Пленарне засідання Верховної Рада 20 грудня 2013 року

plenar zasidan

 
У п'ятницю, 20 грудня, відбулося пленарне засідання третьої сесії Верховної Ради сьомого скликання. Голова Верховної Ради України Володимир Рибак, відкривши ранкове засідання, повідомив, що сьогодні відзначається День міліції. Він привітав всіх ветеранів, працівників міліції, які чесно несуть свою нелегку і небезпечну службу на благо українського народу, з професійним святом та побажав їм міцного здоров'я, щастя і високих професійних здобутків у справі служіння в ім'я України.


Головуючий повідомив, що у сесійній залі присутні Генеральний прокурор В.Пшонка та члени Кабінету Міністрів.

Генеральний прокурор Віктор Пшонка поінформував народних депутатів про події, що сталися у ніч з 29 на 30 листопада та 1 грудня 2013 року, стосовно учасників акцій на Майдані Незалежності та на вулиці Банковій. Він зазначив, що "порушення громадського порядку призвели до протистоянь між учасниками акцій та правоохоронцями. За усіма такими фактами прокуратурою та правоохоронними органами відповідно до визначених законом повноважень проводяться перевірки у низці кримінальних проваджень, здійснюється досудове розслідування".

В.Пшонка також повідомив, що розслідування подій 30 листопада та 1 грудня перебуває під його особистим контролем. "Відомості про перевищення працівниками міліції владних повноважень під час масових заходів зранку 30 листопада на Майдані Незалежності того ж дня внесено до єдиного реєстру. Розслідування проводиться Головним слідчим управлінням Генеральної прокуратури України. У справі створено групу з найбільш досвідчених слідчих та процесуальних керівників", - зазначив він.

За словами Генерального прокурора, на даний час слідством з'ясовано, що протидія з боку окремих мітингувальників встановленню на Майдані Незалежності новорічної ялинки стала безпосереднім приводом для залучення правоохоронців. Підготовка площі до новорічних свят розпочалася задовго до масових акцій, а їх проведення значно ускладнило роботу комунальників.

В.Пшонка поінформував про вжиті у ті дні заходи з боку правоохоронних органів щодо охорони громадського порядку та виклав хронологію подій.

Генеральний прокурор повідомив, що слідство зараз працює за трьома основними напрямами - це встановлення причетності і ступеню винуватості, по-перше, керівництва та працівників підрозділу міліції особливого призначення "Беркуту"; встановлення державних посадовців, котрі мають відношення до прийняття певних рішень або навпаки до бездіяльності, що призвело до порушення закону і тих наслідків, які сьогодні маємо; встановлення організаторів провокацій та безпосередньо тих осіб, які ці провокації здійснювали.

За його словами, "сьогодні допитано понад 20 осіб, в тому числі керівництво столичної міліції та Міністерства внутрішніх справ, працівників спецпідрозділу "Беркут", призначено 57 судових експертиз, вивчаються наявні відеозаписи".

"В результаті слідства знайшли підтвердження 88 заяв про спричинення правоохоронцями тілесних ушкоджень під час протистоянь 29-30 листопада. Всього було госпіталізовано двох осіб. Серед потерпілих: 7 студентів, 2 іноземці, 3 неповнолітніх та 7 журналістів. Решта 70 - це повнолітні цивільні особи.

За попередніми висновками службового розслідування Міністерства внутрішніх справ визнається, що в окремих випадках застосування заходів фізичного впливу та спеціальних засобів перевищувало міру, необхідну для виконання покладених на працівників міліції обов'язків і не зводилося до мінімуму можливості завдання шкоди здоров'ю правопорушників", - повідомив В.Пшонка.

Генеральний прокурор зазначив, що є об'єктивні чинники, які не дають можливість завершити розслідування у короткі терміни. "Це значний обсяг матеріалу, що підлягає вивченню та дослідженню, неявка на допити потерпілих і свідків, у тому числі народних депутатів України і інші складності, що виникають при проведенні слідства", - сказав він.

В.Пшонка також поінформував про події 1 грудня, які розпочалися мирною ходою між Михайлівською і Софіївською площами, далі відбувалися на вулиці Хрещатик та Майдані Незалежності, звідки почали захоплювати адміністративні будівлі Київської міської державної адміністрації та господарського управління професійних спілок України, та біля Адміністрації Президента.

За його словами, зокрема, "біля Адміністрації Президента радикальними групами організовано масові заворушення і посягання на життя працівників правоохоронних органів. У військовослужбовців кидали бруківку, запалювальні суміші, шумові гранати, інші предмети, їх били металевими ланцюгами, скло на шоломах заливали фарбою. Протягом всього часу правоохоронці, незважаючи на численні напади, не вживали жодних активних заходів. Загалом це протистояння тривало майже 4 години".

В.Пшонка повідомив, що за фактами зазначених подій біля Адміністрації Президента в Єдиному реєстрі досудових розслідувань зареєстровано два кримінальних провадження, зокрема, розслідуються провадження за фактами масових заворушень, посягання на життя працівників міліції, угону навантажувача та опору працівникам правоохоронних органів і умисного заподіяння їм тілесних ушкоджень.

