«УДАР» ініціює ухвалення якісно нового закону «Про всеукраїнський референдум»

referen zakon

 

Народні депутати від «УДАРу» Віталій Кличко, Віталій Ковальчук, Валерій Карпунцов, Ростислав Павленко та Віктор Чумак подали до Верховної Ради проект концептуально нового закону про всеукраїнський референдум. Про це «Конфліктам і законам» повідомили у прес-службі «УДАРу».


«Ударівці» пропонують скасувати можливість виносити на всеукраїнський референдум текст нової Конституції України та змін до вже чинної редакції Основного Закону держави без участі Верховної Ради України, що є гарантією від зміни конституційного ладу в неконституційний спосіб.

При цьому, законопроект передбачає можливість винесення на всеукраїнський референдум за народною ініціативою питання про скасування нормативно-правових актів Президента України, Кабінету Міністрів, міністерств чи інших центральних органів виконавчої влади. Пропонується встановити, що політичні партії і всеукраїнські громадські організації можуть бути суб’єктами всеукраїнського референдуму. І значно розширюються їх можливості щодо участі в процесі референдуму та забезпечення контролю за його законністю. Передбачено поділ суб’єктів референдуму на прихильників та опонентів питання референдуму.

З метою обмеження можливості маніпулювання суспільною думкою і, як наслідок, «штучного» ініціювання референдуму провладними політичними силами задля прийняття в такий спосіб вигідних для них рішень, запропоновано низку вдосконалень порядку проголошення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою.

Зважаючи на досвід попередніх парламентських та місцевих виборів, коли результати народного волевиявлення часто спотворювалися через масові фальсифікації, «УДАР» пропонує посилити механізми запобігання цьому. Зокрема, вдосконалено порядок формування комісій всеукраїнського референдуму та дострокового припинення повноважень їх членів, гарантування при цьому прав суб’єктів процесу референдуму. Також вдосконалюється порядок складання та уточнення списків учасників всеукраїнського референдуму.

Для унеможливлення фальшування результатів волевиявлення громадян створюються додаткові механізми забезпечення прозорості референдуму та обізнаності громадян України щодо питань або законопроектів, які виносяться на нього.

Крім того, проектом закону пропонується передбачити інформаційне супроводження всеукраїнського референдуму та удосконалити окремі положення щодо порядку ведення агітації всеукраїнського референдуму з метою забезпечення прозорості процесу, своєчасного доступу громадян України до інформації щодо питань та/або законопроектів, які виносяться на всеукраїнський референдум.

Чинна редакція Закону «Про всеукраїнський референдум» допускає можливість прийняття рішень загальнодержавного значення надзвичайно малою кількістю громадян України. Натомість, «ударівський» законопроект передбачає, що питання, винесене на всеукраїнський референдум, вважається схваленим, якщо за нього проголосувало більше половини учасників референдуму, включених до списків учасників референдуму (тобто абсолютна більшість), незалежно від того - скільки громадян взяли участь в голосуванні. «Це забезпечить ухвалення на всеукраїнському референдумі лише тих рішень, які реально підтримує більшість громадян та значно ускладнить можливість використання інституту всеукраїнського референдуму як способу прийняття «потрібних» рішень, які не підтримуються громадянами України», - наголошують в «УДАРі».

Запропонована «УДАРом» оновлена редакція Закону України «Про всеукраїнський референдум» скасовує прийнятий в неконституційний спосіб, з порушенням принципу особистого голосування, чинний закон «Про всеукраїнський референдум», до якого висловлювалося безліч зауважень як авторитетними вітчизняними експертами, так і міжнародними інституціями.

Участь в розробці законопроекту також взяли представники коаліції «За чесний референдум» Юрій Ключковський та Ігор Коліушко.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

За прошедшие сутки на линии фронта произошло 68 боевых столкновений, враг нанес 2 ракетных и 64 авиационных удара, 75 раз обстрелял из РСЗО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.