Пленарне засідання Верховної Ради України 8 листопада 2013 року

plenar zasidan

 
У п'ятницю, 8 листопада, завершився черговий пленарний тиждень третьої сесії Верховної Ради сьомого скликання. Голова Верховної Ради України Володимир Рибак, відкривши ранкове засідання, повідомив, що у сесійному залі присутні керівники Моніторингової місії Європейського парламенту Пет Кокс та Александр Кваснєвський.


Народні депутати оплесками привітали гостей.

Парламентарії хвилиною мовчання вшанували пам'ять народного депутата, члена фракції КПУ Михайла Герасимчука, який пішов з життя на 67-му році життя.

В.Рибак запросив керівників депутатських фракцій у кабінет Голови Верховної Ради України для продовження консультацій.

Пленарне засідання далі вів Перший заступник Голови Верховної Ради України Ігор Калєтнік.

Народні депутати розглянули питання про призначення окремих позачергових місцевих виборів.

Заступник голови Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Олег Парасків повідомив, що Комітет розглянув 115 клопотань окремих місцевих рад щодо призначення позачергових виборів 101-го сільського та 14 селищних голів. За наслідками розгляду клопотань Комітетом були підготовлені та зареєстровані у Верховній Раді відповідні проекти постанов.

О.Парасків також поінформував про те, що Комітет розглянув кілька подань голів обласних державних адміністрацій про проведення позачергови виборів депутатів сільських рад та їх голів.

Комітет рекомендує Верховній Раді призначити позачергові вибори окремих сільських та селищних голів на неділю, 30 березня 2013 року.

Представники опозиційних фракцій заявили, що фракції "Батьківщина", "УДАР" і ВО "Свобода" не братимуть участь в голосуваннях за проекти постанов про призначення окремих позачергових місцевих виборів. Аргументуючи свої позиції, вони заявляли про вибірковість призначення таких виборів, наголошували на необхідності провести вибори у всіх регіонах та містах, де це потрібно зробити.

Про неучасть у голосуваннях фракції КПУ заявив її голова П.Симоненко.

Представник фракції Партії регіонів Михайло Чечетов, звертаючись до народних депутатів з опозиційних фракцій, заявив, що відмовляючись голосувати за постанови про призначення окремих позачергових місцевих виборів, "опозиція, практично, хоронить євроінтеграцію України, а також місцеве самоврядування".

М.Чечетов запропонував проголосувати за дати проведення виборів.

Головуючий поставив на голосування перший з проектів постанов про призначення окремих позачергових місцевих виборів.

Проект постанови не був підтриманий ("за" -124).

Головуючий сказав, що немає сенсу ставити на голосування інші проекти постанов.

І.Калєтнік оголосив до розгляду проект постанови про відзначення 100-річчя з дня заснування Карадазької біологічної станції - Карадазького природного заповідника Національної академії наук України.

Доповідач, народний депутат Лілія Гриневич, заявила, що автори проектів постанов про відзначення пам'ятних дат готові доповідати свої проекти, "але тоді, коли буде вирішене найголовніше питання - питання євроінтеграційних законів".

"Не потрібно зараз марнувати час. Цей час, поки йдуть консультації, можна використати для оголошення запитів. По інших питаннях опозиція голосувати не буде, поки не будуть винесені євроінтеграційні закони", - заявила вона.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ігор Калєтнік і Заступник Голови Верховної Ради України Руслан Кошулинський оголосили депутатські запити.

Народні депутати виступили із заявами, повідомленнями, пропозиціями.

Керівник фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк повідомив про завершення консультацій голів депутатських фракцій за участю представників місії Європарламенту П.Кокса та А.Кваснєвського. "Опозиція готова на будь-які компроміси, які дадуть можливість Україні підписати угоду з ЄС 28 листопада. Опозиція готова, а влада не готова ні на що", - заявив він.

А.Яценюк також зазначив, що в кабінеті Голови Верховної Ради України "був продемонстрований сценарій зриву саміту Україна-ЄС", - і додав, що всі пропозиції опозиції були відхилені політичними опонентами.

"Ми готові проголосувати за перше читання двох проектів: закону про прокуратуру і про вибори депутатів в редакції Президента та Партії регіонів. І ми офіційно заявляємо, що у вівторок на вимогу більш, ніж 150 народних депутатів спікер парламенту зобов'язаний скликати позачергове засідання Верховної Ради, на якому повинні бути прийняті в цілому три законопроекти: про надання можливості Юлії Тимошенко отримати медичну допомогу; про прокуратуру і про вибори народних депутатів України.

