Пленарні засідання Верховної Ради України 22 жовтня 2013 року

plener

 
У вівторок, 22 жовтня, відбулися пленарні засідання третьої сесії Верховної Ради України сьомого скликання. Голова Верховної Ради України Володимир Рибак, відкривши ранкове засідання, оголосив про виключення народних депутатів Андрія Павелка та Леоніда Сергієнка зі складу депутатської фракції "Батьківщина" згідно з протоколом засідання фракції.


Із заявами, повідомленнями, пропозиціями виступили уповноважені представники депутатських фракцій.

В.Рибак оголосив до розгляду питання про затвердження розкладу засідань Верховної Ради України на 22-25 жовтня 2013 року.

Головуючий повідомив, що керівники депутатських фракцій на нараді, яка відбулася після Погоджувальної ради у понеділок, ухвалили рішення запропонувати Верховній Раді затвердити розклад засідань Верховної Ради України на 22-25 жовтня 2013 року.

Головуючий поставив пропозицію на голосування.

Народні депутати не підтримали її ("за" - 202).

Після виступів представників фракцій, які аргументували свої позиції під час голосування, головуючий оголосив перерву і запросив керівників фракцій на засідання.

В.Рибак після закінчення перерви повідомив, що керівники фракцій ухвалили рішення на наступному пленарному тижні затвердити порядок денний третьої сесії Верховної Ради України сьомого скликання, а зараз затвердити розклад пленарних засідань на 22-25 жовтня.

Пропозиція не була підтримана ("за" - 201).

Головуючий звернувся до фракцій, які не брали участь в голосуванні ("УДАР" і "Свобода") пояснити: чому вони не голосують за затвердження розкладу пленарних засіданні на цей тиждень?

Представник фракції "Свобода" пояснив позицію фракції тим, що в порядок денний потрібно включати ті законопроекти, рішення щодо яких ухвалили комітети, а "не законопроект про мисливське господарство".

Представник фракції "УДАР" наполягав на розгляді сьогодні питань, пов'язаних з невиплатами соціальних допомог і заслуховуванні Міністра соціальної політики.

Головуючий ще раз вніс на голосування пропозицію про затвердження тижневого розкладу пленарних засідань на 22-25 жовтня.

Парламентарії не підтримали її ("за" - 214 голосів).

Головуючий надав слово представникам фракцій.

Керівник фракції "Батьківщина" А.Яценюк, зокрема, зазначив, що фракція вже місяць вимагає від уряду внесення законопроекту про Державний бюджет на 2014 рік, а також розгляду законопроекту про прокуратуру, який є однією з ключових вимог євроінтеграції.

"Ці три законопроекти, а саме: бюджет, закон про прокуратуру і Спеціальна комісія по реформуванню виборчого законодавства повинні бути в порядку денному поточного пленарного тижня. І ми звертаємося до уряду і до вас забезпечити це", - наголосив А.Яценюк.

На вимогу фракцій Партії регіонів і КПУ у засіданні була оголошена перерва.

Народні депутати після перерви розглянули низку проектів постанов про обрання і звільнення суддів та ухвалили відповідні рішення.

Головуючий зазначив, що зараз необхідно розглянути низку постанов про призначення окремих позачергових виборів сільських та селищних голів. За його словами, "дуже важливо розглянути ці постанови та виконати наше зобов'язання перед місцевими радами. Адже, в деяких органах місцевого самоврядування голови сільських та селищних рад відсутні більше восьми місяців".

Голова Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Давид Жванія повідомив, що Комітет на засіданні 18 вересня 2013 року розглянув 78 клопотань окремих місцевих рад щодо призначення позачергових виборів 69 сільських та 9 селищних голів у зв'язку з достроковим припиненням їх повноважень, а також кілька подань голів Луганської і Запорізької обласних державних адміністрацій про призначення позачергових виборів депутатів сільських рад.

Д.Жванія зазначив, що, приймаючи рішення щодо дати проведення позачергових місцевих виборів, запропонованих у всіх проектах постанов, Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді призначити позачергові вибори окремих сільських, селищних голів та депутатів кількох сільських рад на неділю 15 грудня 2013 року.

Голова Комітету звернув увагу на те, що сьогодні дата 15 грудня вже неактуальна, оскільки відповідно до Закону "Про місцеві вибори" позачергові місцеві вибори призначаються не пізніше ніж за 60 днів до дня виборів, а виборчий процес починається за 50 днів до дня позачергових місцевих виборів. Тому необхідно змінити дату цих виборів на 22 грудня.

Після голосування за перший проект постанови про призначення позачергових виборів Голубинського сільського голови (Голубинська сільська рада Бахчисарайського району Автономної Республіки Крим), яке було нерезультативним ("за" - 219), головуючий поставив на голосування пропозицію про затвердження розкладу пленарних засідань на 22-25 жовтня.

