Пленарні засідання Верховної Ради України 19 листопада 2013 року

plenar zasidan

 
У вівторок, 19 листопада, відбулися пленарні засідання третьої сесії Верховної Ради України сьомого скликання. На початку ранкового засідання народні депутати хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих в авіакатастрофі, яка сталася 17 листопада 2013 року в аеропорту міста Казань (Російська Федерація).


Голова Верховної Ради України Володимир Рибак запропонував від імені Верховної Ради дати протокольне доручення центральним органам виконавчої влади проаналізувати стан дотримання вимог щодо безпеки польотів пасажирських літаків та вжити відповідних заходів щодо унеможливлення аварійних ситуацій під час перевезення пасажирів.

Із заявами, повідомленнями, пропозиціями виступили уповноважені представники депутатських фракцій.

Верховна Рада достроково припинила повноваження народного депутата України М.Герасимчука у зв'язку із смертю.

Голова Верховної Ради України Володимир Рибак запропонував затвердити розклад засідань Верховної Ради на 19-22 листопада 2013 року.

Народні депутати не підтримали пропозицію ("за" - 195). У голосуванні не брали участь фракції опозиції.

Парламентарії розглянули питання ратифікації.

Проект закону про ратифікацію Фінансової угоди (Проект "Реабілітація гідроелектростанцій") між Україною та Європейським інвестиційним банком доповів перший заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості Ігор Попович. Урядовець зазначив, що прийняття цього закону надасть можливість залучити кредит у розмірі 200 мільйонів євро від Європейського інвестиційного банку для фінансування реконструкції 22-х гідроагрегатів, заміни гідромеханічного та електромеханічного обладнання на шести гідроелектростанціях Дніпровського каскаду. За його словами, загальна вартість проекту становить 470 мільйонів євро. Проект передбачається реалізувати за рахунок: коштів Європейського банку реконструкцій та розвитку - це 200 мільйонів євро, коштів Європейського інвестиційного банку - це 200 мільйонів євро і власні кошти "Укргідроенерго" - 70 мільйонів євро.

І.Попович також зазначив, що згідно з Фінансовою угодою з Європейським інвестиційним банком позика надається на пільгових умовах на 20 років з пільговим періодом погашення 5 років. Завершення реалізації проекту планується у 2017 році.

"Реалізація проекту дозволить забезпечити надійну експлуатацію гідротехнічних споруд, підвищити потужні гідроелектростанції щонайменше на 10 відсотків та подовжити термін експлуатації гідроелектростанцій щонайменше на 40 років і з одночасним поліпшенням їх екологічної та технічної безпеки, поліпшити оперативну стабільність та надійність електропостачання, ефективніше використовувати водні ресурси держави. Реалізація проекту також сприятиме підвищенню енергетичної безпеки України, технічної гармонізації із енергетичним ринком європейського сполучення", - наголосив доповідач.

Заступник голови Комітету у закордонних справах Юрій Мірошниченко доповів рішення Комітету рекомендувати парламенту ратифікувати Фінансову угоду.

Після обговорення законопроекту на вимогу фракцій "Батьківщина" і "УДАР" у засіданні було оголошено перерву, під час якої керівники депутатських фракцій провели консультації з питань порядку денного.

Після закінчення перерви головуючий повідомив про досягнуті керівниками фракцій домовленості щодо розгляду першими на пленарних засіданнях у четвер "євроінтеграційних законопроектів", у тому числі чотирьох, запланованих до розгляду сьогодні.

Керівник фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк окремо наголосив на позиції опозиційних фракцій "відкликати всі поправки до законопроекту про прокуратуру, за виключенням десяти, які визначені Венеціанською комісією".

А.Яценюк також повідомив, що опозиція відкличе свої поправки і до законопроекту про внесення змін до Закону "Про вибори" з тим, щоб "проголосувати за закон про прокуратуру і за закон про вибори народних депутатів в другому читанні і в цілому".

Керівник фракції "Батьківщина" повідомив, що опозиція готова голосувати за законопроект щодо можливості лікування осіб, засуджених до позбавлення волі, який відповідає концепції Партії регіонів. Він звернувся до фракції Партії регіонів у четвер проголосувати за цей законопроект.

Верховна Рада прийняла в цілому проект закону про ратифікацію Фінансової угоди (Проект "Реабілітація гідроелектростанцій") між Україною та Європейським інвестиційним банком.

Підготовлений до розгляду у другому читанні законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав інвесторів доповів голова Комітету з питань промислової та інвестиційної політики Юрій Воропаєв. Він зазначив, що метою прийняття проекту є подальше забезпечення підвищення ефективності захисту прав інвесторів та акціонерів товариств. За його словами, до законопроекту внесено 119 зауважень та поправок, з яких 55 враховані повністю або редакційно.

Ю.Воропаєв повідомив, що Комітет розглянув пропозиції народних депутатів і пропонує Верховній Раді прийняти законопроект в цілому як закон.

Народні депутати розглянули поправки, на яких наполягали їх автори.

Законопроект не набрав голосів для прийняття в цілому і був направлений на повторне друге читання.

Проект закону про заборону фінансових пірамід в Україні доповів Голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг Борис Візіров. Він зазначив, що "фінансові піраміди є суспільно-небезпечним явищем, від діяльності яких страждають перш за все соціально-незахищені верстви населення. Тому, в розвинених країнах світу фінансові піраміди заборонені, а їх створення визнається злочином та карається тривалим терміном ув'язнення".

Доповідач звернув увагу на те, що чинне українське законодавство не визначає поняття "фінансової піраміди" та не дозволяє ефективно протидіяти їхній діяльності. "Для того, щоб захистити наших громадян від цього шахрайства необхідно законодавчо заборонити фінансові піраміди в Україні та встановити кримінальну відповідальність за їх створення", - наголосив він.

