільного комітету було ухвалено рішення відкласти розгляд цього законопроекту.

Народні депутати повторно розглянули два закони з пропозиціями Президента України.

Верховна Рада прийняла в цілому з урахуванням пропозицій Президента України закони "Про внесення змін до Закону України "Про захист персональних даних" і "Про Єдиний державний демографічний реєстр".

Парламентарії розглянули низку законопроектів у другому читанні. Зокрема, розглянувши поправки до проекту закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо Гарантійного фонду виконання зобов'язань за складськими документами на зерно), вони прийняли цей закон у другому читанні та в цілому.

За результатами голосування був відхилений проект закону про внесення зміни до розділу X "Перехідні положення" Земельного кодексу України (щодо врегулювання питання проведення торгів).

Народні депутати також розглянули поправки до законопроекту про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо обігу земель сільськогосподарського призначення). Проектом пропонувалося визначити, що заборона на купівлю-продаж земель сільгосппризначення запроваджується до набрання чинності Закону "Про обіг сільськогосподарських земель".

Було розглянуто кілька поправок щодо заборони скасування мораторію на продаж земель сільгосппризначення, який встановлений до 2013 року.

Жодна з поправок за результатами голосування не була підтримана. Законопроект не набрав голосів ("за" - 184).

Народні депутати відхилили проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань регулювання містобудівної діяльності.

Верховна Рада прийняла в цілому законопроекти: про внесення змін до статті 2 Закону "Про здійснення державних закупівель" (щодо закупівель робіт, пов'язаних із діяльністю Національного банку України); про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення управління професійно-технічною освітою; про формування та розміщення державного замовлення на підготовку фахівців, наукових, науково-педагогічних та робітничих кадрів, підвищення кваліфікації та перепідготовку кадрів; про внесення змін до Закону "Про електроенергетику" (щодо стимулювання виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії); про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо зайнятості інвалідів; про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо державного регулювання та управління у сфері транспорту та дорожнього господарства).

На доопрацювання направлено законопроект про систему професійних кваліфікацій.

За результатами голосування відхилено проекти законів: про внесення змін до Закону "Про дошкільну освіту" (щодо організації навчально-виховного процесу).

На початку вечірнього засідання народні депутати продовжили розгляд законопроектів у другому читанні. Вони, зокрема, розглянули поправки до проекту закону про внесення змін до Податкового кодексу (щодо зміни ставок деяких податків і зборів) і прийняли його в цілому 234-ма голосами.

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект про внесення змін до Закону "Про сільськогосподарську кооперацію" у новій редакції.

Народні депутати далі розглянули два проекти законів про внесення змін до Закону "Про державну службу" (щодо оплати праці) за реєстр. №11401 і 11401-1. Про їх суть доповіли заступник Міністра юстиції Дмитро Ворона і народний депутат Василь Демчишен.

Урядовим проектом, як доповів Д.Ворона, пропонується перенести строк введення в дію деяких положень Закону України від 17 листопада 2011 року №4050-VI "Про державну службу" в частині оплати праці, преміювання державних службовців, перерахунку раніше призначених пенсій у зв'язку із зміною мінімальної заробітної плати та виплати їм грошової допомоги при наданні щорічної основної відпустки на один рік.

В.Демчишен повідомив, що проектом пропонується відтермінувати набрання чинності Законом України від 17 листопада 2011 року №4050-VI "Про державну службу" до 1 січня 2014 року.

В.Демчишен також зазначив, що ухвалення урядового законопроекту призведе до неузгодженості з низкою положень Закону "Про державну службу", зокрема із статтею 6 (класифікація посад державної служби), статтею 27 (ранги державних службовців), статтею 29 (оцінювання результатів службової діяльності державного службовця) тощо, оскільки вони пов'язані з формуванням системи оплати праці державних службовців.

В.Демчишен повідомив, що Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування не прийняв рішення щодо законопроектів і пропонує народним депутатам прийняти рішення щодо них у сесійному залі.

Під час обговорення народні депутати наголошували на надзвичайно низькій заробітній платі державних службовців, дефіциті, особливо молодих, державних службовців.

Представник фракції Партії регіонів М.Чечетов повідомив, що профільний комітет доопрацював законопроекти і пропонує ухвалити проект народного депутата В.Демчишена, таким чином, відтермінувати набрання чинності Законом України від 17 листопада 2011 року №4050-VI "Про державну службу" до 1 січня 2014 року.

За результатами голосування ("за" - 233 голоси) за основу та в цілому був прийнятий законопроект за реєстр. №11401-1.

Голова Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Григорій Калетнік запропонував повернутися до законопроекту про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо обігу земель сільськогосподарського призначення) за реєстр. №11315, розглянути його з пропозицією продовжити мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2016 року.

Парламентарії розглянули законопроект з цією та іншими пропозиціями, підтримали їх і ухвалили закон в цілому 269-ма голосами.

Народні депутати розглянули ще кілька законопроектів, включених до порядку денного на ранковому засіданні.

За основу прийнято проекти законів: про внесення змін до деяких законів України щодо добровільної сплати єдиного внеску; про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо забезпечення доступу до судових рішень); про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо подальшого удосконалення адміністрування податків і зборів; про внесення змін до Податкового кодексу України щодо подальшого удосконалення адміністрування податків і зборів.