На той випадок, якщо у вівторок Партія регіонів з'явиться до парламенту і проголосує ці три закони - це означає, що угода у Вільнюсі буде підписана. Якщо Партія регіонів проігнорує, це означатиме, що Партія регіонів і Янукович зірвали європейське майбутнє українців і на них вся повнота відповідальності.

Ми демонструємо акт доброї волі і не дамо можливості вам покласти на нас відповідальність за зрив саміту. Ми голосуємо за перше читання двох законів в редакції Януковича і Партія регіонів і вимагаємо від вас у вівторок проголосувати за три останніх закони" - наголосив він.

Керівник фракції "УДАР" Віталій Кличко підтвердив, що консультації лідерів депутатських фракцій не знайшли порозуміння.

"Ми робимо всі кроки для того, щоб угода була підписана. Але, як неодноразово заявляли представники європейської інтеграції, для підписання угоди нам потрібно не тільки прийняти євроінтеграційні законопроекти, але також вирішити питання політв'язнів, вирішити питання Юлії Тимошенко. В цьому напрямку була створена робоча група з підготовки законопроекту і на цьому далі не пішло. Прогресу в переговорах немає. Пан Васильєв, якого запросили представники фракції і представники місії Кокса-Кваснєвського, заявив, що нам потрібен тиждень. На жаль, через тиждень ми можемо говорити вже про історію, а не про майбутнє України", - зазначив він.

В.Кличко звернувся до представників фракції Партії регіонів "підкріпити свої гучні заяви про євроінтеграцію: зібратись у вівторок для того, щоб проголосувати всі три закони: вибори, прокуратуру і закон, що стосується Юлії Тимошенко. Тому що в середу буде рішення ЄС, що стосується євроінтеграційних прагнень України. І ми всі повинні не тільки заявами, а нашими діями підкріпити рух України в Європейський Союз".

Представник фракції Партії регіонів Інна Богословська зазначила, що "сьогодні треба дуже відповідально віднестися до тих кроків, які знаходять вже розуміння в усіх фракціях. І схема, на яку ми зараз погоджуємося, розкриє нам можливості підписати у Вільнюсі саміт, не дивлячись на протистояння і непорозуміння серед деяких політиків".

І.Богословська запропонувала створити робочу групу для підготовки законопроекту про лікування засуджених за кордоном, яка, за її словами, "напрацює кінцевий варіант законопроекту, під яким підпишуться лідери всіх фракцій, і парламент за це проголосує".

Голова Верховної Ради України Володимир Рибак, перервавши виступи народних депутатів, надав слово керівникам фракцій.

Голова фракції ВО "Свобода" Олег Тягнибок повідомив, що "всі ці перемовини, які зараз були в Голови українського парламенту, завершилися тим, що опозиція повністю продемонструвала своє бажання вирішити це питання і готова піти вже на максимальні компроміси".

О.Тягнибок поінформував про пропозицію фракції "Свобода" щодо виходу з ситуації у питанні Ю.Тимошенко: "зміна до Кримінального кодексу (статті 84) фактично в кількох реченнях: кожен ув'язнений може отримати право на лікування за кордоном у випадку рішення суду".

"Ми всі розуміємо, що питання Тимошенко - сьогодні не в юридичній стороні лежить, а це є політичне питання. Дуже позитивно, що під час тих наших перемовин з представниками більшості, були присутні європейські очільники Кокс і Кваснєвський. І вони на свої очі могли побачити і відчути, хто правий і хто неправий, хто лукавить і хто не лукавить.

Незважаючи на те, що законопроекти про прокуратуру і про вибори є вкрай несприйнятливими в цій редакції для фракції ВО "Свобода", заради вирішення позитивного питання у Вільнюсі ми сьогодні проголосуємо за них в першому читанні навіть без обговорення і сподіваємося, що Партія регіонів дотримається слова. І у вівторок чи в середу ми зберемося тут на позачергову сесію, вирішимо питання по Тимошенко і це відкриє ворота перед Вільнюсом", - зазначив він.

Представник фракції "Батьківщина" Олександр Турчинов сказав, що за час переговорів у Голови Верховної Ради "не було таких компромісів, на які не погоджувалася б опозиція для того, щоб забезпечити реально європейську інтеграцію, для того щоб прийняти всі європейські закони і припинити вкінці-кінців репресії в Україні, звільнивши лідера опозиції Юлію Тимошенко. Ми побачили, що, на жаль, Партія регіонів не готова вирішувати це питання".

О.Турчинов сказав, що опозиція підтримує пропозицію фракції Партії регіонів про створення робочої групи. Він звернувся до головуючого з проханням поставити цю пропозицію зараз на голосування. "Я переконаний, що така група прийме і політичне, і юридичне правильно виважене рішення. І ми зможемо у вівторок проголосувати за основу і в цілому всі три закони, на яких наполягає Європейський Союз", - зазначив він.