"Крім того, правоохоронними органами розслідуються провадження за фактами насильства та опору працівникам міліції на Майдані Незалежності поблизу приміщення Кабінету Міністрів України та пам'ятника Леніну, опору та застосування фізичної сили стосовно державного виконавця, масових заворушень біля будівлі Київської міської державної адміністрації, замаху на заподіяння судді Шевченківського районного суду міста Києва тілесних ушкоджень", - повідомив він.

Генеральний прокурор повідомив, що на цей час встановлено 19 осіб, які брали участь у зазначених правопорушеннях, 8 з них вже визнали свою вину. Рішенням суду затверджено угоди про визнання винуватості та примирення. Ця процесуальна дія уже зроблена і судом установлена. Стосовно одного справа розглядається прямо зараз в суді.

Із 19 осіб, яких було заарештовано, сьогодні звільнено вже 15. Під вартою залишаються 4 особи: Смалій - підозрюваний у замаху на заподіяння судді тілесних ушкоджень; Дзинзя, Кадура, Притуленко - затримані за фактами неправомірного заволодіння 1 грудня навантажувачем, масових заворушень та посягання на життя працівників правоохоронних органів поблизу приміщення Адміністрації Президента України.

За його словами, також слідчими Прокуратури міста Києва розслідується кримінальне провадження про перевищення влади працівниками міліції та перешкоджання законній професійній діяльності журналістів. З'ясовуються обставини заподіяння мітингувальникам, в тому числі журналістам, тілесних ушкоджень. На цей час слідчими прокуратури проведено 220 допитів, вилучені та оглянуті відеозаписи і фотокартки, за якими проводяться впізнання. Призначено 42 судові експертизи. Надані доручення на встановлення свідків та очевидців подій, у тому числі працівників міліції, що перебували на місці подій.

Унаслідок подій 1 грудня отримали тілесні ушкодження, загалом звернулися в медичні установи 220 осіб. У тому числі 119 працівників правоохоронних органів, 3 іноземці, 4 неповнолітніх, 7 студентів, а також 24 журналісти.

"Прикро, проте незаконні дії продовжувалися і після 1 грудня. Серед них: захоплення і силове утримання адміністративних будівель Київської міської державної адміністрації, Будинку профспілок; перешкоджання нормальному функціонуванню Кабінету Міністрів України; руйнування пам'ятника у місті Києві; спричинення тілесних ушкоджень працівникам правоохоронних органів, а також втручання у діяльність і тиск на працівників Генеральної прокуратури шляхом блокування входів до будівлі, судових органів, шляхом блокування Шевченківського районного суду, працівників правоохоронних органів шляхом проникнення до приміщення Управління про боротьбі з організованою злочинністю Головного управління Міністерства внутрішніх справ у місті Києві", - повідомив В.Пшонка.

За його словами, усього за період з 24 листопада до 14 грудня розпочато 40 кримінальних проваджень. 14 розслідуються органами прокуратури, 26 - органами внутрішніх справ і 2 справи - Службою безпеки України. Все це кримінальні справи по подіям від 29 листопада до 14 грудня по подіям в центрі міста Києва.

В.Пшонка наголосив на тому, що на Майдані Незалежності за час проведення акцій неодноразово лунали заклики до насильницького захоплення державної влади. У зв'язку з цим слідчими Служби безпеки зареєстровано два провадження про вчинення групою осіб незаконних дій, спрямованих на захоплення державної влади в Україні за статтею 109 Кримінального кодексу України.

"Аналіз матеріалів розслідування свідчить, що до зазначених провокацій і правопорушень причетні члени радикальних угрупувань, які вже тривалий час діють під виглядом різноманітних громадських організацій, в тому числі спортивного напрямку. Вони відрізняються потужним фінансуванням, згуртованістю та веденням ідеологічної роботи щодо розповсюдження націоналізму і розпалювання міжнаціональної ворожнечі", - повідомив він.

В.Пшонка сказав, що у народних депутатів є право ознайомитися з наданими Генеральній прокуратурі від Служби безпеки України матеріалами і він попросить керівника Служби безпеки України частково з ними ознайомити.

Генеральний прокурор звернув увагу на випадок, який "закликав до насилля та повалення існуючої влади". "До таких подій не можна ставитися безпечно, легковажно і безвідповідально. Вважаю, що з цим не можуть не погодитися народні обранці. Наша країна не має права стати полігоном для підготовки бойовиків та різних радикальних угрупувань. Ми відповідаємо з вами за моральність суспільства, за єдність суспільства, за спокій суспільства, за те, щоб в державі діяли закони, які приймаються в цьому залі. Як свідчать зібрані матеріали, не все відбувалося так однозначно та однобічно як це здебільшого коментується. Очевидно, що правда у кожного своя і це помітно сьогодні по реагуванню на виступ Генерального прокурора України. Але об'єктивність ніхто не скасовував", - наголосив він і запропонував народним депутатам "задля збереження цієї самої об'єктивності переглянути кадри з подій, про які йде мова".

