Пленарні засідання Верховної Ради України 23 травня 2013 року

plenar zasidan

 
У четвер, 23 травня, відбулися пленарні засідання другої сесії Верховної Ради України сьомого скликання. Голова Верховної Ради України Володимир Рибак на початку ранкового засідання поінформував про створення у Верховній Раді міжфракційного депутатського об'єднання "Полтавщина", головою якого обрано народного депутата Валерія Головка.


В.Рибак повідомив про результати роботи Верховної Ради на пленарному засіданні 22 травня.

Головуючий звернув увагу народних депутатів на насичений порядок денний і запропонував продовживши вечірнє засідання до завершення розгляду всіх цих питань.

За результатами голосування ("за" - 190) пропозиція не була підтримана.

В.Рибак зачитав прізвища відсутніх на пленарному засіданні народних депутатів.

Парламентарії усунули неузгодженості у текстах прийнятих законів "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівності прав одиноких матерів та одиноких батьків" (реєстр. №1179) і "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2013 рік" (щодо збільшення видатків на лікування громадян України за кордоном)" (реєстр. №2414).

Проект постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів нападу на представників засобів масової інформації 18 травня 2013 року у місті Києві за адресою вулиця Володимирська, 15 та розслідування інших фактів тиску на засоби масової інформації, перешкоджання законній професійній діяльності журналістів доповів народний депутат Арсеній Яценюк. Він зазначив, що метою створення ТСК є з'ясувати: "що реально відбувалося 18 травня; хто давав вказівку обласним адміністраціям, чому в робочий день з робочих місць зняли вчителів і лікарів, які повинні навчати наших дітей і лікувати наших громадян, і хто бореться з фашизмом у країні?"

А.Яценюк також зазначив, що комісії необхідно з'ясувати: роль і місце персонально міністра внутрішніх справ Юрія Захарченка, "чому міністр внутрішніх справ, виступаючи з високої трибуни Верховної Ради, зухвало збрехав про фактичні обставини і матеріали справи, знаючи про те, що це не відповідає дійсності і знаючи про те, що він персонально і його люди інструктували "гопників" і мали безпосереднє відношення до тієї провокації, яка відбувалася 18 травня".

Голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України Володимир Макеєнко доповів рішення Комітету стосовно проекту постанови. Він зазначив, що відповідно до частини третьої статті 138 Регламенту постанови та інші акти Верховної Ради приймаються з дотриманням процедури, передбаченої до законопроектів у першому читанні.

За його словами, можна голосувати лише про прийняття за основу даного проекту постанови та доручити авторам проекту доопрацювати його з урахуванням зауважень, які висловлювали народні депутати під час обговорення.

Проект постанови підтримали представники всіх фракцій і позафракційні.

Верховна Рада 374-ма голосами прийняла проект постанови за основу.

Фракції внесли пропозиції щодо змін у тексті проекту.

З урахуванням цих пропозицій проект постанови 354-ма голосами був прийнятий в цілому.

На вимогу фракцій "Батьківщина" і "Свобода" у засіданні було оголошено перерву.

Керівник фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк після перерви нагадав, що опозиція протягом кількох останніх днів наполягала на заслуховуванні міністра внутрішніх справ, а також на запрошенні до Верховної Ради Генерального прокурора.

"Після проведення Погоджувальної ради, нами прийнято наступне спільне рішення: завтра, відповідно до Закону "Про Кабінет Міністрів України", до Верховної Ради повинен прибути весь склад уряду.

І друге. Після "Години запитань до уряду" буде проголосована Постанова про заслуховування інформації Генерального прокурора пана Пшонки щодо дотримання стану законодавства України та розслідування фактів порушення прав і свобод громадян, жорстокого побиття працівників засобів масової інформації та бездіяльності працівників правоохоронних органів під час проведення акції "Вставай Україно!" 18 травня 2013 року", - повідомив А.Яценюк.

Головуючий нагадав, що 17 травня на Пленумі Верховного Суду України Романюка Ярослава Михайловича обрано Головою Верховного Суду. Відповідно до статті 131 Конституції України Голова Верховного Суду за посадою входить до складу Вищої ради юстиції. Член Вищої ради юстиції перед вступом на посаду складає особисто присягу на пленарному засіданні Верховної Ради.

Я.Романюк склав присягу члена Вищої ради юстиції.

Народні депутати розглянули низку проектів постанов про обрання та звільнення суддів і ухвалили відповідні рішення.

Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо виконання Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України стосовно відповідальності юридичних осіб) доповів голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем'якін. Він зазначив, що цей проект є доопрацьованим всіма фракціями варіантом законопроекту №2032.

