Пленарні засідання Верховної Ради України 16 травня 2013 року

plenar zasidan

 
У четвер, 16 травня, відбулися пленарні засідання другої сесії Верховної Ради України сьомого скликання. Голова Верховної Ради України Володимир Рибак на початку ранкового засідання звернув увагу на те, що розклад засідань на сьогодні передбачає багато важливих питань. "Учора ми розглянули всього 8 питань порядку денного. Ми прийняли два закони та одну постанову, один законопроект за основу, два законопроекти направлені до комітету для підготовки на повторне перше читання. І один законопроект та один проект постанови відхилено. Це ефективність дуже і дуже мала. Серед питань, які є, є ціла низка проектів постанов щодо відзначення пам'ятних і ювілейних дат", - зазначив В.Рибак.


Головуючий запропонував розглянути ці проекти постанов та прийняти рішення без обговорення.

Народні депутати 263-ма голосами підтримали пропозицію.

Верховна Рада прийняла проекти постанов про відзначення: 300-річчя з дня народження Івана Григоровича-Барського; 200-річчя з дня народження Семена Гулака-Артемовського; 100-річчя з дня народження Василя Свиди; 190-річчя з дня народження Костянтина Ушинського; 110-річчя з дня народження Наталі Забіли; 120-річчя з дня народження Василя Василька; 1025-річчя заснування міста Лубни Полтавської області; 150-річчя з дня народження Владислава Городецького; 110-річчя з дня народження Бориса Гмирі; 150-річчя з дня народження Ольги Кобилянської; 70-річчя Національного заслуженого академічного українського народного хору України імені Г.Г.Верьовки; 100-річчя Національної музичної академії України імені П.І.Чайковського.

Декілька проектів постанов не набрали голосів для прийняття.

Народні депутати розглянули їх повторно і прийняли в цілому постанови про відзначення: 150-річчя з дня народження Євгена Петрушевича; 240-річчя з дня народження Василя Каразіна; подвигу героїв бою під Крутами; 150-річчя з дня народження Володимира Вернадського.

За результатами голосування відхилені проекти постанов про відзначення: 150-річчя з дня народження Тимофія Бордуляка і 60-річчя з дня народження Квітки Цісик.

Парламентарії розглянули низку проектів постанов про проведення парламентських слухань.

Проект постанови про проведення парламентських слухань на тему: "Законодавче гарантування та практичне забезпечення статусу української мови як державної" доповів народний депутат Олександр Доній. Він обґрунтував проведення таких слухань необхідністю "усвідомити, що ми живемо в Українській державі - і іншого місця для розвитку української культури, української мови, аніж Україна, просто немає".

О.Доній звернувся до народних депутатів з проханням проголосувати за проведення парламентських слухань. "Давайте допоможемо нації вивчити українську мову, держава мусить взяти на себе цю відповідальність", - наголосив він.

Голова Комітету з питань культури і духовності В'ячеслав Кириленко доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти проект постанови.

В.Кириленко зазначив, що членам Комітету сподобалася назва і ідея парламентських слухань. За його словами, саме "практичне забезпечення статусу української мови як державної зараз кульгає в Українській державі на обидві ноги. Не треба ніяких аналітичних досліджень робити: вмикаємо українське телебачення, будь-який канал, починаючи з державного, з УТ-1, не бачимо жодного фільму державною мовою, бачимо все менше програм, які ведуться державної мовою".

Під час обговорення проект постанови підтримали представники опозиційних фракцій. Представники більшості в обговоренні та голосуванні участі не брали.

За результатами голосування ("за" - 167) проект постанови не був підтриманий.

Проект постанови про проведення парламентських слухань на тему: "Державне регулювання діяльності суб'єктів природних монополій - забезпечення проведення збалансованої цінової і тарифної політики" доповіла голова Комітету з питань підприємництва, регуляторної та антимонопольної політики Олександра Кужель. Вона обґрунтувала необхідність проведення парламентських слухань численними зверненнями виборців з приводу того, чому і які тарифи вони сплачують за постачання послуг від природних монополій.

Під час обговорення народні депутати наголошували на важливості розгляду питання на парламентських слуханнях, яке "зачіпає кожного громадянина". Вони висловлювалися за встановлення рівноправних стосунків між споживачем та надавачем послуг, за необхідність зробити системний, глибокий аналіз, як працюють монополії, і зробити з цього висновки.

