Пленарне засідання Верховної Ради України 20 вересня 2013 року

plenar zasidan

 
У п'ятницю, 20 вересня, завершився черговий пленарний тиждень третьої сесії Верховної Ради сьомого скликання. Голова Верховної Ради України Володимир Рибак, відкривши ранкове засідання, повідомив, що у пленарному засіданні беруть участь члени Кабінету Міністрів на чолі з Першим віце-прем'єр-міністром С.Арбузовим.


Головуючий нагадав: у пленарні тижні щоп'ятниці проводиться Година запитань до Уряду. Представники депутатських фракцій внесли пропозицію заслухати інформацію Кабінету Міністрів про виконання Державного бюджету 2013 року та основні принципи формування проекту Державного бюджету на 2014 рік та щодо заходів з подолання наслідків повені в Одеському та інших регіонах України. Депутатські фракції заздалегідь письмово повідомили Кабінет Міністрів про свої запитання до членів Уряду.

Розпочав годину запитань до Уряду Перший заступник Міністра фінансів Анатолій Мярковський. Він нагадав, що Кабінет Міністрів підготував та подав на розгляд Верховної Ради проект закону про Державний бюджет України на 2014 рік. Однак, існує низка чинників, незалежних від уряду, які мають вагомий вплив на формування показників Державного бюджету на 2014 рік. Зокрема, на розгляді Верховної Ради перебувають законопроекти, які можуть забезпечити додаткові надходження до бюджету на суму близько 9,6 млрд. грн. Також є законопроекти, які можуть призвести до значних витрат у 2014 році на суму близько 9 млрд. грн. У Верховній Раді зареєстровані проекти законів, які потребують додаткового фінансування - близько 17,5 млрд. грн. Вони зареєстровані з 1-го по 15 вересня і уряд не міг їх враховувати. До уряду за останні два місяці надійшла значна кількість звернень народних депутатів щодо виділення бюджетних коштів на суму 1,8 млрд. гривень.

Урядовець також повідомив, що після схвалення урядом проекту закону було проведено низку переговорів, які мають важливе значення для платіжного балансу та розвитку пріоритетних галузей держави і зменшують дотаційність житлово-комунального господарства. Тому, урядом було прийнято рішення відкликати законопроект про Державний бюджет України на 2014 рік на доопрацювання з урахуванням вищенаведених чинників.

А.Мярковський зазначив, що у тому схваленому урядом, проекті, були використані макропоказники, включені до проекту Основних напрямків бюджетної політики на 2014 рік. Зокрема, реальне зростання ВВП на рівні 3%, індекс споживчих цін в середньому до показників минулого року - 8,3, індекс цін виробників в середньому до показників минулого року - 8,6., рівень безробіття - 7,1-7,4%. За його словами, цьому сприятиме реалізація Програми економічних реформ на 2010-2014 роки, продовження реалізації державної програми активізації економіки на два роки.

Урядовець далі зазначив, що нестабільність світової економіки впливає на економіку України і на її перспективи у найближчому часі.

А.Мярковський також поінформував про заходи уряду, які здійснюються щодо підвищення соціальних стандартів та виплати зарплат у поточному році.

Окрему увагу доповідач приділив формуванню доходної частини проекту бюджету наступного року, поінформував народних депутатів про виконання державного бюджету за 8 місяців поточного року.

А.Мярковський також повідомив про відсутність в уряду підстави сьогодні вносити зміни до Закону "Про Державний бюджет України на 2013 рік" щодо скорочення видатків, оскільки бюджет виконується.

Урядовець далі зазначив, що уряд доопрацьовує проект бюджету на наступний рік, розроблений відповідний план-графік роботи міністерств та органів. Він звернувся до народних депутатів з проханням якнайшвидше визначитися з тими законопроектами, які стосуються наповнення доходної частини бюджету і спрямувати зазначений ресурс на вирішення нагальних питань, в першу чергу, на соціальну складову бюджету.

Голова Державної служби з питань надзвичайних ситуацій Михайло Болотських у виступі поінформував народних депутатів про вжиті заходи з подолання наслідків повені в Одеському та інших регіонах України.

М.Болотських зазначив, що з отриманням інформації про загрозу опадів у південних районах Одеської області в регіоні було негайно сформовано угруповання сил чисельність 130 чоловік особового складу та 40 одиниць техніки для проведення протиповеневих заходів. До початку ускладнення ситуації також одночасно було поінформовано місцеві органи влади для вжиття відповідних заходів.

Голова Держслужби повідомив, що завдяки своєчасним вжитим заходам на цей час обстановка в Одеській області повністю стабілізувалася, загрози підтоплень немає, ведеться контроль за сходженням води. Він також повідомив, що Президент України 13 вересня доручив уряду вжити усіх заходів для ліквідації наслідків стихії в Одеській області, було утворено урядову комісії на чолі з Віце-прем'єр-міністром Ю.Бойком, урядом також було прийнято рішення про виділення 105 млн. гривень для ліквідації наслідків надзвичайної ситуації і надання допомоги постраждалим від стихійного лиха.

М.Болотських зазначив, що протягом п'яти найближчих днів на більшій частині території України прогнозуються дощі, у Криму та Приазов'ї - місцями очікуються сильні дощі. Він повідомив, що Державною службою з питань надзвичайних ситуацій виконується план щодо попередження можливих наслідків, вживаються заходи щодо реагування на ускладнення ситуації, зокрема, здійснюється подвійний моніторинг метеорологічної обстановки, в готовність приведено плавзасоби та насосне обладнання, підготовлено іншу техніку тощо.

Члени Уряду відповіли на усні запитання народних депутатів.

Більшість запитань були адресовані Першому віце-прем'єр-міністрові С.Арбузову і стосувалися того, чи буде виконано Державний бюджет поточного року і яким буде Державний бюджет на 2014 рік, які макропоказники будуть у ньому закладені?