Б.Візіров повідомив, що цим законопроектом пропонується: дати визначення "фінансова піраміда"; заборонити умисне створення фінансових пірамід та їхню рекламу; запровадити кримінальну відповідальність за залучення коштів через піраміди, пропонування участі у них та умисне створення умов для їх діяльності. За словами доповідача, у законопроекті враховано світовий досвід боротьби з фінансовими пірамідами, особливості цивільного та кримінального законодавства України, а також інтереси суспільства щодо заборони фінансових пірамід.

"Очікуваними результатами прийняття законопроекту є припинення діяльності фінансових пірамід в Україні, зникнення їх реклами та посилення захисту майнових прав громадян України", - зазначив Голова Національної комісії.

Голова Комітету з питань фінансів і банківської діяльності Олександр Риженков доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Під час обговорення народні депутати звертали увагу на те, що останнім часом почастішали випадки шахрайства з допомогою фінансових пірамід. Однак, за їхніми словами, чинне законодавство недостатньо захищає громадян від таких угод.

Більшість парламентаріїв підтримали законопроект. Народні депутати наголошували на тому, що запропоновані законопроектом зміни дадуть можливість мінімізувати появу нових схем та фінансових пірамід, а також встановлять конкретні покарання за їхню організацію.

Водночас, вони наголошували на необхідності передбачити більш жорстку відповідальність за діяльність фінансових пірамід.

Законопроект 310 голосами "за" було прийнято за основу.

За результатами розгляду у першому читанні і голосування було відхилено проект закону про внесення зміни до статті 9 Закону "Про лікарські засоби" (щодо державної реєстрації лікарських засобів).

Верховна Рада ухвалила в цілому проект закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо забезпечення вугіллям або торф'яними брикетами.

Головуючий закрив ранкове засідання.

На вечірньому засіданні народні депутати продовжили розгляд законопроектів у першому читанні.

Проект закону про внесення змін до статті 240 Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за незаконний видобуток корисних копалин доповів заступник Міністра екології та природних ресурсів Олександр Сушко. Урядовець зазначив, що метою цього законопроекту є подальше вдосконалення кримінально-правових норм щодо відповідальності за порушення правил охорони надр, уточнення конструктивних ознак складу злочину, його кваліфікуючих ознак, видів та розміру покарання.

За його словами, проектом передбачено ввести кримінальну відповідальність за незаконне видобування корисних копалин не лише загальнодержавного, але й місцевого значення, шляхом виключення вказівки на корисні копалини загальнодержавного значення. Незаконне видобування корисних копалин як одне із найбільш суспільно небезпечних діянь пропонується передбачити у кваліфікованому складі злочину. При цьому має враховуватися розмір незаконного видобування корисних копалин.

Посилення відповідальності передбачено й шляхом утворення особливо кваліфікованого складу злочину. Як особливі кваліфікуючі ознаки пропонується визнати незаконне видобування корисних копалин у особливо великих розмірах та діяння, передбачені статтею 240 Кримінального кодексу, якщо вони призвели до "тяжких наслідків".

О.Сушко зазначив, що прийняття цього законопроекту сприятиме забезпеченню правопорядку у сфері використання та охороні мінеральних ресурсів, площ їх залягання, а також здійсненню загальнопрофілактичного і спеціального попереджувального впливу на осіб, які за родом своїх професійних занять як пов'язані, так і не пов'язані з експлуатацією родовищ корисних копалин.

Секретар Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Віталій Журавський доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Народні депутати наголошували на актуальності питання, яке, за їхніми словами, "вже не тільки назріло, а й перезріло".

Промовці загалом підтримували ідею законопроекту. Водночас, вони висловили до нього свої зауваження щодо недосконалості окремих запропонованих норм.

Законопроект 284 голосами "за" було прийнято за основу.

Проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо включення відомостей про діючих юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців до Єдиного державного реєстру доповів голова державної реєстраційної служби Дмитро Ворона. Він зазначив, що цим проектом пропонується продовжити процес включення до Єдиного державного реєстру відомостей про юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, які зареєстровані до 1 липня 2004 року та до цього часу не подали державному реєстратору про себе відомості.

Голова Комітету з питань підприємництва, регуляторної та антимонопольної політики Олександра Кужель доповіла рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Народні депутати 331 голосом "за" підтримали пропозицію профільного комітету.

Верховна Рада також прийняла у першому читанні проект закону про внесення зміни до статті 7 Закону "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням" щодо зарахування до страхового стажу періоду відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Народні депутати розглянули поправки до підготовленого до другого читання проект закону про внесення змін до додатків №№ 3 та 7 до Закону "Про Державний бюджет України на 2013 рік" (щодо зміни назви субвенції) і 275 голосами "за" прийняли його в цілому.

В цілому прийнято законопроекти про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за керування транспортними засобами у стані сп'яніння і про внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров'я (щодо строків укладання контрактів з керівниками державних, комунальних закладів охорони здоров'я).

Верховна Рада прийняла Постанову "Про Рекомендації парламентських слухань "Проблеми розвитку українського книговидавництва, книгорозповсюдження та перспективи підтримки книгочитання в Україні".

Народні депутати розглянули низку проектів постанов про відзначення пам'ятних дат і ухвалили відповідні рішення.

Головуючий закрив вечірнє засідання.

Наступне пленарне засідання третьої сесії відбудеться у середу, 20 листопада, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

За прошедшие сутки боевая активность уменьшилась - на фронте произошло 54 боевых столкновения, враг нанес 8 ракетных и 85 авиационных ударов

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.