В обговоренні і голосуванні не брали участі представники більшості.

Верховна Рада не прийняла проект постанови ("за" - 190 голосів).

Народні депутати розглянули низку проектів постанов про обрання та звільнення суддів і ухвалили відповідні рішення.

Парламентарії не підтримали пропозицію Голови Верховної Ради України В.Рибака про продовження вечірнього засідання до завершення розгляду всіх питань порядку денного ("за" - 199 голосів).

Проект постанови про проведення парламентських слухань на тему: "Про забезпечення конституційних гарантій на рівний доступ та якість вищої освіти в Україні" доповів народний депутат Олександр Сич. Актуальність проведення парламентських слухань він обумовив тим, що "уже багато років в Україні насправді нівелюється конституційна гарантія прав громадянина України на освіту на принципах рівності".

О.Сич зазначив, що більшість громадян України не мають можливості отримати вищу освіту через її високу вартість. Тому, наголосив він, це питання потребує всебічного обговорення у парламенті.

Голова Комітету з питань науки і освіти Лілія Гриневич повідомила, що Комітет рекомендує прийняти проект постанови. Вона також зазначила, що проведення слухань у грудні поточного року дозволить підбити підсумки законотворчої діяльності у сфері вищої освіти і подивитися, яким чином реалізуються ці законодавчі ініціативи.

За результатами голосування проект постанови не набрав голосів для прийняття ("за" - 168 голосів).

Головуючий закрив ранкове засідання.

На початку вечірнього засідання головуючий оголосив про увільнення народного депутата В.Кириленка від виконання ним обов'язків заступника голови фракції "Батьківщина" згідно з протоколом засідання фракції і про призначення заступником голови цієї фракції народного депутата А.Авакова.

Проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо статусу та умов функціонування Розрахункового центру з обслуговування договорів на фінансових ринках доповів народний депутат Андрій Пінчук. Він зазначив, що метою прийняття законопроекту є визначення статусу та умов функціонування Розрахункового центру як банку для забезпечення ним здійснення клірингу та грошових розрахунків за правочинами щодо цінних паперів, укладеними на фондових біржах і поза фондовою біржею, якщо проводяться розрахунки за принципом "поставка цінних паперів проти оплати", а також виконання функції центрального контрагента.

А.Пінчук запропонував внести зміни до законів "Про депозитарну систему України" та "Про банки і банківську діяльність", якими визначити статус та умови функціонування Розрахункового центру як банку, що здійснює свою діяльність відповідно до Закону "Про банки і банківську діяльність".

За словами доповідача, прийняття законопроекту дасть змогу Розрахунковому центру ефективно здійснювати на фінансовому ринку покладені на нього функції, а також забезпечить здійснення належного контролю за його діяльністю з боку Національного банку України.

За результатами голосування ("за" - 317) законопроект був прийнятий за основу.

Народні депутати далі мати розглядати законопроекти у другому читанні.

Головуючий оголосив до розгляду проект закону про внесення змін до статті 265 Податкового кодексу України щодо об'єктів житлової нерухомості за реєстр. №2405.

Представники опозиційних фракцій під час виступів заявили про те, що вони не будуть брати участь у розгляді законопроектів, оскільки деякі з них були прийняті у першому читанні нелегітимно під час пленарного засідання Верховної Ради 4 квітня 2013 року, яке було проведено в іншому приміщенні.

Головуючий оголосив перерву у засіданні.

Голова фракції "Свобода" Олег Тягнибок після закінчення перерви повідомив, що керівники депутатських фракцій досягли компромісу у питанні розгляду законопроектів, прийнятих у першому читанні на пленарному засіданні 4 квітня 2013 року. "Для повернення процесу у конституційне русло законопроекти, прийняті 4 квітня, сьогодні розглядатися не будуть. До вівторка ми знайдемо юридично правильний механізм, яким чином конституціоналізувати ці законопроекти, щоб вони були юридично правильно оформленими", - зазначив він.

Народні депутати розглянули поправки до законопроекту про внесення змін до Бюджетного кодексу України у зв'язку з створенням органів доходів і зборів і прийняли його у другому читанні та в цілому.