С.Арбузов висловив впевненість у тому, що виконання Державного бюджету 2013 року до кінця року покращиться.

Перший віце-прем'єр-міністр також відповів на запитання парламентаріїв стосовно несвоєчасної виплати урядом допомоги по безробіттю, невиконання інших соціальних програм.

С.Арбузов повідомив, що заборгованості у бюджетній сфері немає і всі виплати проводяться своєчасно.

На цьому Година запитань до Уряду завершилася.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ігор Калєтнік оголосив депутатські запити.

Народні депутати розглянули два законопроекти про службу пробації.

Перший проект доповів народний депутат Віктор Швець. Він зазначив, що законопроект спрямований на створення в Україні системи пробації та відповідної публічної структури (служби пробації) з метою запровадження дієвих механізмів соціальної роботи з особами, що притягуються до кримінальної відповідальності, та засудженими, а також здійснення індивідуального нагляду за ними, що служитиме убезпеченню суспільства та зниженню рівня рецидивної злочинності  в Україні.

За словами доповідача, проектом пропонується привести кримінальне, кримінально-процесуальне та кримінально-виконавче законодавство України у відповідність до світових та європейських стандартів; вдосконалити засади розробки та впровадження державної кримінальної та соціальної політики; поглибити співробітництво між органами державної влади та інститутами громадянського суспільства у сфері соціальної роботи з особами, що притягуються до кримінальної відповідальності, та засудженими; створити управлінські механізми надання соціальних послуг особам, що підозрюються у вчиненні кримінального правопорушення та притягуються до кримінальної відповідальності, та засудженим, а також вдосконалити механізми здійснення нагляду за ними.

В.Швець зазначив, що він готував законопроект з урахуванням міжнародного досвіду та стану справ у сфері кримінального судочинства, виконання покарань та соціальної роботи з особами, що вчинили кримінальні правопорушення.

Народний депутат обґрунтував необхідність прийняття законопроекту тим, що служба пробації у всіх країнах світу стала невід'ємним елементом системи кримінальної юстиції, а сам термін "пробація" отримав міжнародне визнання, у той час коли в Україні система пробації та відповідна публічна структура відсутня.

Альтернативний законопроект, внесений Кабінетом Міністрів, доповіла перший заступник Міністра юстиції Інна Ємельянова. Вона зазначила, що ключовим аспектом проекту є утворення служби пробації - системи наглядових та соціально-виховних заходів, які застосовуються за рішенням суду та відповідно до закону до осіб, які притягаються або яких притягнуто до кримінальної відповідальності.

Доповідачка зазначила, що пропонується запровадити три види пробації - досудову, наглядову та пенітенціарну. Вона дала коротку характеристику кожному з видів пробації.

За її словами, проектом також передбачається, що органи пробації у взаємодії з установами виконання покарань, місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування сприятимуть засудженим, які готуються до звільнення, у визначенні місця проживання після звільнення, влаштуванні до спеціалізованих установ для звільнених, влаштуванні до закладів охорони здоров'я осіб, які потребують стаціонарної медичної допомоги, у працевлаштуванні працездатних осіб.

І.Ємельянова зазначила, що прийняття цього закону дозволить зменшити чисельність осіб, засуджених до покарань у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, зменшити державні витрати на утримання слідчих ізоляторів та установ виконання покарань; знизити рівень рецидивної злочинності завдяки удосконаленню системи нагляду та впровадженню соціально-виховної роботи з особами, звільненими від відбування покарання з випробуванням, та засудженими до покарань, не пов'язаних з позбавленням волі.

Заступник голови Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимир Олійник доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти за основу урядовий законопроект, а проект народного депутата В.Швеця відхилити, використавши його положення під час підготовки урядового проекту до другого читання.

В.Олійник також поінформував про відмінності між двома проектами. За його словами, головною відмінністю між ними є визначення правового статус пробації. Так, народний депутат В.Швець пропонує створити нову службу - службу пробації, як урядовий орган державного управління. При цьому, сьогодні законодавство України не передбачає правових підстав для утворення урядових органів державного управління, оскільки Кабінетом Міністрів на виконання доручення Президента України ліквідовані всі урядові органи.

Законопроектом, поданим Кабінетом Міністрів, передбачається створити систему органів пробації, яку становлять центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері виконання кримінальних покарань та пробації (перейменований з центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері виконання кримінальних покарань) та органи, утворені центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері виконання кримінальних покарань. Тобто, пропонується запровадити модель пробації у роботу існуючої вже служби - кримінально-виконавчої інспекції, яку пропонується перейменувати на "органи пробації", надати їй додаткові повноваження та покласти на неї додаткові обов'язки.

У сесійному залі відбулося обговорення законопроектів, після закінчення якого головуючий зазначив, що голосування за ці законопроекти проводитись не буде, оскільки у сесійному залі недостатня кількість народних депутатів для прийняття рішення.

В.Рибак оголосив про те, що рішенням суду народного депутата Ігоря Маркова позбавлено депутатського мандата та зобов'язано Центральну виборчу комісію вчинити дії з організації підготовки та проведення повторних виборів у виборчому окрузі №133.

За його словами, відповідно до Конституції судове рішення є обов'язковими до виконання на всій території України і його потрібно виконувати.

Народні депутати виступили із заявами, повідомленнями, пропозиціями.

Головуючий закрив пленарне засідання.

23-27 вересня народні депутати працюватимуть з виборцями.

30 вересня-4 жовтня парламентарії працюватимуть в комітетах, комісіях і фракціях.

Наступне пленарне засідання другої сесії відбудеться у вівторок, 8 жовтня, повідомляє Інформаційне управління ІР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.