Пленарні засідання Верховної Ради 21 березня 2013 року

plener

 
У Четвер, 21 Березня, відбулися пленарні засідання другої сесії Верховної Ради України сьомого скликання. Голова Верховної Ради України Володимир Рибак на початку ранкового засідання зачитав прізвища відсутніх народних депутатів.


Головуючий оголосив про створення у Верховній Раді кількох міжфракційних депутатських об'єднань: "За Чернігівщину", головою якого обрано народного депутата О.Ляшка; "Чернігівщина", голова - народний депутат В.Дубіль; "Черкащина", голова - народний депутат О.Парубок; "Карпатська група", співголови - народні депутати А.Тягнибок і Р.Князевич.

Народні депутати продовжили розгляд питання про призначення позачергових місцевих виборів.

Головуючий нагадав, що учора профільному Комітету з питань державного будівництва і місцевого самоврядування було доручено вивчити питання стосовно призначення позачергових виборів Васильківського, Алчевського і Новодністровського міських голів.

В.Рибак повідомив, що Комітет рекомендує парламенту прийняти постанови про призначення позачергових виборів цих міських голів на неділю 2 червня.

Верховна Рада більшістю голосів ухвалила ці постанови.

Парламентарії також конституційною більшістю прийняли решту постанов про призначення позачергових місцевих виборів.

У всіх голосуваннях не брала участь фракція КПУ.

Керівник фракції Петро Симоненко пояснив позицію фракції. "Фракція Компартії не голосувала у зв'язку з тим, що ми наполягаємо і вимагаємо від Верховної Ради прийняти рішення щодо скасування пенсійної реформи й повернення пенсійного віку виходу на пенсію 55 років для жінок і 60 років для чоловіків. Це по-перше.

По-друге, ми вимагаємо від Верховної Ради терміново прийняти рішення щодо зупинення медичної реформи, яка призвела вже до практично трагічних наслідків для народу України.

По-третє, ми вимагаємо від Верховної Ради, щоб була виплачена вся заборгованість по заробітній платі, яка виникла, а це понад мільярд гривень, і ввести пеню за несвоєчасну виплату", - зазначив П.Симоненко.


Головуючий зачитав результати поіменної реєстрації народних депутатів, назвав прізвища відсутніх у сесійному залі і дав доручення заблокувати їх картки.

В.Рибак оголосив до розгляду питання про призначення чергових виборів депутатів Київської міської ради та Київського міського голови.

Представники опозиційних фракцій вимагали розглянути це питання за повною процедурою.

На розгляд питання було відведено одну годину.

Проект постанови про призначення чергових виборів депутатів Київської міської ради та Київського міського голови (реєстр. №1030) доповів народний депутат Валерій Карпунцов. Він обґрунтував необхідність призначення чергових виборів у м. Києві на 2 червня тим, що закінчились юридичні повноваження в Київського міського голови і закінчуються повноваження Київської міської ради.

Ще одним аргументом на користь проведення виборів, за словами доповідача, є те, що "Київська міська рада зовсім не представляє київську громаду", оскільки "юридично зараз немає навіть тих фракцій, за які голосувала громада".

У виступі В.Карпунцов також сказав про рівень підтримки влади і опозиції у столиці і про "маніпуляції, до яких вдається влада, для того, щоб провести ці вибори за своїм сценарієм".

Доповідач повідомив, що проектом постанови пропонується Центральній виборчій комісії в установленому законом порядку вжити заходів щодо фінансового, матеріально-технічного забезпечення підготовки і проведення цих виборів за рахунок коштів Державного бюджету, а Кабінету Міністрів в межах повноважень вжити невідкладних заходів щодо забезпечення фінансування чергових виборів Київського міського голови і Київської міської ради за рахунок коштів Державного бюджету.

В.Карпунцов зазначив, що "партія "УДАР" закликає народних депутатів відновити місцеве самоврядування у Києві і повернутися лицем до київської громади".

Голова Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Давид Жванія доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти проект постанови за основу та в цілому.

Представники чотирьох фракцій - "Батьківщина", "УДАР", "Свобода" і КПУ під час обговорення виступали за проведення виборів у столиці 2 червня.

Представник фракції Партії регіонів В.Журавський повідомив, що фракція Партії регіонів голосуватиме за прийняття проекту постанови лише за основу. Він пояснив: "48 народних депутатів звернулися до Конституційного Суду України з проханням розтлумачити норми Конституції і роз'яснити: чи можуть чергові вибори до органів місцевого самоврядування проводитися в різні часові проміжки".

В.Журавський нагадав, що "чергові місцеві вибори 2010 року призначалися за Конституцією 8 грудня 2004 року. Проте, ці вибори 2010 року проводилися після відновлення Конституції в редакції 26 червня 1996 року. Нині діє Конституція в редакції від 1 лютого 2011 року.