Народні депутати не підтримали її ("за" - 219).

Головуючий закрив ранкове засідання.

На початку вечірнього засідання Голова Верховної Ради України Володимир Рибак повідомив про засідання керівників депутатських фракцій, яке відбулося під час перерви. За його результатами було ухвалено рішення затвердити тижневий порядок пленарних засідань на 22-25 жовтня, заслухати сьогодні Доповідь Кабінету Міністрів про участь України в діяльності з підтримання міжнародного миру і безпеки у 2012 році, розглянути проекти постанови про призначення окремих позачергових виборів сільських та селищних голів та питання ратифікації.

Доповідь Кабінету Міністрів про участь України в діяльності з підтримання міжнародного миру і безпеки у 2012 році представив Перший заступник Міністра закордонних справ Руслан Демченко. У Доповіді, зокрема, йшлося про використання всіх можливих інструментів з боку України для підтримання миру в гарячих точках планети.

"В останні роки за Україною закріпилися лідерські позиції у забезпеченні миротворчих операцій під егідою ООН, зокрема вертолітними підрозділами, які є критично важливим елементом в успішному виконанні місій, насамперед в Африці", - зазначив Перший заступник Міністра.

Р.Демченко, завершуючи виступ, привернув увагу до питання, врегулювання якого знаходиться в безпосередній компетенції Верховної Ради - щодо граничних термінів перебування миротворчих контингентів, які збігаються зі строками, встановленими Радою Безпеки ООН. За його словами, така практика є не лише необґрунтованою, але й викликає непорозуміння в Секретаріаті ООН.

"Вкрай важливо повернутися до попередньої практики, коли рішення Президента України про направлення миротворчого контингенту ООН з підтримання миру схвалюється Верховною Радою без встановлення кінцевого терміну його перебування", - зазначив Перший заступник Міністра.

Голова Комітету з питань національної безпеки і оборони Володимир Литвин висловив думку, що "немає підстав демонструвати переможну самозакоханість у здійсненні відповідних операцій щодо підтримання миру". В.Литвин сказав, що це важливе питання розглядається похапцем. "Водночас, Комітет констатує, що участь України у миротворчих операціях доцільна і корисна. Насамперед, з огляду на нашу бідність, що дозволяє нам отримувати відповідні кошти. Ми констатуємо, що Україна займає 35 місце, вона зменшила і втратила свої позиції серед 115 країн-контрибуторів", - зазначив він і зробив висновок "ми вимушені це робити, щоб забезпечити фінансову підтримку нашого бюджету і забезпечувати виучку наших військ".

В.Литвин на підтвердження своїх слів навів деякі цифри, згідно з якими, під час перебування у миротворчих контингентах підвищили свою кваліфікації 40% вертолітників, 45% офіцерів бойового управління армійської авіації, середній наліт пілотів за 6 місяців складає 120 годин (для досягнення такого показника в Україні потрібно 10 років). За його словами, для підготовки 75 льотчиків 3-го класу потрібно витратити з Державного бюджету майже 300 млн. гривень, а таких коштів у Державному бюджеті немає. "У позитиві маємо у кожній військовій бригаді одну-дві частини, які пройшли бойову виучку", - зазначив він.

Голова Комітету також повідомив: щорічно ООН на підтримання миру виділяє 7,1 млрд. дол., а Україна отримала за 10 років лише 350 млн. дол.

В.Литвин наголосив на проблемах, які виникають. За його словами, деякі з них потребують законодавчого врегулювання.

Головуючий зазначив, що Доповідь взята до відома, а Комітет з питань національної безпеки і оборони підготує відповідний проект постанови з цього питання і Верховна Рада розгляне його.

На голосування було поставлено питання про затвердження розкладу засідань Верховної Ради на 22-25 жовтня з додатковим включенням до нього низки законопроектів.

Народні депутати не проголосували ("за" - 223).

Представники фракцій вносили пропозиції щодо включення до порядку денного тих законопроектів, розгляд яких вони вважають необхідним. Представники опозиційних фракцій, зокрема, наполягали на включенні проекту постанови про призначення позачергових виборів Київського міського голови та депутатів Київської міської ради на 10 листопада 2013 року.

Головуючий також ставив на голосування пропозиції щодо затвердження порядку денного пленарних засідань з включенням законопроектів фракцій "УДАР", "Свобода" і КПУ.

Жодне з голосувань не було результативним.

На вимогу фракцій "Батьківщина" і "УДАР" у засіданні була оголошена перерва.

Головуючий закрив вечірнє засідання.

Наступне пленарне засідання третьої сесії відбудеться у середу, 23 жовтня, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.