Пленарні засідання Верховної Ради 19 березня 2013 року

plenarne zasid

 
У вівторок, 19 березня 2013 року, відбулися пленарні засідання другої сесії Верховної Ради України сьомого скликання. На початку ранкового засідання народні депутати у зв'язку з 70-ю річницею корюківської трагедії хвилиною мовчання вшанували пам'ять 7 тисяч мирних мешканців міста Корюківка Чернігівської області, страчених 1-2 березня 1943 року німецько-фашистськими загарбниками. "Ця страшна трагедія є найбільш масовим знищенням місцевого мирного населення на окупованих територіях за весь період Другої світової війни", - зазначив Голова Верховної Ради України Володимир Рибак.


Голова Верховної Ради України оголосив про те, що 18 березня 2013 року Центральна виборча комісія зареєструвала замість народних депутатів Веревського Андрія Миколайовича та Власенка Сергія Володимировича, повноваження яких припинено достроково, народних депутатів Козуба Олександра Андрійовича та Стаднійчука Романа Васильовича, обраних 28 жовтня 2012 року в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі, включених до виборчого списку Партії регіонів та політичної партії Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" відповідно.

Новообрані народні депутати склали присягу перед Верховною Радою.

Головуючий оголосив про входження народного депутата Олександра Козуба до складу фракції Партії регіонів, народного депутата Романа Стаднійчука - до складу фракції "Батьківщина", а також про входження народного депутата Івана Мирного до складу фракції Партії регіонів.

В.Рибак повідомив про створення у Верховній Раді низки міжфракційних депутатських об'єднань: "За вітчизняних промисловців та підприємців, роботодавців України", головою якого обрано народного депутата Анатолія Гіршфельда; "Миколаївщина", голова - народний депутат Юрій Гержов; "Південь України", голова - народний депутат Михайло Опанащенко; "Нова Сумщина", голова - народний депутат Ігор Мірошниченко; "За рідну Дніпропетровщину", голова - народний депутат Вячеслав Задорожний; "Волинь" - співголови - народні депутати Ігор Єремеєв і Анатолій Вітів; "Україна-Вірменія", голова - народний депутат Вілен Шатворян; "За українську мову", голова - народний депутат Олександр Доній; "Буковина", голова - народний депутат Микола Федорук; "Дітям України найсучаснішу лікарню "ОХМАДИТ", голова - народний депутат Валерій Дубіль; "За міжнаціональну згоду і громадянський мир", співголови - народні депутати Вадим Колесніченко, Іштван Гайдош, Іван Попеску, Антон Кіссе, Олександр Пресман; "Запорізький край", керівник - народний депутат В'ячеслав Богуслаєв; "Депутатське об'єднання на захист прав національних меншин", керівник - народний депутат Олександр Фельдман; "Ініціативна група щодо сприяння розвитку співробітництва між Україною і Республікою Франція", керівник - народний депутат Олексій Азаров; "Київщина", голова - народний депутат Ярослав Москаленко.

Головуючий далі повідомив про обрання народного депутата Артема Пшонку заступником голови депутатської фракції Партії регіонів згідно з протоколом засідання фракції від 18 лютого.

В.Рибак також поінформував про те, що відповідно до Постанови Верховної Ради від 18 грудня "Про порядок висвітлення роботи Верховної Ради України сьомого скликання" 6 березня поточного року Комітетом з питань свободи слова та інформації затверджені плани-графіки участі представників депутатських фракцій та позафракційних народних депутатів у щотижневих тематичних телепередачах "Парламент" на телеканалі "Рада" та у прямих щотижневих тематичних трансляціях Національної радіокомпанії України. Він попросив народних депутатів брати активну участь у зазначених телепередачах і радіотрансляціях.

Головуючий повідомив про відсутніх на засіданні народних депутатів.

З оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями виступили уповноважені представники депутатських фракцій. Під час виступу керівника фракції Партії регіонів Олександра Єфремова, який промовляв російською мовою, представники опозиційних фракцій перешкоджали йому виступати, скандуючи "Українська!"

У відповідь представники фракції Партії регіонів перешкоджали виступати керівникові фракції "Свобода" Олегу Тягнибоку.

Головуючий оголосив перерву, запросивши керівників фракцій на нараду до себе у кабінет.

Після закінчення перерви О.Тягнибок продовжив свій виступ.

Під час наступного виступу керівника фракції КПУ П.Симоненка, який виступав російською мовою, представники фракції "Свобода" перешкоджали йому, скандуючи "Українська!"

По завершенні виступів керівників фракцій головуючий оголосив до розгляду проект постанови про порядок денний другої сесії Верховної Ради України сьомого скликання (реєстр. №2175).