В трьох редакціях Основного закону різні строки повноважень органів місцевого самоврядування, отже без висновків Конституційного Суду рухатися далі неможливо. Що робити?

Запропонований проект постанови Віталія Володимировича прийняти за основу і після вердикту Конституційного Суду проголосувати в цілому".

"Важливо, щоб Голова Верховної Ради України Володимир Васильович Рибак звернувся до Конституційного Суду з проханням розглянути зазначене конституційне подання у невідкладному порядку, і вибори в Києві провести якомога скоріше", - зазначив В.Журавський.

За результатами голосування проект постанови не набрав голосів для прийняття ("за" - 179). Не голосували фракції Партії регіонів і КПУ.

У пленарному засіданні була оголошена перерва.

Після її закінчення головуючий на вимогу фракцій "Батьківщина" і "УДАР" оголосив перерву для проведення консультацій.

Керівники фракцій "Батьківщина" і "УДАР" А.Яценюк і В.Кличко пояснили причини оголошення перерви: фракції вимагали повернутися до голосування по постанові про призначення чергових виборів депутатів Київської міської ради та Київського міського голови, прийняти її за основу, скоротити строки підготовки постанови до другого читання і доручити профільному комітету підготувати постанову до розгляду у другому читанні.

Керівник фракції Партії регіонів О.Єфремов зазначив, що фракція Партії регіонів підтримає прийняття проекту постанови за основу, оскільки вона саме це й пропонувала.

"Ми будемо приймати рішення тільки після того, коли Конституційний Суд надасть відповідне пояснення. Якщо встигне надати за часом до закінчення підготовки постанови за скороченим терміном, ми будемо голосувати за рішенням Конституційного Суду, щоб потім не виникало ніяких інсинуацій щодо того, що ось Партія регіонів когось обманює чи щось пересмикує", - наголосив О.Єфремов.

Народні депутати повернулися до розгляду проекту постанови.

За результатами голосування ("за" - 293 голоси) проект постанови був прийняти за основу з дорученням профільному комітету скоротити строки його підготовки до другого читання.

Головуючий закрив ранкове засідання.

На початку вечірнього засідання народні депутати повторно розглянули низку законів з пропозиціями Президента України.

Пропозиції Президента України до Закону "Про розвиток виробництва та споживання біологічних палив" доповів Представник Президента України у Верховній Раді України Юрій Мірошниченко. Він поінформував про зауваження Глави держави до закону, у зв'язку з якими закон не може бути підписаний. Президент України запропонував Верховній Раді відхилити цей закон.

Голова Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Григорій Калетнік доповів про рішення Комітету рекомендувати парламенту погодитися з пропозиціями Президента України щодо відхилення цього закону.

Верховна Рада не підтримала пропозицію Президента України про відхилення закону ("за" - 143 голоси).

Народні депутати не змогли подолати вето Президента України на цей закон ("за" - 113 голосів).

Народні депутати не підтримали пропозицію Президента України про відхилення і не подолавши вето Президента України відхилили Закон "Про внесення змін до Закону України "Про державну підтримку сільського господарства України".

На доопрацювання направлено Закон "Про внесення змін до статті 3 Закону України "Про державну підтримку сільського господарства України" щодо регулювання закупівельних цін на молоко".

За результатами голосування відхилено закони "Про внесення змін до Закону України "Про охорону праці" і "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмежень у використанні допоміжних репродуктивних технологій".

Проект постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів антикорупційного перегляду волевиявлення Українського народу на парламентських виборах 2012 року доповів народний депутат Арсеній Яценюк. Він нагадав, що 28 жовтня 2012 року відбулися чергові вибори народних депутатів України. За його словами, під час голосування, підрахунку голосів виборців, встановлення підсумків голосування та результатів виборів були зафіксовані масові випадки порушення членами виборчих комісій таємниці голосування, перешкоджання вільному здійсненню громадянами свого виборчого права, використання підроблених бюлетенів та протоколів, підписання виборчих протоколів до остаточного підрахунку голосів чи встановлення результатів голосування, підміни дійсних виборчих бюлетенів з позначками виборців, незаконного внесення до протоколу змін після його заповнення, незаконного знищення чи пошкодження виборчої документації.

"Ми вважаємо за необхідне створити у Верховній Раді Тимчасову слідчу комісію, на яку покласти завдання розслідування фактів антиконституційного перегляду волевиявлення Українського народу на парламентських виборах 2012 року шляхом фальшування результатів реального волевиявлення громадян, порушення виборчих прав громадян України з боку працівників правоохоронних органів, суддів, інших органів державної влади", - наголосив А.Яценюк.

А.Яценюк на зауваження колег, що у назві комісії містяться оціночні висновки, погодився внести зміни до проекту постанови.

За результатами голосування ("за" - 166 голосів) проект постанови було прийнято.

Головуючий закрив вечірнє засідання.

Наступне пленарне засідання другої сесії відбудеться у п'ятницю, 22 березня, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.