Верховна Рада прийняла у другому читанні та в цілому проекти законів: про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо перебування дитини у закладах громадського харчування та сфери розваг у нічний час); про внесення змін до деяких законів України щодо захисту прав та інтересів дітей, над якими встановлюється опіка чи піклування, та посилення матеріальної підтримки сімей, у яких виховуються такі діти; про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення законодавства у відповідність з Кримінальним процесуальним кодексом України.

За результатами голосування відхилено проект закону про основні засади впровадження та функціонування Єдиної державної системи моніторингу виробництва, постачання, транспортування, споживання та оплати за паливно-енергетичні ресурси і комунальні послуги.

Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо усунення обмежень у провадженні господарської діяльності доповів Представник Президента України у Верховній Раді України Юрій Мірошниченко. Він зазначив, що метою законопроекту, визначеного Президентом України як невідкладний для першочергового розгляду, є суттєве зменшення адміністративного тиску на підприємців шляхом запровадження обмежень втручання суб'єктів владних повноважень у господарську діяльність підприємців. За його словами, прийняття законопроекту дозволить створити умови для стабільного розвитку підприємництва, що сприятиме поліпшенню підприємницького клімату та стимулюватиме залучення економіку України внутрішніх та зовнішніх інвестицій.

Заступник голови Комітету з питань верховенства права та правосуддя Дмитро Шпенов доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

За результатами голосування 231-м голосом був прийнятий у першому читанні.

Проект закону про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України щодо порядку та умов відбування покарання доповіла перший заступник Міністра юстиції Інна Ємельянова. Вона зазначила, що метою законопроекту є гуманізація кримінально-виконавчого законодавства. Проектом, зокрема, пропонується внести зміни до Кримінально-виконавчого кодексу, спрямовані на упорядкування умов відбування покарання засудженими до обмеження волі та позбавлення волі на певний строк; засудженим до обмеження волі, а також засудженим до позбавлення волі, які тримаються в дільниці соціальної реабілітації, дозволити носити цивільний одяг, користуватися грошима без обмежень та цінними речами, дозволити таким засудженим мати при собі та користуватися мобільними телефонами та аксесуарами до них, врегулювати порядок надання засудженим до обмеження волі тривалих побачень, зокрема надати право на позачергове тривале побачення для реєстрації шлюбу тощо.

Доповідачка зазначила, що прийняття законопроекту сприятиме захисту прав та законних інтересів засуджених до покарань у виді обмеження волі, позбавлення волі на певний строк та довічного позбавлення волі, а також дозволить гуманізувати умови їх утримання в установах виконання покарань.

Член Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Сергій Сас доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Під час обговорення народні депутати висловили суттєві зауваження до проекту. На думку деяких виступаючих, норми проекту спрямовані не на гуманізацію утримання засуджених, а навпаки в разі прийняття ще більше обмежить їхні права.

Підтримали прийняття законопроекту представники більшості. Вони зазначали, що проект не розв'язує всіх проблем, але це ще один крок на шляху гуманізації умов утримання засуджених в установах виконання покарань.

За результатами голосування законопроект був прийнятий за основу.

Головуючий нагадав, що у вівторок під час голосування за законопроекти за реєстр. №№2846 і 2847 були допущені помилки.

В.Рибак повідомив, що до нього звернулися народні депутати з вимогою повернутися до розгляду цих проектів.

Головуючий запропонував провести повторне голосування за ці законопроекти без обговорення.

Голосування не було результативним ("за" - 217).

Проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо Державної спеціальної служби транспорту доповів заступник Міністра інфраструктури Дмитро Демидович. Урядовець зазначив, що метою законопроекту є створення законодавчих передумов для можливості поповнення підрозділами охорони Держспецтрансслужби запасів зброї та боєприпасів в Порядку вилучення і передачі військового майна Збройних Сил, затвердженого постановою Кабінету Міністрів.

Голова підкомітету Комітету з питань національної безпеки і оборони Олександр Кузьмук повідомив, що Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти проект за основу та в цілому.

Верховна Рада 265-ма голосами прийняла законопроект за основу та в цілому.

Головуючий закрив вечірнє засідання.

Наступне пленарне засідання другої сесії відбудеться у п'ятницю, 17 травня, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.