Пленарні засідання Верховної Ради 2 квітня 2013 року

plenar zasidan

 
У вівторок, 2 квітня 2013 року, відбулися пленарні засідання другої сесії Верховної Ради України сьомого скликання. Голова Верховної Ради України Володимир Рибак на початку ранкового засідання повідомив про звільнення від виконання обов'язків заступника голови депутатської фракції Партії регіонів народного депутата Юрія Самойленка та про обрання заступниками голови депутатської фракції Партії регіонів народних депутатів Олени Бондаренко, Олега Зарубінського, Анатолія Кінаха, Олександра Козуба, Олега Царьова і Дмитра Шенцева.


Головуючий оголосив про створення у Верховній Раді міжфракційних депутатських об'єднань "За збереження природного комплексу "Біличанський ліс", головою якого обрано народного депутата В'ячеслава Кутового, і "За подолання епідемії СНІДу, туберкульозу та вірусного гепатиту", голова - народний депутат Леся Оробець.

З оголошеннями, заявами, повідомленнями, внесенням пропозицій виступили уповноважені представники депутатських фракцій.

Головуючий оголосив до розгляду доопрацьований проект постанови про порядок денний другої сесії Верховної Ради України сьомого скликання. Він зазначив, що Погоджувальною радою керівників депутатських фракцій було прийнято рішення про включення до порядку денного другої сесії всіх законопроектів, які зареєстровані станом на 18 березня 2013 року, а також законопроектів, що додатково були запропоновані депутатськими фракціями. За словами головуючого, до проекту порядку денного другої сесії увійшов один додаток, перелік законопроектів, які комітети та фракції пропонують не включати до порядку денного сесії. "Тому пропонується спочатку прийняти за основу порядок денний сесії, а потім розглянути пропозиції фракцій та народних депутатів стосовно питань, щодо яких виникли суперечності", - зазначив В.Рибак.

398-ма голосами народні депутати підтримали проект постанови за основу.

Парламентарії далі розглянули всі проекти законів і постанов, включені до Додатку №1. За результатами голосування жоден з них не був підтриманий. Зокрема, не була підтримана пропозиція про включення до порядку денного другої сесії проекту постанови "Про 80-ті роковини Голодомору в Україні та вшанування пам'яті жертв геноциду української нації".

Під час обговорення проекту постанови народні депутати за винятком представників фракції КПУ хвилиною мовчання вшанували пам'ять українців, які загинули у роки Голодомору в Україні.

Верховна Рада 263-ма голосами прийняла в цілому постанову про порядок денний другої сесії Верховної Ради України сьомого скликання.

Проект закону про внесення змін до Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (щодо страхового стажу та умов виходу на пенсію) доповів народний депутат Петро Симоненко. Він нагадав, що цей закон "приймався на вимоги Міжнародного валютного фонду і приймався на вимоги надання чергового траншу". За словами доповідача, "положення цього закону порушили Конституцію, погіршили систему пенсійного забезпечення громадян, яка діяла до цього часу, спотворила принципи соціальної справедливості".

П.Симоненко також зазначив, що чинним законом передбачено: підвищити пенсійний вік для жінок з 55 до 60 років, збільшуючи його на 6 місяців кожного року, починаючи з 1 жовтня 2011 року; підвищити тривалість трудового стажу для призначення пенсій за віком у мінімальному розмірі з 20 років для жінок та 25 для чоловіків відповідно до 30 та 35 років для новопризначених пенсій.

"Враховуючи зазначені обставини, а також нинішній середній вік життя громадян України (чоловіків - 62 роки, жінок - 73 роки), бідність переважної більшості населення країни, фракція принципово проголосувала проти запропонованого пенсійного реформування".

Народний депутат доповів законопроект, яким запропонував встановити:

вік виходу на пенсію після досягнення 60 років - для чоловіків та 55 років - для жінок за умови наявності страхового стажу не менше 15 років;

мінімальний розмір пенсії за віком у розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність за наявності у чоловіків 25 років, а у жінок 20 років страхового стажу;

право на призначення пенсії за віком, обчисленої відповідно до статей 27, 28 цього закону, за наявності у непрацюючих інвалідів другої і третьої групи у чоловіків 25, а у жінок 20 років страхового стажу за їх вибором;

при призначенні середньої заробітної плати для обчислення пенсії має застосовуватися середня заробітна плата за один календарний рік, який передує року звернення за призначенням пенсії.

"По суті наші зміни скасовують найболючіші для суспільства питання антинародної пенсійної реформи. Сьогодні позиція фракції залишається незмінною - запровадження реформування пенсійної системи не може вважатися виправданою до тих пір, доки не буде вичерпаний весь арсенал соціально-нейтральних і економічно-необхідних заходів, що можуть забезпечити збалансування солідарної системи пенсійного страхування: детінізація заробітних плат, рішуче скорочення сфери зайнятості на тимчасових роботах без належного оформлення угод, підвищення рівня заробітної плати працівників, реалізації програм розвитку робочих місць і відповідне збільшення рівня зайнятості населення, а також рівня заробітної плати", - наголосив П.Симоненко.

Голова Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Валерій Сушкевич повідомив, що Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти цей законопроект за основу.

В.Сушкевич повідомив, що це не єдиний законопроект стосовно скасування пенсійної реформи. "Тому несистемно ми робимо, коли розглядаємо тільки один законопроект, який не повною мірою відображає всі ті антисоціальні зміни, які відбулися під час проведення так званої пенсійної реформи", - зазначив він.