В.Пшонка заявив, що "громадяни мають право на мирні зібрання. Водночас, такі заходи не повинні виходити за безпечні межі, а вуличні акції переростати у неприховану агресію і перешкоджати роботі органів державної влади". Він наголосив на тому, що "у державі є влада, діє закон і він єдиний для всіх. І приймаються ці закони в цьому залі. Будемо поважати ті чинні закони, за які ви голосуєте".

Народні депутати переглянули відеоматеріали подій, що сталися у ніч з 29 на 30 листопада та 1 грудня 2013 року на Майдані Незалежності та на вулиці Банковій.

В.Пшонка відповів на запитання народних депутатів.

Представники опозиційних фракцій, зокрема, запитували у Генерального прокурора: чому на відеокадрах немає побиття міліціонерів, а є кадри, де журналістів, молодих людей б'ють беркутівці, кадри, на яких розправляються над мирними учасниками акції?

В.Пшонка зазначив, що у слідства головне завдання - це встановити істину і об'єктивність. "Буде установлена відповідальність, як тих радикальних мітингувальників, так і тих правоохоронців, які перевищили силу", - відповів він.

В.Пшонка відповідаючи на запитання про свою відставку, зазначив: "я добре знаю закон і не треба мене лякати. В цьому залі вирішується доля Генерального прокурора, і ви знаєте, що в подальшому вирішує президент держави. Будемо діяти по закону. Дійте по закону".

Генеральний прокурор також висловив своє ставлення до пропозицій, які зараз висловлюються в робочих групах Конституційної асамблеї з вимогою позбавити прокуратуру функцій загального нагляду, в тому числі і щодо захисту конституційних прав, свобод людини і громадянина. Він зазначив, що у Верховній Раді в першому читанні розглянутий проект закону про прокуратуру. Сьогодні дані висновки Венеціанської комісії. "Дійсно, прокуратура європейських стандартів, вона не має в собі в цілому поняття загального нагляду. Але право зберегти елементи загального нагляду особливо там, де йдуть вони на захист держави і конституційних прав громадян, вони повинні бути залишені", - вважає В.Пшонка.

Керівник фракції ВО "Свобода" О.Тягнибок, звертаючись до Генерального прокурора, звинуватив його в "упередженості та в односторонності показаних відеоматеріалів".

"Де були ці відео? Вони були де-небудь? Не було їх. І ви це знаєте. Те, про що ви говорите, воно було. Але повинен бути баланс поняття і баланс справедливості. Ви за справедливість? Слідство за справедливість. Якщо, не може бути війни закону. А ви штовхаєте слідство і Генерального прокурора на війну з законом. Цього не буде. Мандат законності - це мандат довіри до Генеральної прокуратури, яка отримана в цьому залі. Тому я прийшов не для того, щоб ви мене вмонтували в поняття політику в кримінальні справи", - відповів В.Пшонка.

Керівник фракції "УДАР" В.Кличко, звертаючись до Генерального прокурора, зазначив, що він, після тих кадрів, які тільки що бачили на екрані, може сказати, як учасник активних подій, які відбувались, що це була мирна демонстрація, на яку вийшли майже мільйон людей. Він запитав: "Хто організував побиття людей 30 листопада та 1 грудня? Хто дав дозвіл на проведення силової акції в ніч на 11 грудня?", - і попросив дати чітку відповідь.

В.Пшонка відповів: "сьогодні конкретно сказати прізвище посадової особи, яка дала наказ, і був чи це наказ на заподіяння того, що "Беркут" перевищив свою силу, слідство відповісти ще не може… Слідством вивчено всі радіорозмови "Беркуту", там немає жодного слова, що кимось із посадових осіб був виданий наказ. Але ми розуміємо з вами, що наказ може бути виданий не тільки в радіорозмові, а й іншим чином - все це зараз встановлюється слідством".

Генеральний прокурор також відповів на інші запитання народних депутатів.

Члени Кабінету Міністрів та Генеральний прокурор залишили сесійну залу.

Заступник Голови Верховної Ради України Руслан Кошулинський оголосив депутатські запити.

Голова Верховної Ради України Володимир Рибак, завершуючи засідання, привітав усіх з наступаючим Новим Роком та Різдвом Христовим. "Нехай прекрасні зимові свята принесуть нам всім в державі і спокій, і злагоду", - зазначив він.

В.Рибак побажав всім доброго здоров'я, родинного щастя, достатку, благополуччя. "Бажаю гарного настрою - ми не повинні весь час в поганому настрої бути, любові, щастя, енергії і нових звершень на благо українського народу", - сказав він і закрив пленарне засідання.

Наступне пленарне засідання третьої сесії відбудеться у вівторок, 14 січня 2014 року, повідомляє Інформаційне управління ВР України.

Пшонку упіймали на брехні



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.