Голова фракції КПУ Петро Симоненко заявив, що фракція не буде брати участь у голосуваннях за "євроінтеграційні закони".

В.Рибак оголосив до розгляду проект закону про прокуратуру.

Представник фракції "Батьківщина" О.Турчинов запропонував перед розглядом законопроекту проголосувати за створення робочої групи для підготовки законопроектів щодо лікування за кордоном осіб, позбавлених волі.

Головуючий поставив на голосування питання про включення до порядку денного питання про створення робочої групи.

Народні депутати 280 голосами "за" підтримали пропозицію.

В.Рибак повідомив про два варіанти створення робочої групи - на пропорційній основі (варіант фракції Партії регіонів) та за участю чотирьох керівників фракцій (за винятком керівника фракції КПУ), чотирьох голів парламентських комітетів і одного представника від позафракційних (варіант опозиційних фракцій).

Парламентарії проголосували за перший варіант ("за" - 289).

Головуючий оголосив до розгляду проект закону про прокуратуру і альтернативний законопроект.

Голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем'якін доповів законопроекти. Він зазначив, що ці законопроекти підготовлені на основі одного законопроекту, напрацьованого Комітетом.

А.Кожем'якін також повідомив, що Комітет постійно проводив круглі столи, науково-практичні конференції, спілкувався з іноземними представниками, але так сталося, що президентський законопроект потрапив у Венеціанську комісію раніше, ніж той, який свого часу теж там був і теж отримав позитивний висновок.

"Підкорюючись сьогодні політичному рішенню всіх керівників опозиційних фракцій, а також фракції Партії регіонів, яке було прийнято на Погоджувальній раді за участю представників європейської місії пана Кокса і Кваснєвського, я вважаю, що треба проголосувати сьогодні за прийняття цього законопроекту у першому читанні… Закривши очі, не дивлячись на те, що там є питання, які сьогодні нас всіх торкаються - це питання і загального нагляду, і питання незрозумілих дисциплінарних відповідальностей прокурора дуже багато. Але я не хочу про це говорити, тому що рішення прийнято. Ми сьогодні робимо перший крок до того, щоб Україна підписала угоду", - наголосив А.Кожем'якін.

Головуючий поставив на голосування питання про включення до порядку денного законопроектів за реєстр. 3541 і 3541-1.

287 голосами "за" обидва законопроекти були включені до порядку денного засідання.

На голосування без обговорення було поставлено проект закону про прокуратуру за реєстр. №3541.

Законопроект було прийнято за основу 286 голосами "за".

До порядку денного 285 голосами "за" було включено проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства з питань проведення виборів (реєстр. №3396) і альтернативний проект (реєстр. №3396-1).

Законопроекти доповів заступник Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Олег Парасків. Він зазначив, що розглядаючи ці законопроекти, члени Комітету взяли до уваги, що при їх підготовці автори врахували висновки та рекомендації місії ОБСЄ зі спостереження за виборами народних депутатів 28 жовтня 2012 року та інших місій офіційних спостерігачів від іноземних держав і міжнародних організацій, а також Спільний висновок Венеціанської комісії та ОБСЄ від 14-15 червня до розроблених Міністерством юстиції проектів змін до законів "Про вибори народних депутатів України", "Про Центральну виборчу комісію", "Про повторні вибори в Україні" та Спільний висновок Венеціанської комісії від 12-13 жовтня 2013 року.

О.Парасків повідомив, що Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект (реєстр. №3396), а альтернативний до нього проект (реєстр. №3396-1) відхилити.

Законопроект 281 голосом "за" було прийнято за основу. Водночас прийнято рішення про скорочення терміну підготовки законопроекту до другого читання.

Парламентарії також ухвалили рішення про скорочення вдвічі терміну підготовки до другого читання законопроекту за реєстр. №3541 ("за" - 287).

Народні депутати продовжили виступи із заявами, повідомленнями, пропозиціями.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ігор Калєтнік закрив пленарне засідання.

11-15 листопада народні депутати працюватимуть у комітетах, комісіях та фракціях.

Наступне пленарне засідання третьої сесії відбудеться у вівторок, 19 листопада, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

  +0 #1 555 8 нояб. 2013 г., 17:47:48
Влада Януковича обікрала 15 тис. вкладників “Західінкомбанка” на 340 млн. гр. Це найбільша банківська афера під прикриттям “Гаранта” та НБУ. Українцям такий “Президент” не потрібен.

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

За прошедшие сутки на линии фронта произошло 68 боевых столкновений, враг нанес 2 ракетных и 64 авиационных удара, 75 раз обстрелял из РСЗО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.