В.Сушкевич вказав на основні зовнішні чинники, які залишаються критичними для Пенсійного фонду і які не вирішуються. "Це - тінізація заробітної плати, безробіття, вимушений від'їзд наших громадян за кордон на роботу. Вони - головний ресурс реформування пенсійної системи", - наголосив В.Сушкевич.

Представник уряду повідомив, що Міністерство соціальної політики не підтримує цей законопроект, оскільки він точковий і не враховує інших законів, які теж стосуються пенсійної реформи.

Під час обговорення представники опозиційних фракцій зазначали, що за час проведення нинішнім урядом пенсійної реформи не відбулося підвищення пенсійного забезпечення. За їхніми словами, "навпаки, більшість пенсіонерів значно втратила. Держава в змозі лише відтягнути пенсійний вік для того, щоб не доплатити українським громадянам, і в першу чергу жінкам", - наголошували вони.

Опозиційні фракції підтримали прийняття законопроекту, ініціатором якого є народний депутат Л.Денисова.

Представник фракції Партії регіонів І.Богословська зазначила, що Україна залишилася єдиною країною на пострадянському просторі, де не була проведена пенсійна реформа. "І сьогодні в усіх європейських країнах мінімальний вік пенсійний жінок - 60. А є країни, в яких 68, наприклад, це Казахстан. Тому, давайте будемо не популістами, які рвуться до влади. А реалістами, які роблять все, щоб пенсії підвищувати і щоб вони були справедливими", - наголосила народний депутат.

Представник від позафракційних депутатів І.Єремеєв запропонував внести в сесійний зал всі законопроекти - опозиції, позафракційних, комуністів. На його думку, "ці законопроекти, дійсно, розв'язують всі проблеми Українського народу".

За результатами голосування ("за" - 220 голосів) законопроект не був прийнятий.

Народні депутати розглянули питання ратифікації.

Проект закону про приєднання України до Протоколу проти незаконного виготовлення та обігу вогнепальної зброї, її складових частин і компонентів, а також боєприпасів до неї, який доповнює Конвенцію Організації Об'єднаних Націй проти транснаціональної організованої злочинності доповів заступник Міністра внутрішніх справ Сергій Лекарь. Він зазначив, що приєднання до Протоколу засвідчує послідовність позиції України щодо налагодження та розвитку міжнародного співробітництва і сприятиме виконанню Україною вимог Європейської комісії в рамках імплементації Плану дій щодо лібералізації візового режиму. Прийняття закону, за його словами, створить правові умови і підстави для набрання чинності з зазначеним Протоколом, що засвідчить прагнення нашої держави до поглиблення практичної взаємодії з правоохоронними органами держав, які його підписали, і сприятиме зусиллю України у боротьбі з незаконним виготовленням та обігом вогнепальної зброї.

Верховна Рада 386-ма голосами ухвалила закон в цілому.

Парламентарії далі розглянули пов'язаний з попереднім законом проект закону про внесення зміни до статті 263-1 Кримінального кодексу України у зв'язку з приєднанням України до Протоколу проти незаконного виготовлення та обігу вогнепальної зброї, її складових частин і компонентів, а також боєприпасів до неї, який доповнює Конвенцію Організації Об'єднаних Націй проти транснаціональної організованої злочинності.

Цим законопроектом пропонувалося викласти в новій редакції назву та частину 1 статті 263-1 розділу ІХ Кримінального кодексу України "Злочини проти громадської безпеки", встановивши кримінальну відповідальність не тільки за виготовлення, переробку чи ремонт вогнепальної зброї, а й за фальсифікацію, незаконне видалення або зміну її маркування.

Голова підкомітету Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Геннадій Васильєв доповів рішення Комітету рекомендувати парламенту прийняти законопроект за основу.

Народні депутати без обговорення 383-ма голосами підтримали проект закону у першому читанні.

На вимогу фракцій Партії регіонів і КПУ у засіданні була оголошена перерва.

На початку вечірнього засідання народні депутати розглянули у другому читанні проект постанови про призначення чергових виборів депутатів Київської міської ради та Київського міського голови (друге читання із скороченням строку підготовки) за реєстр. №1030.

Перший заступник голови Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Ольга Михайленко повідомила, що проект розглядався згідно з дорученням про підготовку за скороченим строком. Вона зазначила, що не було вказано дату завершення цієї підготовки.

За словами доповідачки, до проекту від суб'єктів законодавчої ініціативи не надійшло жодної пропозиції. Комітет планує розглянути проект постанови завтра на своєму засіданні.

Представники опозиції пропонували розглянути питання за повною процедурою. Прозвучали й інші пропозиції: розглянути за скороченою процедурою, сьогодні не розглядати постанову, дочекатися висновку Конституційного Суду.

Керівник фракції "Батьківщина" А.Яценюк звернувся до головуючого з проханням провести так зване рейтингове голосування.

В.Рибак поставив на голосування питання про прийняття проекту постанови у другому читанні та в цілому.

За результатами голосування ("за" - 209) проект постанови не був прийнятий.

На вимогу фракцій "Батьківщина" і "Свобода" у засіданні було оголошено перерву для проведення консультацій.

Станом на 18-у годину вечірнє засідання не було продовжено, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Эта ночь тоже прошла для нас неспокойно. Враг продолжает беспокоить воздушное пространство Украины ракетно-«шахедными» атаками

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.