В.Рибак зазначив, що 4 лютого 2013 року Погоджувальною радою депутатських фракцій був обговорений та схвалений розроблений за пропозиціями комітетів проект порядку денного другої сесії Верховної Ради України сьомого скликання.

Він зауважив, що депутатськими фракціями та окремими народними депутатами внесено та зареєстровано додаткові законопроекти. Учора на Погоджувальній раді було прийнято рішення долучити ці законопроекти до проекту порядку денного другої сесії як додаток номер 2.

Головуючий вніс проект порядку денного другої сесії на затвердження Верховною Радою, запропонувавши спочатку прийняти його за основу, а потім розглянути і проголосувати чи списком, чи кожну пропозицію, що надійшли від фракцій та народних депутатів, і увійшли в додаток номер 2.

Представники фракцій під час виступів пропонували додатково включити до порядку денного сесії ще законопроекти, а згодом - усі зареєстровані законопроекти і проекти постанов.

Головуючий запропонував проголосувати за основу проект постанови про порядок денний другої сесії.

Народні депутати не підтримали пропозицію ("за" - 221 голос).

На голосування було поставлено проект постанови з додатками. Голосування не було результативним ("за" - 151 голос).

Верховна Рада 227-ма голосами прийняла за основу проект постанови без додатків.

Після голосування народний депутат Р.Ілик повідомив про факт неособистого голосування з місця позафракційного депутата, запропонувавши це голосування вважати нелегітимним.

Народний депутат М.Хміль також повідомив про факти неособистого голосування кількома народними депутатами. Він вимагав провести переголосування.

Народний депутат П.Розенко перед переголосуванням запропонував заблокувати або вилучити картки відсутніх колег.

Головуючий поставив на голосування проект постанови про порядок денний другої сесії без додатків.

Голосування не було результатним ("за" - 146 голосів).

Народний депутат А.Мартинюк запропонував поставити на голосування питання про прийняття за основу проект постанови за номером 2175 без Додатка номер 2.

За результатами голосування для прийняття не вистачило одного голосу ("за" - 225 голосів).

Голова Верховної Ради В.Рибак повідомив, що керівники фракцій на Погоджувальній раді розглянули ситуацію з порядком денним другої сесії і вирішили ще провести консультації, попрацювати, а зараз повернутися до розкладу питань цього тижня, проголосувати і розглядати питання, які є запропоновані на цей тиждень.

382-ма голосами народні депутати підтримали розклад пленарних засідань на поточний тиждень і приступили до розгляду питань порядку денного.

Проект постанови про проведення парламентських слухань на тему: "Українська книга: реалії сьогодення та перспективи розвитку вітчизняного книговидавництва та книгорозповсюдження" доповів народний депутат В'ячеслав Кириленко. На початку він навів статистичні дані, які свідчать про те, що "в країні падає як і фактичне книговидавництво, так і фактичне книгоспоживання, тобто читання". "Ми стоїмо перед початком масштабних кризових явищ у цій царині", - наголосив доповідач і запропонував підтримати проведення таких слухань 15 травня цього року.

Під час виступів народні депутати також підтримали проведення парламентських слухань.

Верховна Рада 342-ма голосами прийняла постанову.

Народний депутат А.Шевченко звернув увагу на факт неособистого голосування, зафіксований ним під час прийняття постанови, і запропонував переголосувати постанову.

Народні депутати 250-ма голосами підтримали пропозицію про переголосування.

Саме ж переголосування не було результативним ("за" - 183 голоси).

Проект постанови про парламентські слухання "Впровадження цифрових стандартів мовлення в Україні" доповів голова Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко. Він запропонував розглянути дуже спеціальне і непросте питання, "про яке ми сьогодні не говоримо, але яке торкнеться більш як 10 мільйонів домогосподарств, підключених до телебачення".

Доповідач нагадав, що Україна підписала міжнародну Угоду, яка називається "Женева-2006" і зобов'язалася перейти з аналогового на цифрове мовлення. Національна Рада з питань телебачення і радіомовлення ухвалили низку рішень, за якими право мовити у цифровому телебаченні отримало десятки телекомпаній, які до моменту рішення взагалі не мовили. "Ніхто не знає, що це за організації. Натомість не отримали права мовити ТВі, "2+2" і багато інших відомих телекомпаній.

Хто займається в Україні підготовкою до цифрового мовлення? Приватна компанія "Зеонбуд", яка зареєстрована на Кіпрі, і власники якої досі не з'ясовані. От уявіть собі ситуацію, що, якщо ми не з'ясуємо, хто є власником сьогодні і головним провайдером цифрового мовлення 2015 року, кнопка всього українського телебачення буде знаходитися в Кіпрі з невідомим власником. І в якийсь конкретний момент або хтось перекупить всю систему телебачення, або хтось буде керувати українським телебаченням?", - зазначив М.Томенко.

