Депутати від УДАРу зареєстрували альтернативний законопроект щодо мирних зібрань

svoboda zakonoproekt

 
Народні депутати від «УДАРу» Марія Іонова, Володимир Куренной, Ростислав Павленко та Роман Чернега зареєстрували в парламенті альтернативний законопроект «Про свободу мирних зібрань». Про це «Конфліктам і законам» повідомили у прес-службі партії «УДАР».


Над розробкою законопроекту працювали зокрема й правозахисники та представники громадськості, в тому числі й ті, що висловлювали активне незадоволення низкою норм законопроекту, зареєстрованого депутатами від Партії регіонів, «Батьківщини» та Комуністичної партії на початку липня цього року (№ 2508а). Також критику багатьох громадських організацій викликало те, що законопроект № 2508а зберігав структуру й чимало норм старого законопроекту № 2450, який був розкритикований Європейською комісією за демократію через право (Венеціанською комісією).

Законопроект «ударівців» базується на положеннях проекту документу щодо мирних зібрань, який отримав у 2011 році позитивний висновок Венеціанської комісії.

Законопроект депутатів від «УДАРу» передбачає суттєво збільшити свободу мирних зібрань у порівнянні з усіма раніше розробленими проектами документів. Зокрема, передбачено, що повідомлення про проведення мирного зібрання на території одного населеного пункту або одного району можна подати за 6 годин до початку зібрання. А у випадку, коли орієнтовна кількість учасників становитиме понад 1000 осіб, або мирне зібрання проводиться на території більше, ніж одного району чи області,- за 24 години. Документи, які раніше розроблялися, встановлювали термін у 48 годин.

Крім того, законопроект «ударівців» звужує можливості для судових заборон мирних зібрань. Зокрема, суддя не зможе заборонити мітинг на основі своїх припущень, що мирне зібрання може бути використане нібито для пропаганди «міжнаціональної, релігійної та іншої ворожнечі», а також «пропаганди війни, насильства, порушення основоположних прав і свобод», якщо така мета не вказана у поданому до органів виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування повідомленні. Не можна також буде забороняти мирні зібрання через звичні зимові епідемії грипу чи гострих респіраторних захворювань.

Проект закону встановлює обмеження лише на використання зброї під час зібрань, як це визначено Конституцією України. Проект документу прямо визначає можливість для мирних зібрань мати кількох організаторів, а також встановлює суворішу відповідальність міліції за бездіяльність чи протиправні дії під час мирних акцій.

Передбачено, що працівники міліції зобов’язані представлятися і пред’являти службове посвідчення на вимогу громадянина, а не лише у випадках, коли правоохоронець звертається до громадянина. Також вони повинні мати на формі жетон. Пропонується зобов’язати правоохоронців видаляти провокаторів з мітингу в разі, якщо з таким проханням до них звернулися організатори заходу.

Крім того, передбачено, що органи, які реєструють повідомлення про мирне зібрання, мають робити таку реєстрацію впродовж всього робочого часу, а не лише у визначені дні та години.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.