Парламентарії розглянули п'ять законопроектів щодо законодавчого визначення порядку утилізації автомобільної техніки в Україні - про утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів (реєстр. № 11259); про внесення змін до Податкового кодексу щодо сплати екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів (реєстр. №11260); про внесення змін до Податкового кодексу щодо утилізаційного збору (реєстр. №11437); про внесення змін до Бюджетного кодексу щодо утилізаційного збору (реєстр. №11442); про внесення змін до статті 47 Закону "Про охорону навколишнього природного середовища" (щодо утилізаційного збору) за реєстр. №11443.

За результатами голосування за основу були прийняті законопроекти про утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів (реєстр. №11259) і про внесення змін до Податкового кодексу щодо сплати екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів (реєстр. №11260).

Верховна Рада прийняла за основу проекти законів: про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення законодавства у відповідність з Кримінальним процесуальним кодексом України; про внесення змін до деяких законів України щодо інформування населення про вміст у харчовій продукції генетично модифікованих організмів; про внесення змін до Закону "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" щодо обмеження втручання у діяльність суб'єктів господарювання; про внесення змін до статті 85 Бюджетного кодексу України (щодо фінансування вищих медичних навчальних закладів, закладів післядипломної освіти).

За результатами голосування відхилено проект закону про внесення змін до Закону "Про Державний бюджет України на 2012 рік" (щодо реалізації інвестиційних проектів).

Народні депутати розглянули два законопроекти про внесення змін до Декрету Кабінету Міністрів "Про державне мито" (щодо ставок за проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно) за реєстр. №№8296, 8296-д.

Їх доповіли перший заступник Міністра юстиції Інна Ємельянова і Голова Комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Віталій Хомутиннік.

І.Ємельянова зазначила, що урядовим проектом пропонується встановити ставки державного мита за проведення державної реєстрації прав власності на нерухоме майно та їх обтяжень.

В.Хомутиннік повідомив, що проектом, автором якого він є, пропонується запровадити справляння та встановити ставки державного мита за проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень в таких розмірах: за проведення державної реєстрації права власності на нерухоме майно - 7 неоподаткованих мінімумів доходів громадян; за проведення державної реєстрації права власності на нерухоме майно, яке виникло та зареєстровано до 1 січня 2012 року - 50 відсотків ставки державного мита - за державну реєстрацію права власності на нерухоме майно; за проведення державної реєстрації речового права на нерухоме майно, обтяження права на нерухоме майно - 3 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

В.Хомутиннік також повідомив, що Комітет рекомендує парламенту прийняти цей законопроект за основу та в цілому.

Народні депутати 233-ма голосами підтримали рішення профільного комітету.

Верховна Рада прийняла за основу законопроекти: про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з прийняттям Закону "Про державну службу"; про внесення змін до деяких законів України щодо національних комісій регулювання природних монополій.

Проект закону про засади функціонування ринку електричної енергії України за реєстр. №10571 доповів народний депутат Ігор Глущенко. Він зазначив, що основною метою прийняття закону є лібералізація Оптового ринку електроенергії України та створення ефективного конкурентного середовища на ринку електричної енергії з урахуванням основних вимог законодавства ЄС стосовно умов доступу до мережі транскордонної передачі електроенергії. За словами доповідача, запропоноване проектом реформування оптового ринку електричної енергії України передбачає:

створення нормативної бази діяльності на ринку для стимулювання залучення інвестицій в системи виробництва, передачі та постачання електроенергії;

забезпечення недискримінаційного доступу до ринку його суб'єктів та всіх споживачів;

забезпечення стабільних та безперебійних поставок електроенергії шляхом запровадження системи конкуренції складових ринку - ринків двосторонніх договорів, балансуючого ринку та ринку "на добу наперед".

Доповідач зазначив, що прийняття законопроекту забезпечить можливість впровадження провідних механізмів функціонування ринку електричної енергії, які використовуються у міжнародній практиці, що у свою чергу забезпечить підвищення ефективності управління, вдосконалення організаційно-правових та економічних засад ринку електричної енергії, підвищення ефективності виробництва, передачі, розподілу та постачання електричної енергії, надійності постачання, перехід та готовність ринку електроенергії в Україні до більш конкурентоздатного ринкового середовища.

Законопроект 226-ма голосами був прийнятий за основу.

Проект постанови про скасування рішення Верховної Ради України про прийняття як закону проекту Закону України "Про всеукраїнський референдум" доповів народний депутат Сергій Сас. Він мотивував пропозицію "грубим порушенням Конституції України та Регламенту Верховної Ради під час прийняття рішення у сесійному залі".

С.Сас також зазначив, що профільний комітет не розглядав законопроект.

Проект постанови був відхилений.

Народні депутати на пропозицію профільного комітету повернулися до законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань регулювання містобудівної діяльності.

Законопроект 238-ма голосами був прийнятий а в цілому.

Головуючий закрив вечірнє засідання.

21, 22, 23 листопада народні депутати працюватимуть у комітетах і фракціях.

Наступне пленарне засідання одинадцятої сесії відбудеться 4 грудня, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.