Пленарне засідання Верховної Ради України 17 вересня 2013 року

plenar zasidan

 
У вівторок, 17 вересня, відбулося пленарне засідання третьої сесії Верховної Ради України сьомого скликання. Голова Верховної Ради України Володимир Рибак на початку ранкового засідання оголосив про створення у Верховній Раді міжфракційних депутатських об'єднань: "За розвиток української авіації" (голова - народний депутат Вячеслав Богуслаєв) та "З питань профілактики та боротьби з неінфекційними захворюваннями" (голова - народний депутат Святослав Ханенко).


Головуючий оголосив про вихід народного депутата Ігоря Маркова зі складу депутатської фракції Партії регіонів у зв'язку з особистою заявою.

Із заявами, повідомленнями, пропозиціями виступили уповноважені представники депутатських фракцій.

В.Рибак оголосив до розгляду питання про затвердження порядку денного третьої сесії Верховної Ради України сьомого скликання.

Головуючий повідомив, що напередодні Погоджувальна рада розглянула проект порядку денного засідання третьої сесії. Він зазначив, що керівники депутатських фракцій не узгодили порядок денний і пропонують розглянути три пропозиції: затвердити порядок денний третьої сесії в цілому з включенням всіх законопроектів, зареєстрованих станом на 17 вересня; затвердити порядок денний третьої сесії в цілому без додатків 1 і 2, розглянувши їх пізніше; продовжити консультації з депутатськими фракціями, а сьогодні затвердити розклад пленарних засідань на період з 17 по 20 вересня 2013р.

Представники фракцій висловили свої позиції щодо питання. Після обговорення народні депутати затвердили розклад пленарних засідань на тиждень з 17 по 20 вересня, вирішивши продовжити консультації з депутатськими фракціями щодо порядку денного третьої сесії.

Парламентарії розглянули низку проектів постанов.

Верховна Рада призначила дату проведення парламентських слухань на тему: "Забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. Проблеми і дієві механізми їх вирішення" - 16 жовтня 2013 року. За відповідну постанову проголосувало 352 народних депутатів.

За результатами голосування відхилено проект постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про комітети Верховної Ради України сьомого скликання". Проектом пропонувалося обрати позафракційного народного депутата Романа Стаднійчука членом Комітету з питань верховенства права та правосуддя. Проти обрання народного депутата голосували опозиційні фракції. (Р.Стаднійчук обраний народним депутатом за списком політичної партії Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина", але до фракції не увійшов).

Парламентарії ухвалили постанови "Про присудження у 2013 році Премії Верховної Ради України за внесок молоді у розвиток парламентаризму, місцевого самоврядування ("за" - 230 голосів) і "Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про премію Верховної Ради України за внесок молоді у розвиток парламентаризму, місцевого самоврядування" ("за" - 231 голос).

Верховна Рада прийняла постанови про проведення парламентських слухань на теми: "Безвізовий режим між Україною та ЄС: перспективи та нові можливості для громадян України" (6-го листопада 2013 року) і "Участь молоді в суспільному житті: економічна активність" (20 листопада 2013 року).

Народні депутати розглянули у другому читанні кілька законопроектів.

За результатами голосування прийнято у другому читанні та в цілому законопроекти про внесення змін до деяких законів України щодо соціального захисту бездомних осіб ("за" - 340 голосів) і про внесення зміни до статті 59 Закону "Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку" щодо пропуску через митний кордон України та митного оформлення радіоактивних матеріалів ("за" - 312 голосів).

Голова Верховної Ради України оголосив, що до Конституційного Суду України надіслано законопроект за реєстр. №2522а у зв'язку з прийняттям Верховною Радою 5 вересня 2013 року Постанови "Про включення до порядку денного третьої сесії Верховної Ради України сьомого скликання законопроекту про внесення змін до Конституції України щодо посилення гарантій незалежності суддів і про його направлення до Конституційного Суду України".

Парламентарії повторно розглянули Закон "Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо набуття права власності на землю" з пропозиціями Президента України.

Пропозиції доповів Представник Президента України у Верховній Раді України Юрій Мірошниченко. Він зазначив, що Президент України не підписав закон через низку причин і пропонує його доповнити перехідними положеннями щодо спільних підприємств, які розпочали, але не закінчили процедуру набуття ними права власності на земельні ділянки несільськогосподарського призначення.

Голова Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Григорій Калетнік доповів рішення Комітету направити закон на доопрацювання до профільного комітету. За його словами, за період, що пройшов, набрав чинності Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Міністерства аграрної політики та продовольства, Міністерства соціальної політики України, інших центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується так координується через відповідних міністрів", якими до статей 33 і 35 та 81 Земельного кодексу України були внесені відповідні зміни. Тому, передбачені цим законом зміни до Земельного кодексу необхідно виключити як такі, що втратили свою актуальність. "Така пропозиція не міститься в зауваженнях Президента України, що не уможливлює сьогодні прийняти закон із урахуванням пропозицій Президента", - зазначив Г.Калетнік.

