Пленарне засідання Верховної Ради України 23 жовтня 2013 року

plenar zasidan

 
У середу, 23 жовтня, Верховна Рада України продовжила роботу в пленарному режимі. На початку ранкового засідання народні депутати виступили з оголошеннями, заявами, повідомленнями.


На вимогу фракцій "Батьківщина" і "УДАР" у засіданні було оголошено перерву.

Голова Верховної Ради України Володимир Рибак запросив керівників фракцій на нараду.

Керівник фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк пояснив причини, з яких фракції вимагали перерву. За його словами, "учора декілька разів ставилося на голосування питання про включення до порядку денного і розгляд питань порядку денного. Жодного разу голосів не було дано по тій простій причині, що Партія регіонів відмовляється розглядати питання по виборах мера міста Києва і Київської міської ради".

А.Яценюк зазначив, що опозиційні фракції проголосують за розклад засідань на 23-25 жовтня за умови включення до нього проекту постанови про вибори мера міста Києва та Київської міської ради.

А.Яценюк також повідомив, що під час перерви на нараді керівників депутатських фракцій Голова Верховної Ради України зобов'язався направити листа з вимогою до Міністра внутрішніх справ В.Захарченка дати чіткі пояснення щодо участі працівників спецпідрозділу "Беркут" у сьогоднішніх і попередніх подіям біля Київської міської ради. "Чому протягом останніх чотирьох засідань Київської міської ради вони перешкоджають народним депутатам у здійсненні їхніх конституційних повноважень щодо відвідування засідань Київської міської ради? - запитав він. "Також ми домовилися про те, що Захарченко буде присутній в п'ятницю на "Годині запитань до Уряду" і буде письмово і усно відповідати на питання опозиції", - повідомив народний депутат.

А.Яценюк попросив В.Рибака оголосити і підтвердити ці домовленості і поставити ці питання на голосування.

Головуючий зазначив, що необхідно визначитися з переліком питань, запланованих до розгляду сьогодні, в четвер та в п'ятницю. Він озвучив вимоги фракцій про включення до порядку денного засідань тих законопроектів, на яких вони наполягають.

В.Рибак повідомив, що він дав доручення підготувати листа Міністрові внутрішніх справ з проханням надати інформацію про сьогоднішні події біля Київської міської ради.

Головуючий також зазначив, що у п'ятницю на "Годині запитань до Уряду" будуть присутні всі міністри, у тому числі і міністр внутрішніх справ, і народні депутати зможуть задати йому запитання і почути відповідь на них.

Головуючий запропонував народним депутатам затвердити розклад засідань Верховної Ради України на 23-25 жовтня 2013 року з доповненням його законопроектами від фракцій.

317 голосами "за" порядок був затверджений.

Народні депутати розглянули питання про включення до порядку денного проекту постанови про призначення позачергових виборів Київського міського голови та депутатів Київської міської ради (щодо проведення виборів через 60 з дня прийняття цієї постанови) за реєстр. №3003.

Проект доповів народний депутат Володимир Яворівський. За його словами, суть постанови полягає у тому, що у ній немає фіксованої дати проведення таких виборів. Він запропонував призначити позачергові вибори Київського міського голови та депутатів Київської міської ради через 60 днів з дня прийняття цієї постанови.

В.Яворівський обґрунтував необхідність прийняття постанови тим, що у місті Києві вже півроку немає самоврядування. Він закликав народних депутатів з більшості проголосувати і зняти це запитання, "провести нормальні вибори в Києві і поставити крапку".

Під час обговорення проекту представники опозиційних фракцій зазначали, що законні вибори у Києві повинні були відбутися вже давно, а те, що відбувається зараз, виходить за рамки здорового глузду.

Представник фракції Партії регіонів Володимир Олійник зазначив, що причиною дискусії і колізії, яка виникла, є незаконні дії нинішньої опозиції, яка була в 2008 році при владі. "Тому, що тоді не питали в киян, не проводили референдум, а просто до коліна в цьому залі перегнули інтереси і переламали інтереси територіальної громади, і достроково призначили вибори як міського голови, так і міської ради. І в результаті появилася ця юридична колізія, коли призначити вибори в Києві - це діяти всупереч Конституції. Тому ми сьогодні наполягаємо на тому, щоб вибори були в Києві чітко так, як вимагає Конституція України", - заявив він.

Представник фракції КПУ Адам Мартинюк зауважив, що у ситуації, яка склалася, винні ті, хто у 2008 році вимагав проведення у столиці позачергових виборів.

А.Мартинюк зазначив, що фракція комуністів завжди підтримувала пропозиції про проведення виборів. "Ми за те, щоб провести позачергові вибори у Києві і в Тернополі", - наголосив він.

Проект постанови не було включено до розкладу засідань Верховної Ради України на 23-25 жовтня ("за" - 199).

Парламентарії далі розглянули питання ратифікації.

Проект закону про ратифікацію Протоколу між Кабінетом Міністрів України і Урядом Республіки Таджикистан про вилучення окремих товарів з режиму вільної торгівлі до Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Республіки Таджикистан про вільну торгівлю від 06 липня 2001 року доповів перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі Анатолій Максюта. Урядовець зазначив, що Протокол був підписаний 28 червня 2012 року у м. Києві і набирає чинності з дати останнього повідомлення про виконання Сторонами необхідних для цього внутрішньодержавних процедур.

За його словами, відповідно до Протоколу на період до набрання чинності для держав Сторін Договору про зону вільної торгівлі, вчиненого 18 жовтня 2011 року у м. Санкт-Петербурзі, товари, номенклатура яких наведена у Додатку 1 до цього Протоколу, вилучаються з режиму вільної торгівлі і обкладаються Таджицькою стороною імпортним митом при їх поставці з митної території України на митну територію Республіки Таджикистан, а товари, номенклатура яких наведена у Додатку 2 до цього Протоколу, вилучаються з режиму вільної торгівлі і обкладаються Українською стороною експортним митом при їх поставці з митної території України на митну територію Республіки Таджикистан.

А.Максюта зазначив, що ратифікація Протоколу сприятиме захисту інтересів вітчизняних виробників в результаті вилучення з режиму вільної торгівлі групи товарів, які обкладатимуться Українською стороною експортним митом при їх поставці з митної території України на митну територію Республіки Таджикистан, та подальшому поглибленню і розвитку взаємовигідного торгівельно-економічного співробітництва між країнами.

Член Комітету у закордонних справах Олександр Козуб доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді підтримати проект закону та ратифікувати згаданий вище Протокол.

Під час обговорення народні депутати висловили зауваження до проекту і пропонували не приймати його.

Законопроект було відхилено ("за" - 156).

Верховна Рада ратифікувала Угоду між Кабінетом Міністрів України, Урядом Російської Федерації та Урядом Угорщини про перевезення ядерних матеріалів між Російською Федерацією та Угорщиною через територію України.

Народні депутати не підтримали проекти законів про ратифікацію Угоди між Урядом України та Урядом Республіки Судан про співробітництво у сфері дослідження та використання космічного простору в мирних цілях і про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Об'єднаних Арабських Еміратів про взаємну охорону інформації з обмеженим доступом.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ігор Калєтнік закрив пленарне засідання.

Наступне пленарне засідання відбудеться у четвер, 24 жовтня, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.