А.Кожем'якін зазначив, що проектом пропонується запровадити квазі-кримінальну відповідальність юридичних осіб - застосування адміністративних за своїм характером санкцій (штрафи, конфіскація майна та ліквідація юридичної особи), але за правилами кримінального провадження.

"Гарантії захисту юридичної особи у кримінальному провадженні є набагато вищими. Мова йде, зокрема, про обов'язкове залучення представника юридичної особи, надання їй всіх доказів у справі щодо неї. Більш ґрунтовна процедура судового розгляду. Можливість вчасно оскаржувати дії обвинувачення та рішення суду у справі тощо. Можливість застосування до юридичних осіб кримінально-правових заходів обмежено злочинами, пов'язаними з активним хабарництвом, зловживанням впливом, легалізацією доходів, одержаним злочинним шляхом та тероризмом. Це дозволить мінімізувати можливий тиск на корпорації через застосування кримінально-правових заходів", - пояснив доповідач.

"Таким чином, в представленому проекті на відміну від урядового закону (№2032) чітко визначено коло злочинів, при вчиненні яких від імені та в інтересах юридичної особи до останньої застосовуватимуться кримінально-правові заходи, перелік яких, у зв'язку із відмовою від такого, як заборона займатися певним видом діяльності, скорочується. Надано чітке визначення поняттю "уповноважена особа юридичної особи" та закріплено ознаки вчинення злочину в інтересах юридичної особи", - наголосив А.Кожем'якін.

Доповідач повідомив, що Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу та в цілому.

Верховна Рада 301-м голосом ухвалила законопроект за основу та в цілому.

Питання про обрання члена Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення доповів голова Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко. Він зазначив, що народні депутати сьогодні мають можливість заповнити одну вакансію, яка виникла в зв'язку з тим, що член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення О.Калетник стала народним депутатом і відповідно написала заяву про звільнення за власним бажанням.

М.Томенко повідомив, що на цю посаду претендує 11 кандидатів. Він також зазначив, що члени Комітету висловили застереження до багатьох кандидатур, які обговорювалися, але ухвалили рішення не відсіювати кандидатів, а Верховна Рада має ухвалити рішення стосовно кожного кандидата.

За результатами обговорення відбулося рейтингове голосування по кожному з кандидатів на посаду члена Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. Жоден з одинадцяти претендентів не набрав необхідної кількості голосів. Найбільшу кількість голосів (206 голосів) набрала кандидатура Вікторії Георгієвської, внесена фракцією КПУ.

Представники опозиційних фракцій звернули увагу головуючого на те, що під час рейтингового голосування не всі народні депутати від більшості голосують персонально.

Головуючий закрив ранкове засідання.

На початку вечірнього засідання відбулося голосування за призначення члена Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

Жодна із запропонованих кандидатур не набрала необхідної кількості голосів.

Народні депутати розглянули два проекти постанов про проведення парламентських слухань на теми: "Стратегія розвитку національного телерадіопростору до 2015 року" і "Наслідки пенсійної реформи і шляхи реформування пенсійної системи".

За результатами голосування обидва проекти постанов не набрали необхідної кількості голосів для прийняття.

Парламентарії розглянули у другому читанні проект закону про внесення змін до статті 265 Податкового кодексу України щодо об'єктів житлової нерухомості.

За результатами голосування ("за" - 217) законопроект не набрав голосів для прийняття.

Керівник фракції "Свобода" Олег Тягнибок пояснив, що опозиційні фракції не будуть голосувати за законопроекти, ухвалені у першому читанні на так званому виїзному засіданні Верховної Ради 4 квітня. Він запропонував прийняти ці законопроекти за основу.

Головуючий оголосив, що рішення стосовно порядку розгляду цих законопроектів мають узгодити керівники фракцій.

Народні депутати приступили до розгляду проектів постанов про призначення позачергових місцевих виборів.

Голова Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Давид Жванія повідомив, що Верховна Рада має призначити вибори у 43 населених пунктах та доповів проект постанови про призначення виборів Миколаївського міського голови на 28 липня 2013 року.

Під час дискусії народні депутати висловили зауваження щодо дати проведення виборів. Представники опозиційних фракцій звернули увагу на те, що пропонується призначити вибори у кількох містах, водночас ігнорується призначення виборів Київського міського голови, якого не має.

Голова Верховної Ради України В.Рибак зазначив, що в такій ситуації він не бачить можливості для ухвалення позитивних рішень і закрив вечірнє пленарне засідання.

В.Рибак запросив керівників фракцій провести консультації з приводу цих проектів постанов.

Наступне пленарне засідання другої сесії відбудеться у п'ятницю, 24 травня, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.