Народні депутати 272-ма голосами підтримали рішення профільного комітету.

Проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо обов'язкового комерційного обліку та вдосконалення відносин у сфері житлово-комунальних послуг доповів перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Григорій Семчук. Він зазначив, що проектом передбачається запровадити комерційний облік теплової енергії та води для всіх категорій споживачів, забезпечити раціональне споживання ресурсів теплової енергії та води, зменшити негативний вплив на економіку країни від значного зростання цін на імпортований газ, підвищити рівень енергетичної безпеки держави.

Проектом також передбачено обов'язковість комерційного обліку, умови встановлення вузлів обліку, скасування в актах законодавства термін "виконавець житлово-комунальних послуг", "балансоутримувач".

Г.Семчук повідомив. що уряд врахував серйозні зауваження Головного науково-експертного управління Верховної Ради України і готовий допрацювати законопроект.

Голова Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики Спірідон Кілінкаров доповів рішення Комітету повернути законопроект суб'єкту законодавчої ініціативи на доопрацювання, оскільки ним "руйнується хай і недосконала, проте працююча система правовідносин". Натомість, за його словами, проектом повною мірою не визначається новий механізм, що призведе до ускладнень та непорозумінь, тобто неоднозначного трактування органами влади та господарюючими на ринку житлово-комунальних послуг суб'єктами.

За результатами голосування законопроект було відхилено ("за" -10).

Верховна Рада прийняла за основу законопроекти: про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав інвесторів і про внесення змін до деяких законів України щодо реалізації положень Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище в транскордонному контексті.

Народні депутати розглянули два законопроекти, які стосувалися внесення змін до Закону "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус" (щодо безоплатної заміни водійського посвідчення старого зразка для громадян пенсійного віку).

Про їх суть доповіли автори, народні депутати Олег Ляшко і Валентин Ничипоренко. Вони нагадали, що Законом "Про Єдиний демографічний реєстр" передбачається до 1 січня всім власникам водійських посвідчень зразка Радянського Союзу отримати нові посвідчення. Це понад мільйон громадян України, переважно пенсіонери.

Народний депутат О.Ляшко запропонував залишити обов'язковий обмін посвідчень водія, але для осіб пенсійного віку зробити такий обмін безкоштовний.

Автор альтернативного проекту, народний депутат В.Ничипоренко запропонував власникам посвідчень водія зразка Радянського Союзу отримувати нові посвідчення за бажанням їх власника та у випадках, передбачених чинним законодавством.

Голова Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Валерій Пацкан доповів рішення Комітету відхилити законопроект народного депутата О.Ляшка, а законопроект народного депутата В.Ничипоренка прийняти за основу та в цілому.

За результатами голосування за основу та в цілому було прийнято законопроект народного депутата В.Ничипоренка.

Парламентарії повторно розглянули два проекти стосовно міждержавного усиновлення українських дітей - про приєднання України до Конвенції про захист дітей та співробітництво з питань міждержавного усиновлення і про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з приєднанням України до Конвенції про захист дітей та співробітництво з питань міждержавного усиновлення.

Представник Президента України у Верховній Раді України Юрій Мірошниченко запропонував перенести розгляд обох законопроектів у зв'язку з тим, що і конвенція і закон, який імплементує цю конвенцію в українське законодавство, потребують додаткових консультацій.

Під час дискусії представники опозиційних фракцій підтримали прийняття законопроекту про приєднання України до Конвенції про захист дітей та співробітництво з питань міждержавного усиновлення.

Представники інших фракцій зазначали, що в цій конвенції необхідно чітко виписати статтю 9, інакше голосувати за неї не можна.

Верховна Рада направила обидва законопроекти на доопрацювання.

В.Рибак запропонував народним депутатам продовжити ранкове засідання до завершення розгляду всіх питань порядку денного.

Парламентарії підтримали пропозицію.

Народні депутати розглянули низку проектів постанов про відзначення пам'ятних дат.

Верховна Рада прийняла постанови про відзначення: 100-річчя з часу заснування Національного академічного українського драматичного театру імені Марії Заньковецької; 100-річчя з дня народження Платона Воронька; 150-річчя з дня народження Михайла Коцюбинського; 120-річчя з дня народження Олександра Довженка; 950-річчя заснування міста Берегова; 70-річчя визволення міста Нікополя Дніпропетровської області від німецько-фашистських загарбників, здобутого в результаті проведення наступальної Нікопольсько-Криворізької операції військами 3-го і 4-го Українських фронтів; 70-річчя визволення міста Орджонікідзе Дніпропетровської області від німецько-фашистських загарбників.

Головуючий закрив пленарне засідання.

Наступне пленарне засідання третьої сесії відбудеться у середу, 18 вересня, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

  +1 #1 флекc 17 сент. 2013 г., 19:24:31
а коли вже будемо святкувати свято звільнення України від московських загарбників????

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.