Доповідач акцентував на ще одній проблемі, пов'язаній із системою фінансування і підготовки до цифрового мовлення. "Сьогодні організація "Зеонбуд" встановила на власний розсуд тарифи, які платять всі організації телерадіомовлення, в середнього це складає 2 мільйони 100 тисяч в місяць. Це порядку 25 мільйонів в рік… якщо в минулому році вони мали 50-відсоткову знижку, то в цьому році вони будуть платити 25 мільйонів. Ми з бюджету їм даємо гроші. І вони більшу частину цих бюджетних грошей платять кіпрській приватній компанії за те, що вона готує перехід на цифрове мовлення!", - наголосив М.Томенко.

"Отже, ми маємо процедуру переходу до цифрового мовлення, яка контролюється групою невідомих людей, що зареєстровані на Кіпрі. Держава повністю не контролює цю ситуацію. Ми не розуміємо, чим це закінчиться в 2015 році. Може 30 відсотків буде отримувати телебачення сигнал, а 70 не буде отримувати. Тому, звичайно, нам треба запросити фахівців і в сесійній залі фахового переговорити, як ми рухаємося до цифрового мовлення", - завершив він.

Під час обговорення народні депутати підтримали проведення таких парламентських слухань.

Однак, за результатами голосування проект постанови не набрав необхідної кількості голосів для прийняття ("за" - 168 голосів).

Головуючий закрив ранкове пленарне засідання.

На початку вечірнього засідання головуючий повідомив про створення у Верховній Раді міжфракційного депутатського об'єднання з питань сприяння врегулюванню придністровського конфлікту, головою якого обрано народного депутата Сергія Гордієнка.

Народні депутати продовжили розгляд проектів постанов про проведення парламентських слухань.

Проект постанови про проведення парламентських слухань на тему: "Екологічні проблеми видобування сланцевого газу в Україні" доповіла голова Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Ірина Сех. Вона зазначила, що минулого року органами державної влади було вжито низку заходів щодо прискорення робіт, спрямованих на видобуток сланцевого газу в Україні. Зокрема, Верховною Радою прийнято зміни до законодавчих актів, згідно з якими до вуглеводневої сировини, нетрадиційних вуглеводнів віднесено газ сланцевих товщ. Кабінетом Міністрів видобування та використання як альтернативного виду палива газу сланцевих товщ віднесено до середньострокових пріоритетних напрямів інноваційної діяльності галузевого рівня на 2012-2016 роки, затверджено умови конкурсів на укладення угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться у межах Олеської та Юзівської ділянок, на яких можна видобувати сланцевий газ.

Водночас, зазначила доповідачка, можливі екологічні проблеми видобування сланцевого газу в Україні викликають протести громадськості, зокрема екологічні наслідки застосування технології гідророзриву пласта, а також спричиняють численні звернення громадських організацій до органів влади України та міжнародних організацій.

І.Сех запропонувала для всебічного розгляду цих питань провести парламентські слухання.

За результатами голосування проект постанови не був прийнятий ("за" - 181 голос).

І.Сех доповіла ще один проект постанови про проведення парламентських слухань - на тему: "Про стан, заходи та перспективи подолання наслідків Чорнобильської катастрофи".

Голова Комітету зазначила, що мета слухань напередодні чергових роковин Чорнобильської катастрофи проаналізувати комплекс заходів, спрямованих на подальшу соціальну, медичну і психологічну реабілітацію громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

За словами народного депутата, також планується розглянути питання: як відбувається економічне відродження та забезпечення сталого розвитку населених пунктів і територій за межами зони відчуження, що зазнали радіоактивного забруднення, а також місць компактного проживання переселених громадян, збереження їх культурно-історичної спадщини, чи спостерігається істотне зменшення обсягу винесення радіонуклідів за межі зони відчуження, зміцнення та підтримка бар'єрів радіаційної безпеки, зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкту "Укриття" в екологічно безпечну систему. Для цього пропонується провести такі парламентські слухання 17 квітня поточного року.

Народні депутати 320-ма голосами ухвалили постанову.

Парламентарії розглянули та прийняли постанови про проведення парламентських слухань на теми: "Стан дотримання прав людини в Україні" (12 червня 2013 року); "Про стан виконання судових рішень в Україні" (22 травня 2013 року); з питань оздоровлення та відпочинку дітей і молоді (3 квітня 2013 року).

Верховна Рада призначила позачергові місцеві вибори окремих сільських, селищних та міських голів на неділю 2 червня поточного року.

Головуючий закрив пленарне засідання.

Наступне пленарне засідання другої сесії відбудеться у середу, 20 березня, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.